Retelistica

Conform celor de la ANCOM, roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei.

În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Utilizatorul, deși se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Practic în orice judeţ aflat la graniţă există puncte în care device-urile pot intra în roaming involuntar. ANCOM a identificat 290.630 puncte cu risc ridicat de roaming involuntar în judeţele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman şi Vaslui.

În total sunt 1092 localităţi cu potenţial ridicat de intrare în roaming involuntar, lista acestora putând fi consultată aici. Interesant este că în trei ani numărul acestor localităţi s-a dublat, în 2017 acest risc fiind prezent în doar 501 localităţi. Nu aş putea spune clar care sunt cauzele acestei creşteri importante, poate procesul de monitorizare este acum mai complex.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.