iPhone 5 – review

13/11/2012

Am testat ultimul smartphone Apple în aprox. două săptămâni prin intermediul Orange. Puteţi achiziţiona iPhone 5 din oferta lor de la preţul de 269 euro cu abonamentul Panteră 51. O să detaliez oferta operatorului de telefonie la capitolul dedicat.

iPhone 5 a fost prezentat oficial pe 12 septembrie, în primul val de state a debutat pe 21 septembrie, al doilea val pe 28 septembrie şi în România abia din 2 noiembrie, atunci a intrat pe cale oficială şi mai ales în oferta operatorilor. Stocurile s-au dovedit insuficiente. Îmi aduc aminte comunicatele de presă trimise prin care şi Orange spunea că toate unităţile rezervate pentru magazinul online sunt epuizate.

Telefonul Apple a stârnit interes. Politica de a aduce un singur smartphone pe an s-a dovedit de efect pentru compania americană cu sediul în Cupertino. Circula o informaţie la un moment dat cum că iPhone 5 ar fi ultimul produs Apple asupra căruia şi-a pus amprenta fostul CEO, Steve Jobs.

Sunt utilizator de Samsung Galaxy Nexus, dar nu am ajuns a fi atât de pătimaş încât să nu văd plusurile şi minusurile telefoanelor Android. Nu ridic iPhone în slăvi, dar nici nu spun din start că nu merită. Am testat majoritatea telefoanelor de top din 2012: HTC One X, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Note II, LG Optimus 4X HD + multe altele. Dacă fac o comparaţie pot spune că impresiile sunt percepute în cunoştinţă de cauză după ce am întors telefonul respectiv pe toate feţele în sens direct cât şi plastic.

Înainte de a porni discuţii care să ne ducă departe de review-ul smartphone-ului mai bine încep a prezenta hardware-ul său:

Smartphone
Date tehnice
iPhone 5
Ecran LED-backlit IPS TFT de 4 inch cu rezoluție 1160×640 pixeli
Procesor Apple A6 dual-core la 1.2 GHz
Memorie 1 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB spațiu de stocare
GPU PowerVR SGX543MP3
Sistem de operare iOS 6
Conectivitate LTE / 4G, 3G cu viteze de până la 42 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează HD și fotografiază simultan, touch focus, geo-tagging, detectare a feței, panorama, HDR, filmează la 1080p cu 30 fps, stabilizare video, cameră frontală de 1.2 Megapixeli care filmează HD / 720p cu 30 fps
Baterie 1440 mAh
Greutate 112 gr.
Grosime 7.6 mm

Aş putea face un review foarte scurt: design identic cu iPhone 4S, dispare sticla de pe spate, o nouă combinaţie CPU+GPU, conectivitate LTE, mai subţire şi uşor faţă de precedenta generaţie, display ce creşte de la 3.5 inch la 4 inch şi rezoluţie ce evoluează de la 640×960 pixeli la 640×1160 pixeli.

Şi, bineînţeles, că se adaugă varianta lungă în stilul cu care v-am obişnuit pe gadget.ro:

Design

iPhone 5 merge pe linia de design inaugurată de iPhone 4 & iPhone 4S. A existat şi o oarecare decepţie în rândul fanilor Apple. Aceştia îşi doreau un iPhone 5 revoluţionar, dar Apple îşi face temele bine de fiecare dată şi s-a ajuns ca în unele state să se aştepte între 3 – 4 săptămâni pentru a intra în posesia unui iPhone de ultimă generaţie.

Cutia este în stilul Apple: albă, elegantă, simplă. Mă mir că au ales să pună logo-ul iPhone 5 pe lateral şi nu au procedat ca la iPad din a treia generaţie care avea pe lateral inscripţionat doar iPad. Varianta primită de la Orange era pe alb şi cu 16 GB spaţiu de stocare. În cutie daţi de telefon, avea nanoSIM-ul încorporat şi nu a trebuit să fac această operaţie. Mi-ar fi fost greu pentru că nu era nici clema. Daţi şi de încărcător + cablul de conectare USB 2.0 – conector Lightning pe 5 pini. Nu am dat de căşti în pachet şi nu ştiu dacă le regăsiţi în pachetul standard. Aveam unele căşti Apple clasice pe jack de 3.5 mm şi aşa am făcut testul la capitolul dedicat. Ştiu că la iPhone 5 au adus unele noi cu un design mai anatomic, de tip in-ear sau intraauriculare.

Trebuie specificat că iPhone 5-ul sosit la review era o unitate demo şi nu una care să fie comercializată în magazine, de aici şi micuţele lipsuri enumerate în rândurile de sus. Nu m-au deranjat şi consider minor că nu am avut căştile noi în pachet.

Când ridici telefonul pentru prima dată în mână te impresionează prin greutatea redusă, grosime, atenţia la detalii. Pentru început îmi da impresia unui iPhone 4S ce a crescut subit în lungime. Lăs de o parte toate reacţiile primite de iPhone 5 pe Twitter şi Facebook şi spun că smartphone-ul Apple arată bine. Frumos. Bine fabricat. În două săptămâni nu am ce să-i reproşez din acest punct de vedere. Nu l-am pus în vreo husă şi pozele din articol sunt făcute la final, observaţi că nu am reuşit să-l zgârii aşa facil cum se spune. Totuşi, recomand o husă de protecţie. Sunt obişnuit cu telefoane mai generoase ca mărime, grosime, greutate şi iPhone 5 îl ţineam cu mare grijă ca nu cumva accidental să-mi scape din mână. A coborât de la 139 gr. la iPhone 4S la 112 gr. şi 7.6 mm. Am impresia că pe viitor se va coborî şi sub 7 mm.

Materialele folosite din belşug la iPhone 5: sticlă ce protejează display-ul în partea frontală, aluminiu – rama şi spatele. Două benzi albe pe spate arată locul prin care se face transmisia de date şi unde ar fi dispuse diferitele elemente de conectivitate. Display-ul de 4 inch este însoţit de o tastă fizică de Home cât şi de margini ceva mai generoase, de aici şi impresia de telefon alungit.

Pe spatele său daţi de camera foto de 8 Megapixeli, LED-ul flash, celebra siglă Apple cu mărul muşcat, iPhone şi sub daţi de certificarea Designed by Apple în California. Asamblat în China. Nu se oferă acces la baterie, un lucru din ce în ce mai întâlnit la smartphone-urile moderne. O excepţie notabilă: SGS III.

iPhone 5 impresionează. În primul rând că toată lumea îl recunoaşte instantaneu, asta şi pentru că se bucură de o publicitate gratuită masivă pe plan local. Majoritatea celor care l-au văzut scoteau o uşoară exclamaţie de uimire, vă daţi seama că pozitivă.

Ecran şi sunet

4 inch şi 1190×640 pixeli. Retina display.
A evoluat minor ca rezoluţie de la 640×960 pixeli la 640×1160 pixeli. Asta va permite şi developerilor de aplicaţii pentru iOS să facă o modificare subtilă a aplicaţiilor. Spre exemplu până să apară iOS 6.0.1 pe iPhone 5 în YouTube când clipul era dat în full screen nu se întindea pe tot display-ul ci doar pe 640×960 pixeli, rămâneau benzi negre pe lateral când era ţinut în landscape. S-a rezolvat între timp. Şi Infinity Blade II a primit un upgrade minor ce aduce suport pentru iPhone 5.

Display-ul lui iPhone 5 uimeşte prin luminozitate, dar dat la maxim se va repercuta în autonomie, bateria de 1440 mAh se consumă rapid. Sticla ce protejează ecranul este Corning Gorilla Glass, se adaugă şi faptul că-i o suprafaţă oleofobică ce împiedică acumularea amprentelor într-un ritm alert. Aşa era şi iPhone 4S, dar şi exemplare precum Samsung Galaxy Nexus.

Amprentele nu ies aşa repede în evidenţă la iPhone 5, formatul ecranului de 4 inch place şi în special când vrei să vizionezi un clip la 1080p sau full HD. 16:9 mi se pare aspect ratio-ul perfect la ora actuală. Permite să ai ceva mai multă informaţie dintr-o privire când faci browsing în modul portrait, dar şi să vezi un film în condiţii optime când se trece în landscape.

Display-ul place prin culorile afişate, touch fără probleme şi destul de precis. Suferă de glare sub acţiunea razelor solare, în special dacă nu a fost reglat la luminozitate maximă.

Sunetul vine de la bază, de pe lateral. Se transmit uşoare vibraţii în carcasă când volumul a fost setat la pragul maxim. Se aude destul de tare, sunetul place prin intensitate, calitate, bass. Jack-ul de 3.5 mm a fost pus tot la baza smartphone-ului. Aş reproşa doar că atunci când
iPhone 5 este ţinut în landscape se obturează sunetul de pe lateral şi mereu trebuie să cauţi o poziţie comodă care să nu ducă la acest neajuns.

Hardware, sistem de operare şi aplicaţii

Apple A6 dual-core la 1.2 GHz, 1 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare. Găsiţi iPhone 5 şi cu spaţiu de stocare crescut: 32 sau 64 GB. Am uitat să precizez şi noul accelerator grafic: PowerVR SGX543MP3 cu trei nuclee de procesare. Au ales să creeze un CPU de la zero, a fost o supriză pentru toată lumea când AnandTech a deschis iPhone-ul şi la interior a dat de un chipset gândit in-house de Apple. Ştiţi că până acum au colaborat cu Samsung la Apple A4 şi Apple A5. Compania americană vrea să reducă dependenţa faţă de Samsung şi mai ales să păstreze ideea de ecosistem închis din jurul iOS – iPhone.

La un iPhone nu contează aşa mult hardware-ul ca şi la celelalte telefoane Android. Ajunge a fi vândut în milioane de exemplare, se formează o piaţă de desfacere şi mereu vor fi dezvoltatori de aplicaţii interesaţi. iOS şi App Store reprezintă soluţia facilă de monetizare. Sunt peste 700.000 de aplicaţii în App Store.

Sistemul de operare de pe iPhone 5 – iOS 6.0.1. Apropo, iOS 6.0.1 a sosit sub formă de update în zilele în care l-am primit pentru review. În doar câteva ore a ajuns a fi disponibil în întreaga lumea, avea 60 MB şi rezolva unele bug-uri, promitea viteză crescută în diverse operaţii, etc.

La nivel de interfaţă sau UI spun sincer că nu văd mare diferenţă faţă de iPhone 4 cu acelaşi software sau faţă de iPhone 4 cu iOS 4.0. Acum există o zonă de notificări ce poate fi activată printr-un swipe de sus în jos, ca la Android. Acolo erau informaţii legate de vreme, posibilitatea de a trimit un tweet, cotaţiile bursiere. Aplicaţiile sunt puse direct pe ecranul de start şi printr-un swipe lateral ajungi a naviga printre ele.

Dintre aplicaţiile + shortcut-urile preinstalate:

– Mesaje, Calendar, Poze, Cameră;
– Videoclipuri, Hărţi, Vremea, Passbook;
– Notiţe, iTunes, Mementouri, Ceas, Bursa, Publicaţii;
– iTunes, App Store, Game Center, Configurări, Utilitare (Contacte, Calculator, Busolă, Reportofon).

Normal că am instalat o serie dintre aplicaţiile pe care le consider uzuale: Twitter, Facebook, Chrome pentru iOS, Flipboard, YouTube, Instagram, Gmail, Google Drive, Smart Mobile. Dintre jocuri mi-am îmbunătăţit nivelurile la Infinity Blade II şi Asphalt 7.

Ce place la iPhone 5 pe partea de interfaţă grafică?

Simplitatea. Îţi configurezi telefonul uşor, indiferent că este cunoscător sau novice în domeniu. Te obişnuieşti rapid cu el şi nu-ţi dă nicio durere de cap. De aceea mereu menţionez că iPhone 5 este un smartphone on-the-go. Îl iei şi nu trebuiesc diverse tips & tricks sau cunoştinţe elaborate ca să te bucuri de cel mai nou software, ergonomie.

Există şi reversul medaliei.

Ar fi cazul ca Apple să aducă ceva nou. Aceeaşi interfaţă cu doar câteva servicii noi în plus, în genul Siri – celebrul asistent vocal. La un moment dat ajungi a dori mai mult, o interpretare fresh a spiritului Apple.

Performanţă

Contează puţin testele de benchmark. Să vedem ce rezultate a scos:

Test benchmark iPhone 5
BrowserMark cu Chrome pentru iOS Nu l-a finalizat. Apărea o eroare.
BrowserMark cu Safari 190.318 puncte
HTML5test cu Chrome pentru iOS 386 puncte
HTML5test cu Safari 386 puncte
Performance Test 3785 puncte
3D Benchmark 60.12 fps

iPhone 5 impresionează prin aplicaţiile numeroase şi de calitate din App Store, simplitate în interfaţa grafică, meniul uşor de parcurs şi de un începător. În browsing şi rularea aplicaţiilor se descurcă excelent. Apropo, aplicaţia de Facebook pentru iOS este şi singura pentru telefoane mobile care se mişcă repede şi nu are lag.

La capătul celălalt se află monotonia, un UI portat aproape identic de generaţii bune.

Conectivitate

Noutatea faţă de generaţia anterioară este prezenţa 4G sau LTE cu viteze de download de până la 100 Mbps. Ştiţi că şi România va avea acest standard din 2013. Atunci veţi utiliza un iPhone 5 sau oricare alt smartphone LTE la adevăratul său potenţial. Pe lângă 4G se adaugă Wi-Fi dual-band şi o mare bucurie pentru cei care au router compatibil. Banda de 5 GHz este mult mai puţin utilizată faţă de aceea de 2.4 GHz.

iPhone 5 dispune de Wi-Fi în toate standardele, bluetooth 4.0, Wi-Fi hotspot. Pe lateral, în partea superioară regăsiţi butonul de power. În dreapta daţi de slotul pentru nanoSIM. La bază se află conectorul Lightning, jack de 3.5 mm. În stânga au fost dispuse două butoane pentru reglarea volumului şi o setare rapidă de trecere pe profilul Tăcere sau pe General.

Nu am sesizat vreo problemă legată de semnalul telefonului în 3G-ul Orange, nici în conexiunea Wi-Fi pe routerul de acasă sau din orice altă locaţie în care m-am conectat cu iPhone 5. Nici death grip nu am descoperit că ar avea. Se aude bine în cadrul apelurilor clasice.

Cameră foto şi video

Un senzor de 8 Megapixeli redimensionat spre a avea loc în carcasa cu grosime de doar 7.6 mm. Aveţi o serie de mostre foto mai jos cât şi în galeria foto de la finalul articolului. Uneori în funcţie de lumină ies unele imagini cu mai mult mov, nu este o problemă generală ci doar în unele cazuri.

Senzorul de 8 Megapixeli beneficiază de multă tehnologie: înregistrare HD şi captură foto simultan, touch focus, geo-tagging, detectare a feţei, panorama, HDR, filmează la 1080p cu 30 fps, LED video light, stabilizare video, geo-tagging.

Camera frontală aduce 1.2 Megapixeli, filmează HD cu 30 fps, detectare a feţei, FaceTime via Wi-Fi cât şi peste reţeaua operatorului de telefonie.

Aplicaţia camerei foto se deschide destul de repede. Autofocul se face rapid. La opţiuni se poate alege pentru caroiaj – permite o încadrare mai bună a subiectului, HDR sau Panoramă. În colţul din dreapta sus în landscape se optează pentru foto sau video, buton de pornire sau captarea a fotografiei, acces către galeria foto făcută cu telefonul. Destul de puţine setări şi vă formaţi o opinie prin intermediul fotografiilor de mai jos:

Autonomie

1440 mAh, un acumulator micuţ care se încarcă repede prin intermediul conectorului Lightning, dar aş spune că se descarcă într-un ritm destul de alert. Contează ce luminozitate utilizezi şi cât de mult foloseşti telefonul în accesarea de conţinut via 3G sau Wi-Fi, browsing, rularea de jocuri. Trece testul unei zile de utilizare numai în condiţii moderate de utilizare.

Preţ

Mai jos daţi de oferta Orange detaliată pentru iPhone 5 de 16 GB cu două abonamente de 51 euro sau 31 euro pe lună. Îl recomand pe al doilea, acesta aduce şi cel mai bun cost de achiziţie la abonament din România.

A. Pantera 51

Operator de telefonie
iPhone 5 de 16 GB
Orange
Denumire abonament Pantera 51 pentru iPhone
Valoare lunară 51 euro
Minute sau mesaje naţionale 450 de minute naționale + 450 de SMS-uri naționale
Minute sau mesaje în reţea 3000 minute sau SMS în rețea
Trafic de date Internet pe mobil nelimitat*
Alte beneficii TV pe mobil
Preţ plătit pe telefon 269 euro
Total – preţ plătit pe telefon + abonament pe 24 luni 1493 euro

* În limita a 4 GB și viteza scade la 128kbps.

B. Pantera 31

Operator de telefonie
iPhone 5 de 16 GB
Orange
Denumire abonament Panteră 31 pentru iPhone
Valoare lunară 31 euro
Minute sau mesaje naţionale 250 de minute + 250 SMS-uri naționale
Minute sau mesaje în reţea 2000 de minute sau SMS în rețea
Trafic de date Internet pe mobil nelimitat*
Alte beneficii TV pe mobil
Preţ plătit pe telefon 369 euro
Total – preţ plătit pe telefon + abonament pe 24 luni 1113 euro

* În limita a 1.5 GB și viteza scade la 128kbps.

Concluzii

Pot să spun că iPhone 5 va intra şi în 2012 printre smartphone-urile de top. Vânzările vor fi la cote înalte şi cred că-l vor face cel mai comercializat telefon din TIV pe anul curent. Să vedem care ar fi punctele tari şi cele slabe:

Puncte forte
+ design compact, grosime şi greutate reduse, pe placul celor care caută un telefon care să nu uimească prin dimensiunile sale pantagruelice, să încapă uşor în buzunar;
+ finisare de top, materiale plăcute;
+ sistem de operare ce mizează pe simplitate, update-urile software sosesc la timp;
+ viteză în browsing, rularea aplicaţiilor;
+ abilităţile pe partea de gaming;
+ aplicaţii de top în App Store, mulţi developeri de aplicaţii aleg să debuteze cu produsele în App Store fiind un model de business ce aduce venituri mult mai concludente decât platforma rivală Android;
+ display retina ce uimeşte prin luminozitate, nivel bun de detalii;
+ sound ce impresionează prin calitate.

Puncte slabe
– interfaţă grafică ce nu-l diferenţiază faţă de generaţiile anterioare, impresia de iPhone 4S cu display ce creşte de la 3.5 inch la 4 inch;
– cameră foto cu rezultate uşor dezamăgitoare;
– autonomie ce dezamăgeşte;
– preţ mare.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.