Imprimantele 3D câştigă din ce în ce mai mult teren în segmentul construcţiilor deoarece vin cu destul de multe avantaje în comparaţie cu clasicele modalităţi de lucru (rapiditate, costuri scăzute, precizie etc.). Sigur că momentan formatul acestora împiedică realizarea de edificii foarte mari, însă viitorul se anunţă promiţător.
Aflăm săptămâna aceasta că inginerii de la Universitatea Maine din Statele Unite ale Americii au creat cea mai mare imprimantă 3D din lume. Noua maşinărie este denumită Factory of the Future (FoF) şi poate construi o casă cu un etaj în 80 de ore.
FoF este foarte eficientă, vine cu un consum redus de materiale de construcţii şi generează foarte puţine pierderi în procesul de construcţie. Imprimanta ştie să toarne atât beton, cât şi alte materiale în diverse combinaţii, inginerii implementând un proces simplu de curăţare a canalelor necesar la schimbarea tipului de material utilizat.
Imprimanta 3D nu este limitată doar la turnare, aceasta poate construi şi prin erodare, iar în cazuri speciale poate chiar să urmeze contururi (poate scana un obiect şi îl poate recrea 3D prin turnare sau erodare). Prin această tehnologie se pot realiza diverse construcţii de dimensiuni mari prin „printarea” pe bucăţi, pe piese, unele ce pot fi unite ulterior.
FoF este capabilă să creeze în prezent obiecte de până la 29.3 metri lungime, 9.75 metri lăţime şi 5.48 metri înălţime.