Instaleaza Windows 10 Mobile Insider Preview Software

Iată că a venit rândul și primului meu tutorial pentru Windows Mobile, platforma mobilă oferită de Microsoft. Deși această platformă nu oferă atât de multe posibilități de customizare și modificare precum Android (sau măcar cât iOS), sunt de părere că aceasta se află într-un stadiu de dezvoltare incipient, așa cum au fost cândva și sistemele de operare mobile amintite mai sus.

Sper că lansarea oficială Windows 10 Mobile, ce va avea loc undeva în luna Septembrie a acestui an, va fi un pas mare în această direcție. Însă până atunci Microsoft ne pune la dispoziție, ca și în cazul platformei pentru desktop/laptop, o variantă preview a sistemului de operare mobil, numită Windows 10 Mobile Insider Preview. Surprinzător, cel puțin pentru mine, este numărul mare de deviceuri pentru care această variantă este disponibilă:

 • Lumia 430, 435;
 • Lumia 520, 521, 525, 526, 530, 532, 535;
 • Lumia 620, 625, 630, 635, 636, 638, 640, 640 XL;
 • Lumia 720, 730, 735;
 • Lumia 810, 820, 822, 830;
 • Lumia 920, 925, 928, 930;
 • Lumia 1020, 1320, 1520;
 • Lumia Icon;
 • HTC One M8 for Windows;

Dacă ai un terminal din lista de mai sus și vrei să testezi Windows 10 Mobile Insider Preview pașii de mai jos îți vor fi de ajutor.

ATENȚIE! Windows 10 Mobile este un sistem de operare în curs de dezvoltare, ceea ce înseamnă că va conține buguri și pot să apară diferite probleme. Îți recomand ca înainte de a merge mai departe să faci un backup. Mai multe informații despre cum poți face acest lucru găsești în meniul Settings/Setări -> Backup/Copie de rezervă.

De ce ai nevoie?

 • un model din lista celor suportate, notate mai sus, cu acumulatorul încărcat
 • o conexiune WiFi pentru descărcarea fișierelor
 • un cont Windows Insider pe care-l poți crea gratuit făcând click aici
 • răbdare

1. Primul pas va fi să te înscrii în programul Windows Insider, program ce îți permite să testezi Windows 10 Mobile, în varianta Insider Preview, înainte de lansarea oficială. Acest lucru îl poți face accesând https://insider.windows.com/.

2. Odată înscris în programul Windows Insider, conectează telefonul mobil la rețeaua Wireless și înstalează aplicația Windows Insider din Storelink.

Instaleaza Windows 10 Mobile Insider Preview

3. Deschide aplicatia Windows Insider. Aceasta se va autenfica automat folosind contul Microsoft configurat pe telefon. Daca ai folosit alte date pentru a crea contul Windows Insider, atunci apasa pe cele 3 puncte din contul dreapta-jos si selecteaza sign in with different account.

4. Apasă butonul Get preview buils. În acest moment aplicația va căuta programele disponibile. În cazul meu, singura variantă este Insider Fast, disponibilă pentru majroitatea cazurilor, și varianta cea mai recomandată. Alege-o pe aceasta și apasă săgeata de jos pentru a confirma.

Instaleaza Windows 10 Mobile Insider Preview

5. Pe ecranul următor vei fi avertizat(ă) de riscurile folosirii unui software neterminat. Îți recomand să citești cu atenție acest text și să confirmi apăsând accept dacă totul este ok. Pe ecranul următor ți se vor confirma setările făcute iar telefonul va reporni.

Instaleaza Windows 10 Mobile Insider Preview

6. După repornire, accesează meniul Settings -> Phone update unde vei observa că procesul de descărcare a fișierelor necesare a început deja. Dacă nu, verifică manual pentru actualizări. Odată descărcate fișierele, acestea vor fi pregătite pentru instalare. La sfârșitul acestui proces ți se va confirma versiunea către care se va face actualizarea și va trebui să apeși butonul install. Telefonul va porni în modul de actualizare software, asemănător cu cel de recovery în cazul terminalelor Android.

Instaleaza Windows 10 Mobile Insider Preview

NOTĂ: Acest proces poate dura pâna la o ora și jumătate, în funcție de modelul telefonului folosit. În cazul meu, folosind un Microsoft Lumia 535, a durat aproximativ 40 de minute instalarea finală. Din acest motiv, îți recomand să conectezi telefonul la o sursă de curent pentru a evita descărcarea și închiderea în timpul acestui proces.

Felicitări! Ai instalat Windows 10 Mobile Insider Preview. Acum poți testa noile opțiuni din această versiune a sistemului de operare înainte de lansarea oficială.

Dacă ai întrebări, nelămuriri sau feedback, îmi poți scrie în secțiunea de comentarii.