iPhone 5C – review

07/10/2013

iPhone 5C ne-a sosit la review prin intermediul evoMAG. Îl găsiți în oferta lor și detalii legate de costurile de comercializare le găsiți la capitolul dedicat. iPhone 5C a fost prezentat alături de iPhone 5S și specificațiile vehiculate anterior au fost respectate în totalitate.

În esență, iPhone 5C este iPhone 5 / modelul din 2012 cu carcasă din policarbonat. Mă rog, din plastic. iPhone 5S am înțeles că se poziționează în vedeta vânzărilor la momentul actual, dar veți vedea în timp că iPhone 5C va pune presiune pe telefoanele cu Android în genul lui Samsung GALAXY S III, HTC One X, Samsung GALAXY S4 Mini, HTC One Mini etc. Deja am înțeles că se fac ajustări de preț prin China și pe Amazon.

iPhone 5C = iPhone 5 la nivel de specificații hardware + carcasă din plastic și iOS 7. evoMAG ne-a trimis iPhone 5C-ul alb, dar mai sunt și alte variante coloristice. Va fi la mare căutare prin Japonia, Coreea de Sud, China etc.

Să parcurgem un rezumat al specificațiilor tehnice de la iPhone 5C:

Smartphone

iPhone 5C

Ecran

LED-backlit IPS LCD de 4 inch cu rezoluție 1136×640 pixeli și 326 ppi

Procesor

Apple A6 de tip dual-core la 1.3 GHz bazat pe ARM v7

Memorie

1 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare

GPU

PowerVR SGX 543MP3 / triple core graphics

Sistem de operare

iOS 7

Conectivitate

4G cu viteze în download de până la 100 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, touch focus, geo-tagging, detecție a feței, HDR, HDR panorama, filmează la 1080p cu 30 fps și stabilizare video, cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează la 720p cu 30 fps și detecție a feței

Baterie

1510 mAh

Greutate

132 gr.

Grosime

9 mm

Design

iPhone-5C (12)

Ambalajul este diferit de ce am mai întâlnit la alte telefoane Apple, aș putea duce comparația și spre telefoanele Android etc. În primul rând că au ales să facă cutia din plastic, transparentă în partea superioară și pe alb la bază. La interior dați de iPhone 5C cu o hârtie ce-l acoperă / hârtia afișează icoanele din iOS 7, încărcător, cablu USB – lightning, agrafa pentru deschiderea slotului dedicat nanoSIM și ceva instrucțiuni de utilizare. Să nu vă așteptați la cine știe ce manuale, simplitate la maxim.

De când începi a-l utiliza vei remarca că este ceva mai greu și mai gros decât iPhone 5 & 5S. iPhone 5S are 112 gr. și 7.6 mm grosime, iar iPhone 5C ajunge la 132 gr. cu 9 mm grosime. Asta în contextul în care telefonul este fabricat din plastic, policarbonat pentru cei mai pretențioși. Și culmea este că asta îl face ceva mai plăcut în utilizare, iPhone 5 și 5S dau impresia de telefoane prea ușoare, prea subțiri. Aici fiecare judecă după cum îi place.

Spatele lui iPhone 5C este lucios, adună amprentele în mare viteză. Dimensiunile compacte îl ajută să puncteze la capitolul operabilitate. Nu m-a impresionat în mod deosebit ca design. Va fi pe placul adolescenților sau tinerilor ce pun mare preț pe culoare, devine un mod de a ieși în evidență. Adevărul că atunci când foloseam iPhone 5C eram mai remarcat decât la iPhone 5S, asta și pentru că nu-i mare diferență între iPhone 5S și iPhone 5.

Nu-mi place carcasa din plastic lucioasă și mai ales că evidențiază amprentele rapid. În rest nu prea sunt multe de spus, un iPhone colorat.

Ecran și sunet

iPhone-5C (13)

Display de iPhone 5C = iPhone 5S = iPhone 5S. În cele trei cazuri s-a optat pentru un panel LED-backlit LCD de 4 inch cu rezoluție 1136×640 pixeli. Impresionează prin luminozitate. Nu te lasă nici sub acțiunea razelor solare, cu luminozitatea la maxim este lizibil și în astfel de condiții.

iPhone 5C integrează butonul clasic de home, regăsit și la iPhone 5. Nu dispune de cititorul de amprentă / Touch ID.

Micuța boxă de pe lateral este dispusă la fel ca la iPhone 5S, doar că aici dat la volum maxim se transmit vibrații în carcasă. Când folosești telefonul în landscape mode vei remarca că destul de ușor acoperi sunetul cu mâna și se aude mai slab. Are ceva volum, calitatea. Căștile incluse în pachet pe jack de 3.5 mm sunt identice cu cele de la iPhone 5 și 5S, sunet plăcut. Apple mereu a alocat atenție sporită pentru sunetul produselor sale de la MacBook până la iPhone și iPad.

Hardware, sistem de operare și aplicații

iPhone-5C (14)

iPhone 5C = hardware de iPhone 5 și aici includem procesor, accelerator grafic, memorie RAM. iPhone 5 nu va mai fi produs și locul său va fi luat de iPhone 5C, iar cel mai ieftin telefon Apple va fi iPhone 4S în ediția cu doar 8 GB spațiu de stocare. Au preferat să scoată iPhone 5 din piață ca să nu canibalizeze vânzările nou lansatului iPhone 5C.

Specificațiile hardware în cazul lui iPhone 5C se opresc la procesorul Apple A6 de tip dual-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, PowerVR SGX 543MP3, 16 / 32 GB spațiu de stocare, fără varianta de 64 GB.

iOS 7 și aici va trebui să repet ce am spus la iPhone 5S. Singura diferență ar fi că iPhone 5C nu are Touch ID, sistemul de operare fiind identic în toate celelalte aspecte cu ce regăsim la fratele mai mare și mai scump. Toate aplicațiile sunt pe ecranul de start. Sunt două zone de notificări accesibile printr-un gest swipe de sus în jos sau viceversa. iOS 7 se evidențiază prin culorile intense care într-un fel se potrivesc cu ce regăsim în variantele de la culoare de la iPhone 5C.

Nu are pic de lag sau întârzieri în meniu, compatibil cu toate aplicațiile și jocurile din App Store / era cât pe aci să scriu Google Play, obișnuit să testez, în mod special, telefoane cu Android

Apple nu încarcă telefonul cu prea multe aplicații preinstalate și pentru YouTube, Facebook, Twitter și alte servicii intens utilizate va trebui să le downloadați din App Store sau atunci când porniți telefonul pentru prima dată să dați restore din iCloud, dacă anterior ați avut un smartphone Apple și ați folosit sincronizarea cu serviciul lor de stocare în cloud.

iOS 7 este intuitiv, ușor de învățat și utilizat. Unora s-ar putea să le displacă faptul că nu există meniul cu aplicațiile în stilul Android, că nu ai parte de libertatea unui telefon cu sistemul de operare mobil powered by Google, dar în cazul acesta puteți opta pentru un Android de top care va costa tot cam cât iPhone 5C. Telefonul Apple are nișa sa, bine conturată.

Performanță

IMG_0061

L-am supus și pe iPhone 5C la câteva teste și ce a ieșit găsiți în tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

iPhone 5C

3DMark

Ice Storm – 5982 puncte

Ice Storm Extreme – 3303 puncte

Ice Storm Unlimited – 5657 puncte

BrowserMark 2.0

2898 puncte

HTML5test

399 puncte cu Safari pentru iOS

GPU Bench

39193 puncte

Linpack

Avg Mflop/s – 472.15

GFX Bench

Mai multe detalii despre rezultatele obținute în acest test regăsiți în galeria de screenshots dedicată.

Conectivitate

iPhone-5C (10)

4G cu viteze de până la 100 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth, jack de 3.5 mm, compatibilitatea cu A-GPS și GLONASS. Toate controalele sunt dispuse în stilul clasic Apple cu butonul de power în partea superioară, slotul pentru nanoSIM în lateral dreapta.

Portul Lightning și jack-ul de 3.5 mm le găsiți la baza lui iPhone 5C și reglarea volumului în lateral stânga cu controale dedicate.

În apelurile de voce se evidențiază printr-o voce puternică a interlocutorului, un pic prelucrată, sună ceva mai gros ca în realitate. Cel puțin acestea au fost impresiile mele. Fiind din plastic vă dați seama că de efectul de death grip nici nu se poate discuta la iPhone 5C.

Cameră foto și video

iPhone-5C (7)

8 Megapixeli, filmează la 1080p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează la 720p. Lipsește modul Ralanti de la iPhone 5S cu filmarea la 720p cu 120 fps, în rest aplicația camerei foto & video este identică.

Galerie de fotografii făcute cu iPhone 5C:

Autonomie

Baterie de 1510 mAh și stă mai bine la capitolul Autonomie decât iPhone 5S plus că nu se încălzește la fel de tare când este ceva mai solicitat în teste de benchmark sau jocuri. Trece testul unei zile de utilizare în condiții moderate.

Preț

evoMAG – 2899 lei.

Concluzii

iPhone-5C (17)

iPhone 5C a fost gândit de către Apple spre a dinamiza gama lor de telefoane cu iOS. Le acordă o mai mare libertate de mișcare și sunt sigur că prețul său va coborî în săptămânile următoare. În linii mari poate fi considerat un iPhone 5 ascuns într-o carcasă din policarbonat lucios.

PRO

– culori puternice, potrivit adolescenților și tinerilor;

– hardware suficient de puternic pentru orice aplicație sau joc din App Store;

– sunet puternic;

– funcționare ireproșabilă în browsing;

– abilități foto și video;

– autonomie decentă.

CONTRA

– preț;

– plastic lucios care adună amprentele.

Nota finală

iPhone 5C atinge nota 8.64.

Smartphone

iPhone 5C

Design

8.5

Display și sunet

9

Hardware, sistem de operare și Performanță

8

Conectivitate

9.5

Cameră foto și video

9

Autonomie

9

Preț

7.5

Nota finală

 8.64
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.