Software

iOS 14 se află în etapa de testare beta, iar o informație interesantă a scăpat pe site-urile de specialitate. Cei ce au testat cel mai nou software de la Apple au descoperit opțiunea de redare a materialelor video pe aplicația YouTube în rezoluție 4K.

Rezoluția pe iOS și iPadOS ar fi limitată din cauza incompatibilității pe partea de codec. YouTube își codifică materialele video în 2 formate:

  • AVC1 (h.264);
  • VP9.

Materialele ce sunt în VP9 pot fi redate în orice rezoluție sau fps. Pe AVC1 se opresc la 1080p60. Apple a refuzat să ofere suport pentru VP9 (pentru că este dezvoltat de Google), de aici și limitarea la 1080p60 pe toate dispozitivele din ofertă (iOS, iPad, Mac, Apple TV etc).

Acum înțeleg că prin iOS 14 se decodează conținutul tras pe VP9, de aici și opțiunea de 2160p60 HDR. Rămâne de văzut dacă nu este o scăpare a Apple sau pe viitor va exista această opțiune și în versiunile finale ale iOS 14. Putem corobora acest feature cu un alt anunț al Apple legat de suportul în Apple TV pentru 4K HDR, în viitorul apropiat pe YouTube.

O să spuneți că nu este cazul pentru astfel de rezoluții, dar vă recomand să urmăriți un clip 4K pe un ecran 1080p și să faceți cu unul 1080p la fel. Veți descoperi detalii redate mai bine.

 

Categorii: ios
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.