iPhone 6 – review

24/10/2014

iPhone 6 l-am testat în urmă cu ceva timp, iar recenzia a așteptat în draft până când am pus materialele cap la cap și ce a ieșit vedeți în articolul de față. Noul smartphone al companiei americane cu sediul în Cupertino, California a ajuns la mine prin intermediul QuickMobile.

Ați citit de ieri că urmează a fi importat și afișat în stoc de către Vodafone și Telekom, din 31 octombrie. Magazinele online au reușit să facă rost de stocuri reduse pe alte filiere, nu pe canal oficial. QuickMobile afișa iPhone 6 în versiunea de 16 GB la 3499 lei, am văzut că alte magazine concurente nu s-au sfiit să pună prețuri și cu peste 1000 de lei mai mari, tot pentru varianta cu 16 GB. Nu am idee câte telefoane a livrat QuickMobile, dar știu că ei au furnizat iPhone 6 și iPhone 6 Plus și spre alte shop-uri de pe meleagurile autohtone.

iPhone-6 (1)

iPhone 6 reprezintă noua iterație a telefonului pe care Steve Jobs l-a prezentat publicului în 2007. An de an a sosit câte un device nou (iPhone 2G, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 5S + actualizările iPhone 6 și iPhone 6 Plus). În ultimii 2 ani au venit cu câte 2 modele: iPhone 5S și iPhone 5C în 2013 și iPhone 6 și 6 Plus în septembrie 2014.

iPhone 5C aduce culori puternice și plastic pentru partea spate. Nu cred că a fost un adevărat hit comercial, iPhone 6 trece pe un display de 4.7 inch după ce ajunsese un standard ca iPhone-urile să ofere un ecran de 4 inch, iar 6 Plus urcă la 5.5 inch și dorește a concura cu phabletele Android în genul lui GALAXY Note 4.

Sunt utilizator de smartphone Android și mai multe detalii aflați în descrierea mea de la fiecare articol, dar sunt conștinet că iOS are plusuri și minusuri la fel ca și Android-ul sau Windows Phone.

Specificații detaliate pentru iPhone 6:

specificatii-iPhone-6

Observați că iPhone 6 de 32 GB a sărit din schemă. Aș recomanda să fie aleasă versiunea de 64 GB, mai ales că iPhone-urile nu au posibilitatea de a extinde spațiul de stocare printr-un microSD.

Design

iPhone-6 (4)

În pachet dați de smartphone, încărcător pe USB 2.0 cu adaptor pentru prizele europene, cablu USB 2.0 – port lightning, agrafa pentru cartela nanoSIM, manual de utilizare, certificat de garanție din partea QuickMobile, căști Apple cu design specific și cam atât.

iPhone 6 părășește linia de design inaugurată de iPhone 4 în 2010 și mai degrabă amintește de iPad Mini 2. Colțurile smartphone-ului sunt destul de puternic rotunjite, carcasă metalică de tip unibody ce acoperă și marginile laterale, fără sticlă pe spate. HTC One M8 este un alt smartphone din categoria premium cu metal folosit în mod extensiv.

Totuși, grip-ul este foarte slab. Mai slab și decât la HTC One M8 și mereu aveam impresia că urmează să-l scap din mână. Trebuia să-l manevrez cu o atenție suplimentară. Se rezolvă cu o husă și nu este prea mare deranj mai ales că are o grosime de 6.9 mm.

Nu mi-au plăcut marginile destul de generoase ce încadrează display-ul în partea superioară și inferioară. Înțeleg rostul lor. La bază se află tasta Home + cititorul de amprente, iar ecartul din partea superioară ajută la un echilibru al formelor. Totuși, iPhone 6 de 4.7 inch zici că este un smartphone Android de 5 inch cu controale de tip touch buttons.

Varianta aurie a iPhone 6 nu o consider a fi cea mai fericită alegere. Nu lasă impresia de premium așa cum te-ai aștepta. Mă aștept ca iPhone 6 pe alb sau pe negru să arate ceva mai bine, cel puțin pe baza imaginilor de presă văzute până acum. Adevărul este că de multe ori sunt telefoane care arată într-un fel pe baza fotografiilor din kitul de presă și în realitatea lasă un cu totul alt sentiment.

Ecran și sunet

iPhone-6 (16)

LED-backlit IPS de 4.7 inch cu o rezoluție atipică de 1334×750 pixeli. Asta și pentru că ne-am obișnuit din ograda Android cu telefoane de 4.7 inch și rezoluție 1280×720 pixeli sau 1280×768 pixeli (LG G2v LG Optimus G, LG Nexus 4 etc).

Pe 4.7 inch aș spune că o rezoluție HD este suficientă. Nu ai nevoie de mai mult. Consumi bateria fără un rezultat vizual notabil, asta dacă se merge pe o soluție FHD. Display-ul pus de Apple este de top și a primit aprecieri în mod unanim. Afișează culori plăcute, cea mai mare luminozitate din ce am testat până acum, unghi larg de vizualizare, culori plăcute, răspund prompt al touchscreen-ului. Nu-l poți folosi în mediile mai întunecate cu mai multe de 50 – 60%. Asta ca să vă faceți o idee cât de luminos este panelul pus pe iPhone 6.

La baza telefonului se află speaker-ul, unul singur. Livrează un sunet bine calibrat, puternic. Aici îi reproșez un singur lucru. Atunci când folosești telefonul în mod landscape, pentru unele jocuri sau doar pentru a vedea un clip pe YouTube sau un material video de orice fel ajungi să obturezi difuzorul și sunetul să fie înfundat de-a binelea. Jack-ul de 3.5 mm se situează la bază, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Căștile din pachet sunt de calitate bună, nu vei avea nevoie de căști achiziționate separat, doar dacă ești un audiofil ce dorește redare cât mai fidelă, fără pic de compromis.

Hardware, sistem de operare și aplicații

iPhone-6 (17)

Elemente hardware ce definesc iPhone 6: procesor dual-core la 1.4 GHz Cyclone, gândit și customizat de către Apple în mod extensiv, accelerator grafic PowerVR GX6450 de tip quad-core, 1 GB RAM, variante cu 16, 64 sau 128 GB spațiu de stocare. Se păstrează tradiția de a nu se oferi un slot pentru microSD, soluție destul de populară în universul Android. Adevărul că la versiunile cu 64 sau 128 GB nu ai nevoie de stocare suplimentară.

Pentru a nu știu câta oară se dovedește că iPhone-ul nu trebuie să fie un campion al specificațiilor spre a oferi experiență de utilizare fără compromis. Software-ul este optimizat din start pentru hardware-ul pus pe device. Și totul în ograda Apple (customizare a procesorului, iOS-ul etc). De aceea la iPhone 6 nu este nevoie de vreun cpu quad-core sau octa-core, nșpe giga de RAM etc.

iOS este arhicunoscut și nu o să insist prea tare asupra lui. Acum și în iOS sunt notificări în stilul Android, dar activezi panelul printr-un swipe de la bază în sus. Mai există și varianta clasică, dar cu alt tip de informații.

Aplicații preinstalate:

Weather – prognoza meteo;

iBooks, iTunes Store, Newsstand, Compass – nu au nevoie de descriere;

Health – locul în care sunt centralizate informațiile legate de activitatea de zi cu zi, date pe partea de fitness și sub aspect nutrițional. Apple a oferit un kit dezvoltatorilor de aplicații și așteptați la o integrare de mare anvergură pe viitor;

Passbook – a debutat în iOS 6, nu mai este o noutate la momentul actual;

Apreciez la iOS 8 că la instalarea fiecărei aplicații poți seta să nu activezi notificările și astfel scapi de stresul mesajelor livrate de diverse jocuri. În Android 5.0 Lollipop se rezolvă problema asta și pentru telefoanele cu software-ul conceput de Google.

iOS 8 = simplitate la nivel de interfață, funcționare ireproșabilă, multe aplicații de calitate în magazinul dedicat. Și pot spune că nu m-am simțit limitat în vreun fel. Își face treaba și nimic mai mult. Nu ai libertatea oferită de un Nexus 5 sau OnePlus One, dar sunt destul de multe persoane care-și cumpără un telefon și-l lasă așa cum sosește din fabrică, fără custom ROM-uri și alte nebunii de gen.

Performanță

IMG_0068

L-am pus și în câteva teste de benchmark, iar datele adunate sunt centralizate în tabel:

teste-benchmark-iPhone-6


Testele sunt oarecum irelevante. Este suficient de puternic să ruleze orice aplicație sau joc din App Store în condiții optime. Un alt avantaj ar fi update-ul la cel mai nou software iOS pe următorii 2 – 3 ani de zile, destul de greu de atins un astfel de deziderat în lumea Android.

Conectivitate

iPhone-6 (12)

4G cu viteze de până la 150 Mbps, Wi-Fi ac, bluetooth 4.0, NFC pentru Apple Pay / mai greu să ajungă această soluție și în România, dual-band, port Lightning / mult mai bun decât microUSB-ul. Mai degrabă mi-aș dori să văd acest port devenit standard, am scris de problemele microUSB-ului într-un articol dedicat.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: portul pentru încărcarea bateriei și pentru conexiunea la PC în partea inferioară, în această zonă se regăsește și speaker-ul + jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta se află slotul pentru cartela nanoSIM și butonul de power, în partea superioară nu se află niciun element de conecitivitate, iar reglarea volumului + controlul de trecere rapidă în modul silent se află pe lateral stânga.

Observați că jack-ul de 3.5 mm coboară la bază, iar tasta power se duce în lateral dreaptă față de poziționarea superioară ce devenise clasică. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet pe 4G, 3G sau prin Wi-Fi. În ce privește apelurile de voce oferă calitate, asta-i clar de la primul apel efectuat.

Cameră foto și video

iPhone-6 (11)

8 Megapixeli, filmează la 1080p, LED flash, autofocus etc, cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează la 720p. Nu este un campion al megapixelilor, dar face fotografii de calitate și asta-i suficient de cele mai multe ori pentru share pe Facebook, Instagram, Whatsapp etc.

Câteva fotografii făcute cu iPhone 6:

 

Autonomie

Bateria de 1810 mAh livrează o autonomie cât de cât rezonabilă. Cu luminozitatea la 50% și utilizare ceva mai intensivă trece testul unei zile, de dimineață până seara. Totuși, dacă-l pui la jocuri cu grafică mai complexă, streaming video pe YouTube etc o să vedeți că nu trece de maxim o jumătate de zi. În locul Apple aș fi adus un telefon cu o grosime ceva mai mare și un acumulator pe măsură.

Preț

iPhone 6 de 16 GB – 3499 lei;

Concluzii

iPhone 6 este un pas înainte pentru Apple din mai multe puncte de vedere: o nouă arhitectură hardware, dar mai ales un display mai mare față de generațiile anterioare ce se stabilizaseră la 4 inch. Apple adoptă trendul impus de telefoanele Android.

Pe de altă parte îl consider un pas înapoi în ce privește designul. iPhone 5 și 5S mi se pare mai drăguțe decât iPhone 6 ce nu lasă impresia de premium în mod pregnant, alunecă din mână, senzorul de 8 Megapixeli ce iese evident dincolo de linia telefonului în spate plus dimensiunile ceva cam mari pentru un telefon de 4.7 inch sunt elemente intens criticate la cel mai nou telefon Apple.

Închei prin a structura punctele sale PRO și CONTRA.

PRO

– display ce uimește prin culori plăcute, unghi larg de vizualizare, luminozitate mare;

– funcționare fără lag, sprinten în orice aplicație sau joc;

– cameră de 8 Megapixeli ce se descurcă mai bine decât camere de 13, 16 sau 20 Megapixeli;

– sunet bine calibrat.

CONTRA

– preț generos raportat la experiența de utilizare oferită;

– senzația că alunecă din mână, mai ales de la combinația metal + 6.9 mm grosime;

– autonomie ce putea fi mai bun.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.