Tablete

În ultimele zile am avut ocazia să testez pe îndelete și tableta iPad Mini lansată din 2 noiembrie și pe plan local. Vorbim de un device intens așteptat în a doua parte a lui 2012. A fost bine primit în piață, fără acel buzz specific Apple, dar vânzările au crescut substanțial în perioada sărbătorilor de iarnă și unele companii de analiză declară un 50 / 50 privind tabletele Apple vândute în 2013. 50% să fie iPad 4th și 50% pentru iPad Mini. Mi se pare a fi un pronostic destul de ambițios, mai ales că iPad-ul de 9.7 inch se vinde în zeci de milioane unități pe an.

De-a lungul timpului ați remarcat în review-urile făcute la tablete de 7 sau 8 inch că sunt un fan al acestei diagonale. Consider că o tabletă cu această dimensiune a display-ului oferă o portabilitate considerabilă față de un device de peste 9 inch care mai degrabă se axeaxă pe entertainment. Mi-aș fi dorit să văd lansată o tabletă iPad Mini cu retina display și noul CPU grafic de pe iPad 4th, dar asta abia în 2013. Zvonurile amintesc ca perioadă de lansare, a doua partea anului.

Până atunci să ne concentrăm pe ce oferă generația actuală a iPad Mini ce poate fi regăsită în majoritatea magazinelor de specialitate din online cât și pe partea de retail clasic sau în oferta operatorilor de telefonie (Orange). Știți că Steve Jobs pe când ocupa funcția de CEO al Apple nu era de acord cu acest format al unei tablete de dimensiuni mai reduse. Lucrurile s-au schimbat între timp, piața tabletelor s-a fragmentat destul de mult în ce privește dimensiunile. Sunt tablete de 7 inch, 7.7, 8 inch, 8.9 inch, 9.4 inch, 9.7 inch, 10.1 inch, etc.

Să vedem care-i sunt specificațiile hardware:

Tabletă

Date tehnice

iPad mini

Ecran LED-backlit IPS de 7.9 inch cu rezoluţie 1024×768 pixeli, suprafață oleofobică
Procesor Dual-core Apple A5
Memorie 512 MB RAM, 16, 32 sau 64 GB spaţiu de tsocare
GPU PowerVR SGX543MP2
Sistem de operare iOS 6
Conectivitate 4G şi Wi-Fi în funcţie de versiune, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, GPS şi GLONASS
Cameră foto și video 5 Megapixeli şi filmează la 1080p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli
Baterie 16.3 Wh
Greutate 308 gr.
Grosime 7.2 mm

Design

iPad-Mini (8)

iPad Mini vine în două variante de culoare: pe alb și negru. Varianta sosită la review era pe negru, mi-a plăcut mai mult pe alb și parcă aduce un plus de stil. Cutia device-ului respectă caracteristicile Apple: simplă, fără prea multe informații la exterior sau cu prea multe accesorii în cutie: tableta, manual de instrucțiuni, încărcător, cablu USB 2.0 și portul nou ce a debutat pe iPhone 5 și iPad 4th.

Primele elemente ce te frapează sunt greutatea și grosimea, foarte ușoară. Zici că este un fulg și nu-mi dau seama cum au reușit să o facă atât de subțire: 7.2 mm și la 308 gr. Asta punctează foarte bine la capitolul portabilitate. Formatul 4:3 aduce un device cu o lățime pronunțată, dar poate fi ținută cu ușurință într-o singură mână, fără a da impresia că va scăpa în următorul moment.

Finsarea este de top, carcasă de tip unibody, fără acces la baterie. Varianta de test era Wi-Fi only și fără slot pentru cartelă SIM. Apropo, Orange oferă 4G pe iPad 4th și iPad Mini. Observați că iPad se poziționează printre primele tablete compatibile cu tehnologia 4G / LTE la nivel regional, un aspect plăcut.

iPad Mini pare bine închegată, spatele nu dă impresia că s-ar zgâria ușor, adună amprentele rapid ca și display-ul. Logo-ul Apple de pe spate în varianta neagră este aproape invizibil.

Ecran și sunet

iPad-Mini (7)

7.9 inch și rezoluție 1024×768 pixeli, tehnologie LED-backlit IPS. Pe hârtie nu mă impresiona deloc. Mi-aș fi dorit să văd direct un iPad Mini cu retina display, dar ar fi fost nevoie de un CPU performant, o baterie uriașă ca la iPad 3th și iPad 4th (depășește 11.000 mAh). Asta ar fi dus la o grosime consistentă și o greutate pe măsură, se pierdea din portabilitate. Rezoluția de 1024×768 pixeli a fost regăsită și la iPad 1 & 2, peste 300.000 de aplicații din App Store sunt optimizate pentru această rezoluție, era logica Apple să promoveze un device care să beneficieze de aceste aplicații, să le ruleze în condiții bune și să aducă un plus developerilor cu aplicații în magazinul Apple.

Se vede decent, nu impresionează luminozitatea. Am dat tableta la maxim și tot mi se părea că ar mai fi loc de o îmbunătățire, adună amprentele rapid, avem tasta specifică Apple sub display, ca format aduce aminte de iPod Touch din ultima generație. Mi s-a părut că reflectă un pic și din spațiul înconjurător, puțin mai deranjant decât la iPad 4th și 3th.

La capitolul sunet se vede experiența Apple în domeniu, mereu au dat o atenție deosebită. Boxele micuțe sunt dispuse pe lateral. Este o tabletă gălăgioasă în sens pozitiv, se aude tare și oferă un sound plăcut. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat în partea superioară și nu include căști în pachet, am testa cu diverse alte căști compatibile și se menține calitatea sunetului. iPad Mini stă foarte bine la acest capitol.

Hardware, sistem de operare și aplicații

iPad-Mini (9)

Avem un CPU care nu-i de ultimă generație ci ușor mai vechi, a debutat pe iPhone 4S și iPad 2, un dual core la 1 GHz de tip ARM Cortex-A9, grafică dual-core adusă de PowerVR SGX543MP2, 512 MB RAM, diferite variante la spațiul de stocare cu 16 / 32 / 64 GB și fără slot pentru un card microSD.

Dacă testezi un iPad 4th și un iPhone 5 și apoi treci pe un iPad Mini vei observa o diferență, se simte procesorul ceva mai lent și partea grafică cu performanțe mai slabe. Se vede în browsing când site-urile nu se încarcă la fel de rapid, când aduce un lag micuț pe care-l simți cu adevărat în jocurile cu cerințe grafice ceva mai elaborate.

Acum să nu credeți că este la fel ca o tabletă Android low-cost, dar nu-i la fel de sprintenă ca smartphone-ul și tableta de 9.7 inch din ultima generație. Rulează toate aplicațiile din App Store fără probleme, compatibilitatea de care scriam la capitolul Ecran și sunet. Un developer de aplicații pentru Apple nu are sutele de configurații de la Android și îi este mult mai ușor să-și porteze aplicația, să o facă compatibilă cu tabletele Apple.

Sistemul de operare iOS 6 integrează o interfață simplă, user friendly. Toate aplicațiile sunt pozițonate pe ecranul de start și nu cred că este cazul de a prezenta interfața grafică, a rămas aceeași de generații bune. iOS 6.1 cu cei 83 MB ai săi a sosit imediat și nu a fost nevoie ca să aștepți precum la tabletele Android să vină producătorul hardware cu un update software ce de multe ori se lasă așteptat luni bune de la un release al ultimei versiuni de către Google. Un alt punct pozitiv al companiei americane cu sediul în Cupertino față de rivalul Android de la Google.

Rulează decent în browsing, aplicațiile merg fără probleme. Culmea este că Google cu aplicațiile de Gmail, YouTube, partea de socializare cu Facebook aduc un plus de viteză și o interfață mai plăcută decât ceea ce regăsești în Google Play pentru Android. Aplicația de Gmail de pe iPad Mini se mișcă mai rapid decât cea similară de pe LG Nexus 4, la fel se menține afirmația valabilă și la Google Maps, YouTube, Chrome. Ai ce să joci pe tabletă.

Performanță

Am făcut câteva teste de benchmark pentru iPad Mini:

Tabletă
Test benchmark
iPad Mini
HTML5 cu Chrome pentru iPad 386 puncte
HTML5 cu Safari pentru iPad 386 puncte
BrowserMark 2.0  1837 puncte

Conectivitate

iPad-Mini (2)

Varianta testată era Wi-Fi only, dar și versiuni compatibile cu 4G / LTE și 3G-ul clasic, dual-band, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, bluetooth 4.0, la bază dați de portul pentru încărcător cât și pentru conectarea la PC, în partea superioară este jack-ul de 3.5 mm și butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea ecranului cât și în pornirea / oprirea tabletei. În lateral dreapta sunt tastele pentru reglarea volumului și butonul pentru dezactivarea rapidă a tuturor sunetelor, specific Apple.

Cameră foto și video

iPad-Mini (5)

iPad Mini integrează un senzor de 5 Megapixeli, autofocus, geo-tagging, touch focsu, detectare a feței, filmează la 1080p cu stabilizare de imagine, cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce știe 720p cu 30 fps. Au implementat cea mai bună cameră foto de pe o tabletă de sub 8 inch, dintre cele pe care le-am testat până acum. Aveți câteva fotografii și o mostră video:

Autonomie

iPad-Mini (10)

iPad Mini aduce o baterie de 16.3 Wh / 4325 mAh, de tip Li-Po. Oferă autonomie de maxim 10h, se descurcă bine. Cu luminozitate la maxim, jocuri și browsing intensiv a depășit 6 – 7h, destul de ok pentru categoria din care face parte.
Concluzii

iPad Mini se încadrează cu brio în filozofia Apple, un device slim și ușor, destul de rapid prin meniu + o multitudine de aplicații și jocuri de calitate ce așteaptă a fi testate, inclusiv aplicațiile de la Google (Gmail, YouTube, Chrome, etc).

PRO

– design ce mizează pe o greutate și o grosime destul de redusă, linii simple;
– finisare plăcută, materiale de calitate;
– cea mai bună cameră foto de pe o tabletă de sub 8 inch;
– o multitudine de aplicații compatibile în App Store;
– portabilă;

CONTRA

– hardware ușor învechit, cred că 1 GB de RAM ar fi ajutat destul de mult pentru un plus de operabilitate;
– un ușor lag care se simte în jocurile cu grafică ceva mai elaborată;
– display care ar avea nevoie de un plus de luminozitate.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.