Pe lângă bateria auxiliară OYAMA PowerMax de 4.000 mAh a sosit și un încărcător auxiliar de tip hibrid. Am văzut că este utilizat în descrierea sa și termenul de tabletă solară. Are un panou care-i permite să o încarci prin intermediul razelor solare, dar se poate realiza necesarul de energie pentru acumulatorul încorporat și printr-un port microUSB.
Ca și la OYAMA PowerMax 4000 mAh dai de un pachet cu o oarece atenție la detalii, domină culorile alb și verde, tradus în limba română ca și manualul de instrucțiuni care aici este ceva mai stufos. Sunt și mai multe lucruri de explicat.
Pe lângă bateria propriu-zisă cu zona de recepție a energiei solare la vedere dai de o sumă de accesorii: husă, accesoriu din silicon pentru a o ține agățată de mână sau mai simplu, un șnur, cablu alb de tip USB 2.0 – conector pentru iPhone & iPad, adaptoare pentru microUSB, miniUSB, PSP, Nintendo.
Micuțul gadget este de culoare verde, partea frontală care captează energia solară este pe negru, spatele dintr-un plastic negru. În partea frontală dați de 2 x USB 2.0, unul prin intermdiul căruia se realizează încărcarea device-ului și altul spre a da energie către telefon, tabletă, GPS, etc.
Bateria inclusă are 1.500 mAh ca la un smartphone Android de nivel mediu. Se încarcă solar în 12 ore și prin intermediul USB 2.0 în aproximativ 3 ore. Aș recomanda a doua variantă și doar la mare nevoie să treceți pe prima dintre ele. Acolo unde sunt cele două USB 2.0 se află și un buton minuscul pentru pornire și trei led-uri care certifică că se produce transferul de energie dinspre OYAMA sau spre acumulatorul încorporat.
Panourile solare au 1.2W și alimentează orice fel de device cu tensiune de alimentare de 4.5 – 5.5 V.
Prețul său în unele magazine online se ridică la 199 lei. Costă cu 50 de lei mai mult decât bateria de 4.000 mAh, dar bănuiesc că micuțele panouri solare încorporate au cuvânt de spus la preț plus setul de accesorii complet care la bateria auxiliară lipsește.
Ar merge să le iei pe amândouă: bateria auxiliară de 4.000 mAh dacă ai de încărcat o tabletă – un Galaxy Nexus 7 spre exemplu a cărui baterie este de 4.325 mAh și încărcătorul hibrid dacă faci diverse călătorii și dorești să nu rămâi fără baterie la smartphone și în vârf de multe sau în Delta Dunării, în orice loc în care sunt raze de soare. Acestuia nu i-am mai făcu teste în ce privește încărcarea unor diverse gadgets.