Retelistica

Vara este anotimpul călătoriilor, vacanțelor etc. De cele mai multe ori ajungem a ieși în spațiul Uniunii Europene etc și de aici interesul pentru opțiunile legate de internetul în roaming pe cartelă prepay. 

Cei ce sunt pe abonament au internet în roaming + minute și SMS-uri, asta dacă planul tarifar nu exclude astfel de beneficii. Teoretic, majoritatea sunt asigurați din acest punct de vedere. Pe cartelă, lucrurile sunt ușor diferite.

Pe cartela Digi Mobil nu am găsit informații legate de internetul în roaming, de aceea am și exclus acest operator de telecomunicații. Știți că la Digi Mobil există și o taxă suplimentară pe abonamente, taxă pe care ANCOM a fost de acord să o prelungească până în anul viitor.

SEE = Spațiul Economic European = Statele membre ale Uniunii Europene + Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Dacă călătoriți în Jersey, Guernsey și insula Man sunt alte taxe.

Orange;

Toate detaliile sunt aici.

 1. Opțiunea 10 euro credit cu minute = NELIMITAT la minute și SMS-uri în rețea, 2000 minute naționale și internaționale către fix și în roaming SEE sau SMS-uri naționale și în roaming SEE din care 600 minute sau SMS-uri sunt și internaționale pe mobil UE. Traficul de date național – 10 GB + bonus de 30 GB, 3.4 GB pot fi utilizați în roaming SEE cu 30 zile în care beneficiile sunt valide.
 2. Opțiunea 10 euro credit internet = 20 GB + bonus de 30 GB la internetul național din care 3.4 GB pot fi consumați în roaming SEE, fără niciun alt beneficiu pe partea de minute și SMS-uri;
 3. Travel Data Moldova – 2 euro și 50 MB trafic de date, de consumat în Republica Moldova;
 4. Go Moldova – 4 euro și 30 de minute sau SMS-uri + 0.05 euro credit / MB, tot în Republica Moldova;
 5. Go World – 9 euro și sunt oferite 60 de minute sau SMS-uri în Canada, China, Israel, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina și Statele Unite;
 6. Internet în Turcia – 500 MB la 5 euro credit, doar în rețeaua Turk Telekom (Avea);
 7. Travel Data Extra – 50 MB de trafic de internet la 15 euro credit în Arabia Saudită, Argentina, Australia, Canada, China, Elveția, Israel, Muntenegru, Peru, Qatar, Republica Dominicană, Rusia, Serbia, SUA, Thailanda, Turcia și Ucraina.

Cea mai atractivă opțiunea pentru cartelă prepay este prima – 10 euro cu minute și SMS-uri ce pot fi utilizate în roaming SEE, cu trafic de date național + internet în roaming SEE. Nu cred că opțiunea de la punctul 2 își merită prețul, cei 10 GB în plus la traficul de date național nu-i aduce un plus major. Celelalte mi se par prea scumpe și cu beneficii prea mici spre a fi luate în calcul. Cel mai bine îți cumperi o cartelă cu internat de la fața locului (Republica Moldova, Turcia etc). Atenție mare la roaming-ul lăsat activ în destinațiile exotice. Mă rog, pe cartelă ești cumva limitat de credit și nu sunt probleme precum pe abonament.

Vodafone;

Pagina dedicată din website-ul operatorului o găsiți aici.

Sunt trei oferte mari și late.

 1. Oferta 1 cu Roaming și valabilitate de 14 zile – 1 euro  credit și ai acces la roaming cu tarife speciale în SEE;
 2. Oferta 4 cu Roaming și valabilitate de 35 zile. Sunt incluse 100 de minute sau SMS-uri naționale și în roaming SEE din care minute internaționale pe mobil. 30 GB trafic de date din care 1.4 GB în roaming SEE, NELIMITAT la minute și SMS-uri în rețea;
 3. Oferta 15 cu Roaming și valabilitate de 28 zile. Probabil și cea mai interesantă. Sunt incluse 2000 de minute sau SMS-uri naționale și în roaming SEE + 100 în afara SEE. 150 GB trafic de date din care 5 GB în roaming SEE, 1 GB în fara SEE, NELIMITAT la minute și SMS-uri în rețea, NELIMITAT la minute în Vodafone Italia. Țările din afara SEE în care primești 100 minute sau SMS-uri + 1 GB internet cu această opțiune sunt: Australia, Canada, China, Elveția, Georgia, India, Indonesia, Israel, Jersey, Kenya, Kuweit, Macedonia, Monaco, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia, Singapore, SUA, Thailanda, Turcia, Vietnam.

Telekom;

Aici lucrurile sunt cu adevărat simple. O singur opțiune botezată R2 cu roaming. Plăteștu 2 euro și ai tarife speciale în România și în roaming grupa 0 cu valabilitate pe 28 de zile.

 • 0.05 euro pe minut național sau în roaming Grupa O;
 • 0.02 euro pe SMS național sau în roaming Grupa O;
 • 0.05 euro / MB național sau în roaming Grupa 0 la viteză 3G.

Roaming Grupa O = SEE (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

Orange cu prima opțiune de 10 euro și Vodafone cu Oferta 15 cu roaming aș spune că sunt cât de cât interesante. Restul nu oferă beneficii serioase spre a fi luate în calcul.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.