În urmă cu 75 de ani avea loc oficial prima cursă din istoria Formulei 1 (avem şi un clip video colorizat cu acea cursă)

gAuto
/
/
18 mai
/

Cursa a avut loc în 1950 pe circuitul Silverstone din Marea Britanie, iar câştigătorul acesteia a fost Giuseppe „Nino” Farina într-un Alfa Romeo 158.

Iată cum s-a prezentat clasamentul final al acelei curse:

Sursa foto

Acel Alfa Romeo 158 ce a câştigat cursa (cât şi locurile 2 şi 3) avea un motor de 8 cilindri în linie, supraalimentat, de 1.5 litri. Motorul atingea o putere maximă de 225 CP la 7500 rpm şi propulsa maşina cu viteze de până la 260 – 270 de kilometri la oră.

Revenind la prima cursă din istoria Formulei 1, aceasta a avut 70 de tururi (un total de peste 325 de kilometri parcurşi), la start au fost 21 de piloţi de la echipe precum Alfa Romeo, Maserati, Talbot-Lago şi ERA, iar cel mai rapid tur a fost făcut de Giuseppe „Nino” Farina cu un timp de 1:50,6.

Observaţi că deşi o atracţie pentru toată lumea, cursele de Formula 1 de atunci erau extrem de rudimentare. Piloţii erau protejaţi cu căşti banale din piele şi nişte ochelari, nu exista centură de siguranţă, iar din cauza dimensiunilor reduse ale monoposturilor, piloţii ieşeau mult în exteriorul acestora (dacă se răsturnau, protecţia oferită era inexistentă). Nici spectatorii nu erau protejaţi, pe margini existau baricade din fân şi paie şi ceva garduri metalice sau parapete din beton.

Formula 1 în 1950 era o competiţie cu riscuri majore, însă lumea nu le conştientiza la acel moment. Au trebuit să treacă ceva ani şi ceva accidente mortale pentru a se schimba ceva.

Şi totuşi, când ne uităm la imaginile şi clipurile de atunci, parcă nu arată deloc rău…

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează Samsung Galaxy S25 Ultra și Acer Nitro 5 AN517-52.

Actualul permis de conducere fizic va fi înlocuit până în 2030 cu un permis de conducere digital (îl vom avea disponibil pe smartphone)

gAuto
/
/
15 iun.
România se află în plin proces de digitalizare, astfel că până în 2030 pare destul de sigur că mai toate actele oficiale de identificare vor trece sub o formă sau alta într-o versiune digitală.

China nu glumeşte şi acordă foarte greu licenţele de export pentru pământurile rare (apar deja dificultăţi: Suzuki opreşte temporar producţia, iar Ford are mari probleme de aprovizionare)

gAuto
/
/
14 iun.
În războiul comercial global, China are suficient de multe avantaje cât să joace dur, iar pământurile rare par a fi una dintre cele mai puternice cărţi.

BMW Golf Cup România – BMW i4 premiu pentru „hole-in-one”

gAuto
/
/
13 iun.
BMW Golf Cup este o competiţie dedicată amatorilor cu o tradiţie de peste 40 de ani. Primul eveniment de acest fel a fost organizat în Marea Britanie, în 1982. În prezent, aproximativ 100.000 de participanți din 50 de ţări îşi dispută un loc în finala mondială BMW Golf Cup.