iPhone 5S ne-a sosit la review prin intermediul magazinului Koyos.ro. Îl găsiți în oferta lor, iar prețurile pornesc de la 4199 lei pentru varianta de 16 GB. Versiunea de culoare sosită la recenzie s-a nimerit să fie Space Grey, într-un fel putem spune că este varianta neagră a iPhone 5S. Am observat că este și cea mai des întâlnită prin review-urile locale, Gold și Silver fiind de negăsit.

Trebuie să fac câteva precizări înainte de a porni review-ul. S-ar putea să primesc și unele critici, dar asta este îmi asum. Nu sunt utilizator de iPhone, dar asta nu înseamnă că nu le-am testat produsele de-a lungul timpului de la iPhone 4S și iPad 2 până la zi. Lista produselor Apple pe care am avut ocazia să le testez sau să le fac un scurt hands-on: iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Mini. Zilele acestea pe lângă iPhone 5S ne-a sosit și iPhone 5C. Va primi un review separat cât și unul comparativ ce dorește să evidențieze punctele comune și diferențele dintre cele două telefoane prezentate de Apple în prima parte a lui septembrie 2013.

Înțeleg filozofia companiei și îmi dau seama că Apple are certe puncte PRO. iPhone nu trebuie văzut doar ca un smartphone ci mai degrabă ca o unealtă de lucru. Sunt persoane care preferă Android-ul, altele care nu s-au împăcat cu el și merg pe mâna iOS, Windows Phone, BlackBerry OS. Cert este că după Android, iOS este pe locul II ca market share. Nu-i acuz de snobism pe cei care-l folosesc ci, pur și simplu, iOS și iPhone sunt cele două produse cu care rezonează mai bine. Am vorbit prea mult pe lângă subiect și să trecem la review-ul lui iPhone 5S.

Specificațiile detaliate pentru iPhone 5S:

Smartphone

iPhone 5S

Ecran

LED-backlit IPS LCD de 4 inch cu rezoluție 1136×640 pixeli, Corning Gorilla Glass, suprafață oleofobică, 326 ppi

Procesor

Apple A7 de tip dual-core la 1.3 GHz pe ARM v8

Memorie

1 GB RAM DDR3, 16 / 32 / 64 GB spațiu de stocare

GPU

PowerVR G6430 de tip quad-core

Sistem de operare

iOS 7

Conectivitate

4G / LTE cu viteze de până la 100 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, dual-LED flash, dimensiune a pixelului de 1.5 microni, filmează și fotografiază simultan, HDR panorama, HDR, touch focus, detecție a feței, filmează la 1080p cu 30 fps și la 720p cu 120 fps, stabilizare video, cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează la 720p cu 30 fps

Baterie

1560 mAh

Greutate

112 gr.

Grosime

7.6 mm

Design

iPhone-5S (7)

În cutie alături de iPhone 5S regăsiți căștile pe jack de 3.5 mm lansate prima dată alături de iPhone 5, formă anatomică ce le face ușor de strecurat în ureche pe alb, agrafa pentru a deschide slotul dedicat cartelei nanoSIM, încărcător și cablu USB 2.0 – Lightning, două abțibilduri cu sigla Apple și o foaie cu ceva instrucțiuni în ce privește iPhone-ul 5S / nu se compară cu manualele stufoase de la alte modele de smartphone-uri Android etc.

La design în cazul lui iPhone 5S nu sunt prea multe de spus. Este iPhone-ul 5 din 2012 cu Touch ID și modificare minoră la butonul de Home, camera de 8 Megapxieli are dublu LED flash și în rest nu ar mai nimic de adăugat. Pe principiul: iPhone 5 + Touch ID + dublu LED la camera de 8 Megapixeli = iPhone 5S.

Ca utilizator de telefoane de peste 4.7 inch atunci când am trecut pe iPhone 5S în primele ore de utilizare aveam impresia că-mi va scăpa printre degete. Un oarecare timp de acomodare mi-a luat și display-ul de 4 inch care pare mic, obișnuit fiind cu Google Nexus 4, HTC One și GALAXY S4.

Apreciez carcasa metalică, atenția la detalii. Touch ID-ul / noul buton de home nu arată așa rău ca în imaginile de presă. iPhone 5S în varianta Space Gray nu atrage așa mult atenția, realizezi că este cel mai nou model de iPhone doar prin butonul din partea frontală. Spatele telefonului este gri și se adaugă două benzi negre, în partea superioară înglobează și dublu LED flash-ul + noul senzor de 8 Megapixeli. Ca și grad de finisare îmi aduce aminte de HTC One, și la telefonul taiwanez s-a utilizat mult aluminiu.

La iPhone 5S ai neapărat nevoie de o husă. Nu mi-a dat impresia că ar rezista prea bine la zgârieturi atât la display cât și la partea spate. Nici nu dă un grip prea bun. Trebuie să ai ceva atenție când lucrezi cu el ca nu cumva să te trezești că-ți scapă din mână și te alegi astfel cu o zgârietură de mai toate frumusețea. Bine că nu mai are sticlă pe spate ca la iPhone 4 & 4S.

Ecran și sunet

iPhone-5S (13)

4 inch, LED-Backlit IPS LCD cu rezoluție 1136×640 pixeli. Acestea sunt elementele de la care se pornește analiza. Identic cu predecesorul său, iPhone 5 cât și cu noul iPhone 5C. Este un ecran de calitate, te descurci cu luminozitatea setată la maxim și sub acțiunea razelor solare. Culori plăcute, aș zice că iOS 7 dă și un boost de culoare care pentru unele persoane s-ar putea să fie deranjant.

Sunetul se bazează pe boxa de la bază, dispusă pe lateral. Este ușor de obstrucționat când folosiți telefonul în mod landscape. Are ceva amplitudine și la maxim nu distorsionează, nu se transmit vibrații în carcasă. Căștile incluse în pachte se conectează la jack-ul de 3.5 mm dispus la bază, sunet de calitate și în acest mod. Reglarea se face din lateral stânga, taste dedicate pentru + și -.

Hardware, sistem de operare și aplicații

iPhone-5S (12)

Apple A7 de tip dual-core la 1.3 GHz, PowerVR G6430 accelerator grafic, 1 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Apple A7 este un CPU ce mizează pe tehnologia de 64-biti. Este o mișcare concepută pe termen lung. MacOS și iOS se presupune că la un moment dat vor avea un magazin de aplicații comun.

Legat de Apple A7 este un procesor pe sistemul SoC produs de către Samsung și customizat de către Apple astfel încât iOS și aplicațiile din App Store să funcționeze fără probleme. iPhone 5s oferă un boost de putere ce va fi vizibil din 2014 când dezvoltatorii iOS vor veni cu jocuri și aplicații pe măsură. Mai ales că iPhone 5S se va comercializa în milioane de unități până atunci și vor avea o piață de desfacere.

Cred că este inutil să mai spun că iPhone 5S nu are pic de lag, funcționează brici în browsing și în aplicații de genul YouTube, Gmail, Google Maps, Facebook, Twitter. Sunt peste 800.000 de aplicații și multe dintre ele au început să fie optimizate sau aduse în linie cu noile fonturi și stiluri din iOS 7.

iOS 7 ar fi un alt element nou de la iPhone 5S, dar îl regăsiți și pe iPhone 4S, 5, iPhone 5C etc. La prima vedere pot spune că uimește prin explozia de culoare. Fie îl urăști din prima și nu te adaptezi, fie mizezi pe îngăduință și-i îi dai o șansă. Centrul de notificări este accesibil printr-un swipe de jos în sus. Sunt informații adiționale la care ai acces prin swipe de sus în jos. Nu mi se pare o mare schimbare la nivel de schematizare față de iOS 6. Zona de setări este, în mare, aceeași. Toate aplicațiile sunt afișate pe ecranul de start. Le poți grupa în foldere, în funcție de preferințele tale.

Capturile de ecran se fac prin apăsarea concomitentă a butonului de power și a celui de home. Screenshot-urile sunt salvate în galeria foto. Încă de când pornești smartphone-ul ți se oferă posibilitatea de a sincroniza conținutul din iPhone 5S cu iCloud. Au gândit totul într-un mod simplu, intuitiv.

Dintre aplicațiile preinstalate: Mesaje, Calendar, Poze, Cameră, Vremea, Ceas, Hărți, Videoclipuri, Notițe, Mementouri, Bursa, Game Center, Publicații, iTunes Store, App Store, Passbook, Busolă, Suplimente / Calculator + Contacte, Reportofon, FaceTime.

Aș evidenția că Gmail, YouTube, Google Maps funcționează mai rapid și mai bine pe iOS decât pe Android. iOS are suport nativ pentru Facebook și Twitter, share-ul de fotografii, clipuri video, informații se face rapid.

Una dintre funcțiile noi este Touch ID-ul. Îți recunoaște amprenta și devine o metodă rapidă de securizare pentru achizițiile din App Store, iTunes, pentru deblocarea rapidă etc. Ar mai fi și co-procesorul M7 care va avea un cuvânt de spus în aplicațiile și jocurile bazate pe senzori de mișcare pe care iPhone-ul îi are încorporați.

Performanță

IMG_0069

L-am pus la câteva teste de benchmark pe care le găsiți în tabel:

Teste de benchmark

iPhone 5S

3DMark

Ice Storm – Maxed out!

Punctaj maxim și recomandarea de a încerca un test mai complex reușind să dea testul peste cap cum s-ar spune într-un limbaj mai plastic.

Ice Storm Extreme – 9992 puncte

Ice Storm Unlimited – 13854 puncte

BrowserMark 2.0

2950 puncte

HTML5test

399 puncte cu Safari pentru iOS

Același punctaj l-a scos și cu Chrome pentru iOS

GPU Bench

41975 puncte

Linpack

Avg Mflop/s – 912.04

GFX Bench

2.7 T- Rex – 1378 frames și mai multe detalii din acest test în capturile de ecran din galeria dedicată

Conectivitate

iPhone-5S (10)

Aș putea rezuma simplu. Are de toate. Ți aici vorbim de 4G cu viteze în download de până la 100 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, suport pentru A-GPS și GLONASS. În partea superioară veți da de butonul de power, la bază dați de boxă și portul Lightning pentru conectarea la PC și pentru încărcarea bateriei de 1560 mAh.

În lateral dreapta dați de slotul pentru cartela nanoSIM, iar în lateral stânga de controalele dedicate pentru reglarea volumului. Toate sunt ușor de accesat, la îndemână cum s-ar spune. Bateria se încarcă rapid, este și o baterie destul de mică având în vedere ce regăsim acum pe telefoanele Android de top (un exemplu: 3000 mAh la LG G2).

Sunetul în apelurile de voce se vede că este ușor prelucrat. Auzi clar și tare  și nu simți nevoia să-l ții pe maxim. Nu are death grip sau chestii de gen.

Cameră foto și video

iPhone-5S (5)

8 Megapixeli + multă tehnologie, filmare la 720p cu 120 fps, aplicație care pornește rapid, organizare simplă. Au implemen un nou senzor de 8 Megapixeli și a fost adăugat dublu LED flash pentru fotografii mai reușite în condiții de întuneric.

VIDEO

Autonomie

iPhone-5S (15)

Baterie de 1560 mAh, CPU dual-core, display de 4 inch. Cu luminizotate la maxim și ceva sincronizări în fundal se comportă ca orice smartphone Android de top și nu ar trece testul unei zile de utilizare în condiții mai grele. Pe de altă parte, bateria iPhone-ului se încarcă rapid de tot și de la un port USB o aduci la 100% în timp record.

Preț

Koyos.ro – 4199 lei pentru varianta de 16 GB.

Concluzii

iPhone-5S (17)

iPhone 5S este un upgrade substanțial al iPhone-ului 5 lansat în 2012. Puterea sa de calcul și diferențele față de modelul anterior vor deveni vizibile abia în 2014 când vor sosi aplicațiile optimizate pentru 5S. Cititorul de amprentă îl consider mai degrabă un moft, nu mi se pare un feature care să facă diferența față de alte telefoane de top. Procesorul dual-core și acceleratorul grafic impresionează în testele de benchmark și, din fericire, nu doar acolo.

PRO

– dimensiuni compacte pentru un smartphone de top la nivelul lui 2013, nu ești nevoie să treci pe un telefon de minim 4.7 inch ca în cazul telefoanelor Android high-end;

– sound de calitate;

– Apple A7 și PowerVR G6430 și un plus de putere de procesare ce va fi evidențiat abia în 2014;

– calitatea fotografiilor și clipurilor video făcute de noul senzor de 8 Megapixeli, filmarea la 720p cu 120 fps, cele mai bune fotografii panoramice făcute cu un smartphone;

– simplitate în sistemul de operare, update de software la timp, aplicații și jocuri pe măsură.

CONTRA

– preț;

– nu se diferențiază la nivel de design mai deloc față de generația anterioară / iPhone 5;

– ușor de zgâriat și necesită husă de protecție;

– autonomie mediocră;

– se încălzește destul de serios atunci când este pus în sarcini ceva mai grele (teste de benchmark, jocuri).

Nota finală

Este un smartphone de top și notele sunt date pentru categoria din care face parte. După ce s-a făcut punctajul și media a ajuns în cazul lui iPhone 5S la un onorabil 9.

Smartphone

iPhone 5S

Design

9.5

Display și sunet

9

Hardware, sistem de operare și Performanță

9

Conectivitate

9.5

Foto și video

10

Autonomie

8.5

Preț

7.5

Nota finală

9

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.