Software

Google domină piaţa sistemelor de operare mobile din India, mai bine de 97% din telefoanele inteligente din această ţară folosind Android.

Guvernul vrea să schimbe acest lucru, iar Institutul Indian de Tehnologie lucrează de zor la dezvoltarea unui sistem de operare mobile propriu. Acesta se va numi BharOS, iar săptămâna aceasta au fost realizate primele teste ale acestuia.

În varianta sa finală, BharOS nu va avea aplicaţii preinstalate (deci fără bloatware), nu va colecta datele personale ale utilizatorilor, nu va permite rularea de malware şi va veni cu actualizări de securitate oferite simultan tuturor utilizatorilor.

La nivel tehnic nu se ştiu încă prea multe despre BharOS, ci doar că este bazat pe kernel Linux.

Chiar dacă va mai dura până când sistemul de operare indian va fi disponibil comercial, guvernul joacă tare cu cei de la Google. Device-urile cu Android vândute în India nu mai au obligaţia să vină preinstalate cu aplicaţiile standard ale Google, astfel că producătorii vor putea decide dacă le pun sau nu. Prin această decizie se încearcă încurajarea dezvoltatorilor locali de servicii şi aplicaţii similare, unele ce vor putea fi promovate în dauna celor de la Google.

Sursa: theregister.com