Software

Primăvara a început cu un mărţişor tehnologic pentru Guvernul României, la începutul şedinţei din 1 martie fiind prezentat primul Consilier Guvernamental AI din istoria României – ION.

ION este o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată pro bono de către experți în inteligența artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu. Vorbim despre un sistem bazat pe AI gândit să acumuleze informaţii de la cetăţeni, unele ce ulterior vor fi transmise către politic pentru ca acesta să aibă toate datele necesare unei deserviri cât mai aplicată.

ION va folosi tehnologia și inteligența artificială pentru a surprinde opiniile și curentele de opinie ale societății într-un mod automat, natural, echilibrat și nepărtinitor (😅😅😅).

Întreg sistemul este bazat pe Large Language Models, astfel că el va învăţa din informaţiile introduse de români, fără a comunica cu aceştia precum ChatGPT. ION va fi capabil să acumuleze date inclusiv de pe reţelele de socializare, iar pe baza acestora va putea transmite rapoarte despre problemele şi nemulţumirile românilor. Conform oficialilor, ION va capta automat părerile românilor folosind, în mod anonim, date disponibile public pe rețelele de socializare cu scopul final de a disemina informațiile concludente sub formă de rapoarte actualizate în timp real.

Numele a plecat de la ideea că ION scris învers înseamnă NOI, iar până la sloganul „NOI suntem ION” nu a mai fost decât un pas.

Cei care vor să transmită informaţii directe noului sistem o pot face pe platforma ion.gov.ro, cât şi pe reţelele de socializare folosind tag-ul @noisuntemION.

ION este momentan la început de drum, acumulează date, însă în viitor acesta s-ar putea dovedi o unealtă cu adevărat folositoare pentru români sau pentru…, politicieni. Rămâne de văzut.

Sursa: digi24.ro