Instalare ADB, Fastboot si driver universal pentru Windows Software

ADB și Fastboot reprezintă doua unelte indispensabile unui power user Android. Acestea îți permit să execuți comenzi către sistemul de operare Android sau către bootloaderul unui device Android cu ajutorul calculatorului. Aceste comenzi pot fi de la cele mai banale, cum ar fi instalarea unei aplicații sau repornirea (reboot) terminalului, până la cele mai avansate, cum ar fi repartiționarea deviceului sau instalarea unui custom recovery.

Majoritatea tutorialelor ce le-am publicat pentru Gadget.ro neesită aceste unelte și de fiecare dată pun link de descărcare pentru ele. Însă varianta folosită este mai mult o versiune portabilă – nu necesită instalare și nu pot fi executate decât din interiorul folderului în care acestea se află.

Metoda oficială implică instalarea a Android SDK Tools sau Android Studio, pachete dedicate mai mult dezvoltatorilor de aplicații Android deoarece includ mai multe unelte ce în majoritatea cazurilor ocupă inutil de mult spațiu penru necesitățile noastre.

Astăzi îți voi prezenta o metodă simplă, și rapidă, de a instala aceste unelte, care îți va permite să execuți comenzi ADB și Fastboot indiferent de folderul în care te afli. Iar ca bonus acest installer conține și un driver ADB universal pentru situațiile în care întâmpini dificultăți la instalarea acestuia.

Aplicația se numește 15 seconds ADB Installer, și așa cum îi spune numele, te ajută să instalezi cele două unelte în aproximativ 15 secunde. Aceasta a fost creată de membrul XDA Snoop05 și poate fi descărcată din din threadul oficial.

Menționez că 15 seconds ADB Installer conține ADB, Fastboot și driverul ADB așa cum sunt furnizate de către Google, fără alte modificări. Snoop05 nu a făcut decât să le pună într-un pachet ușor de descărcat și instalat.

NOTĂ: Acest installer funcționează atât pe sistemele 32-bit cât și 64-bit.

1. Descarcă ultima variantă disponibilă pentru 15 seconds ADB Installer folosind linkurile din threadul oficial XDA – link | mirror v1.4.3.

2. Execută fișierul descărcat la punctul 1. Vei fi întâmpinat cu o fereastră asemănătoare celei de mai jos.

Instalare ADB, Fastboot si driver universal pentru Windows

3. Primul ecran îți va permite instalarea uneltelor ADB și Fastboot. Tastează Y, urmată de apăsarea tastei Enter pentru a instala cele doua unelte, sau N pentru a sări peste.

4. Dacă ai selectat să instalezi cele două unelte vei fi întrebat dacă dorești instalarea acestora pentru tot sistemul (system-wide) sau doar pentru utilizatorul folosit în momentul instalării. Îți recomand să tastezi Y, urmată de tasta Enter, pentru a le instala pentru orice utilizator.

Instalare ADB, Fastboot si driver universal pentru Windows

NOTĂ: Varianta system-wide implică instalarea ADB și Fastboot în locația C:\adb, unde C: reprezintă partiția de sistem. Selectând N la instalare va instala cele două unelte în folderul utilizatorului folosit.

5. La următorul pas vei putea instala driverul ADB universal. Pentru acest lucru va trebui să tastezi Y și să apeși tasta Enter. Dacă ai deja instalat driverul corect pentru deviceul tău poți sări peste acest pas tastând N și apăsând Enter.

Instalare ADB, Fastboot si driver universal pentru Windows

NOTĂ: La sfârșitul instalării fereastra se va închide automat.

Gata! Ai instalat ADB, Fastboot și driverul ADB universal Google în aproximativ 15 secunde. Acum poți executa comenzi folosind cele două unelte din orice locație a PC-ului tău.

Dacă întâmpini probleme, ai întrebări sau vrei să ne lași un feedback poți folosi secțiunea de comentarii.