Adrian Vasilache de la HotNews are un articol interesant ce arată stadiul negocierilor desfășurate între Orange, Telekom și statul român.
Presupun că sunteți la curent cu negocierile purtate de către Deutsche Telekom în a vinde operațiunile locale (Telekom Romania Communications – fostul Romtelecom și Telekom Romania Mobile Communications – fostul Cosmote).
Orange este în pole position spre a cumpăra divizia de internet fix, cablu TV etc. Pentru divizia de telefonie mobilă sunt ceva probleme, asta pentru că RCS&RDS negociază dur. Trebuie să-și dozeze efortul astfel încât să participe și la licitația pentru 5G & 4G de la sfârșit de an. Faptul că au fost refuzați în Ungaria îi ajută într-un fel.
Lucrurile sunt mult mai complexe și asta pentru că statul român este acționar al fostului Romtelecom cu 45.99%. La rândul său, fostul Romtelecom deține 30% din fostul Cosmote (am folosit denumirile vechi pentru că ne pierdem prin cele noi). Vodafone a avut o misiune facilă când a cumpărat UPC, statul român nu avea acțiuni acolo și trebuia doar Consiliul Concurenței să-și ofere acordul.
A avut loc o primă întâlnire a unei comisii formată din reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE.
Care a fost prima lor concluzie?
Statul are drept de preemțiune pentru 1 an de zile când DT / OTE decide să vândă pachetul majoritar.
Vă dați seama că DT / OTE sunt prinși cumva cu ușa și dornici să vândă cât mai rapid. Asta pentru că se apropie licitația pentru 5G & 4G, investiții în noua infrastructură etc.
În ecuație trebuie să includem și situația politică din România. Guvernul urmează să treacă printr-un test important, o moțiune de cenzură a fost depusă în Parlament și are șanse să treacă. Un nou guvern = resetare a discuțiilor, altă viziune și alte interese în joc.
Timpul trece și lucrurile ar trebui să se miște într-un sens sau altul. Este clar că Orange și RCS-RDS sunt gata să-și întărească operațiunile locale, doar că la mijloc avem parte de o situație de-a dreptul complicată. Trebuiesc făcute multe evaluări, statul român nu este cunoscut pentru viteza sa de reacție.
Orange și Deutsche Telelom au un acord cu care au mers în fața autorităților, mai rămâne de văzut ce se întâmplă și la negocierile desfășurate pentru divizia de telecomunicații. Dreptul de preemțiune al statului român nu cred că va fi utilizat.