Review-ul ăsta a stat destul de mult la macerat, iar acum în a treia zi din sărbătoarea de Sfintele Paști sunt gata să-l scot la lumină. La începuturile Gadget.ro, pe lângă arhiva blogului meu a fost preluată și arhiva unui site românesc dedicat suportului pentru iPhone, iPad, iPod etc și aveam o comunitate destul de interesantă de produsele Apple.
Între timp, am început să discutăm tot mai mult de lumea Android, iar știrile legate de iPhone nu mai suscită interesul comunității de acum. Totuși, Apple cu al său iPhone este alternativa multora, alternativa la telefoanele Android ce nu beneficiază de optimizare și suport software pe măsura a ceea ce oferă compania americană pentru iOS și ale sale telefoane, tablete etc. Este mult mai ușor când lansezi 1 – 2 smartphone-uri pe an să le susții software vs Samsung ce are un portofoliu ce adună zeci de modele, spre comparație.
Plus că Apple a adoptat politica pașilor mărunți și în fiecare an încearcă a oferi câte ceva în plus, avându-i în vizor pe clienții săi de acum 2 ani. Dacă ai iPhone 6 sau 6 Plus, nu ai de ce să faci pasul spre iPhone 6S și 6S Plus. Părerea mea. Cam așa putem spune și de cei ce folosesc Samsung GALAXY S6, nu ai niciun motiv cu adevărat serios să migrezi pe GALAXY S7. Mă rog, dacă facem o analiză obiectivă. Dacă, pur și simplu, vrei cel mai nou model și te atrag anumite elemente aduse în plus, da. Mai bine să nu o dau în diverse și să mă concentrez pe recenzia propriu-zisă.
Care sunt diferențele dintre iPhone 6S și iPhone 6?
iPhone 6S este mai greu și mai gros față de iPhone 6, iar cele 14 gr. în plus + 0.2 mm se datoreză ecranului cu 3D Touch, dar și carcasei fabricată dintr-un material mai rezistent. Asta spre a preîntâmpina #bendgate-ul de la primele loturi de iPhone 6 Plus.
Nu trebuie să fiu cârcotaș, îți cumperi iPhone 6S dacă vrei un plus de viteză în browsing, dar și în rularea aplicațiilor și jocurilor din App Store (cei 2 GB RAM chiar contează + noul procesor customizat de către Apple), dar și pentru camera de 12 Megapixeli ce știe să filmeze 4K, pasionați de autoportrete se vor uita la noua cameră frontală de 5 Megapixeli. Păcat că Apple a făcut downsizing în ce privește capacitatea acumulatorului.
Specificații iPhone 6S;
Design
În pachetul de retail o să dați de smartphone, cablu Lightning – USB, încărcător, căști de tip in-ear, certificat de garanție, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM.
iPhone 6S = iPhone 6 cu diferențele menționate mai sus, la greutate și grosime, dar și în ce privește aliajul folosit la carcasă. Testul îndoirii nu a dat chix la iPhone 6, ci la primele loturi de 6 Plus. La ediția nouă, Apple a suflat și în iaurt și a dus un smartphone care nu se îndoaie prea ușor, rezistență mult mai mare.
Îl am în varianta Rose Gold, iar câte un prieten mai face câte o glumă și spune că seamănă cu un cazan de țuică. Mă rog, cred că fetele aleg această variantă de culoare. Pentru publicul masculin avem iPhone 6S Space Gray, Silver sau Gold clasic.
Indiferent ce ar spune un cârcotaș ce nu suportă Apple, 6S este un terminal fabricat cu atenție la detalii, carcasa metalică lasă un feeling plăcut și păcat că majoritatea utilizatorilor aleg să-l îmbrace în huse de protecție. O mișcare logică, riscul de zgârieturi fiind destul de mare. Recunosc că în cele câteva luni de utilizare, fără husă, nu am reușit să-i aduc vreo zgârietură pe ecran sau carcasa propriu-zisă (fără folie aplicată, fără huse folosite în această perioadă).
Camera de 12 Megapixeli se profilează dincolo de linia generală a smartphone-ului. Personal, aș fi preferat un iPhone cu câțiva mm mai gros, cu o baterie de peste 2000 mAh și senzorul camerei principale integrat la nivelul carcasei, fără a ieși în evidență. Cine știe, poate așa va fi iPhone 7, deși recunosc că sunt realist, iar șansele pentru astfel de mutări din partea Apple sunt aproape nule.
Gripul dat nu este strălucit, deși la dimensiunile sale mai compacte față de alte telefoane concurente, te-ai aștepta să-l cuprinzi bine. Un alt motiv ca să cumperi o husă. Una peste alta, nu-s prea multe de spus la capitolul design, în linii mari avem un 6 îmbunătățit.
Ecran și sunet
Este fix același ecran precum cel de pe iPhone 6, doar că acum are suport pentru 3D Touch și gesturile aferente. iPhone 6S folosește un panel LED-backlit IPS LCD de 4.7 inch cu rezoluție 1334×750 pixeli, raport display / corp de 65.6%, 326 ppi, sticlă rezistentă la zgârieturi, tratat oleofobic spre a preîntâmpina acumularea amprentelor în ritm alert.
Am mai spus asta și repet, pe 4.7 inch nu ai nevoie de mega-rezoluție, iar iPhone-ul demonstrează că 1334×750 pixeli este arhisuficient. Ai un panel cu o luminozitate ridicată, culori afișate în mod plăcut, niciun font nu pare a fi prost reprezentat. De cele mai multe ori nu am simțit nevoia să am o luminozitate dincolo de 60 – 70%, iar sub acțiunea razelor de soare se descurcă și pe la 80% din potențial.
3D Touch-ul nu m-a atras mai deloc, nu am simțit nevoia să-l folosesc. S-ar putea să fie persoane interesate de această funcție, în afară de testarea propriu-zisă, nu am aderat la acest trend în ce privește utilizarea telefonului mobil. Presupun că în timp, vor veni cu o implementare mai bine pusă la punct și cine știe, încep a apăsa prelung display-ul spre a obține diverse shortcuts.
La baza ecranului se află butonul fizic cu rol de ieșire pe ecranul de start, dar și cu funcția de cititor de amprentă, poziționare clasică pentru Apple. La bază se află jack-ul de 3.5 mm, portul Lightning și speaker-ul smartphone-ului. Se aude clar, destul de puternic, bass-ul nu impresionează în mod deosebit. Cu telefonul în mod landscape, speaker-ul ajunge a fi obturat. Căștile din pachet se descurcă decent, ai parte de bass și o calitate bună a sunetului scos pe jack-ul de 3.5 mm. Reglarea volumului se aface din lateral stânga (up și down sunt clar delimitate).
Hardware, sistem de operare și aplicații
Apple A9 este un procesor de tip dual-core la 1.84 GHz, iar acceleratorul grafic are șase nuclee – PowerVR GT7600. Se adaugă 2 GB RAM, 16, 64 sau 128 GB spațiu de stocare. Am testat modelul de bază, iar cei 16 GB sunt în mod real, în jur de 14.7 GB. Poți încerca să stochezi anumite documente în iCloud, 5 GB oferiți gratuit.
De cele mai multe ori, un utilizator de 6S de 16 GB alege să mute fotografiile și clipurile video în PC, iar spațiul de stocare îl folosește pentru aplicații & jocuri. Apple ar cam trebui să asculte doleanțele clienților săi, iar 32 GB să devină standard. Faci câteva clipuri 4K, instalezi 2 – 3 jocuri cu grafică și gameplay mai complex și cam gata cu spațiul de stocare.
Apropo, 50% din chipseturile Apple A9 sunt fabricate de către Samsung, iar cealaltă jumătate de către TSMC. La unul din două iPhone-uri vândute, Samsung bagă bănuți în buzunar (Update: Cei 2 GB de memorie RAM de tip LPDDR4 sunt tot din banca de componente a sud-coreenilor).
Marele avantaj al Apple față de liga Android este că sub aceeași umbrelă se află atât partea hardware cât și software-ul în sine. Este ca și cum Google ar concepe nu doar sistemul de operare, dar și telefonul și aici deja cred că au sărit câțiva cititori care se gândesc la programul Nexus, doar că acolo Google apelează la un partener, plus că Google nu se implică în customizarea procesorului de pe telefoanele cu Android nativ.
iOS = simplitate la nivel de interfață grafică, puține aplicații preinstalate și un magazin burdușit cu aplicații optimizate. Exemplu: Serviciile Google funcționează impecabil pe iOS, mai bine față de cum se comportă pe unele telefoane Android din liga premium.
iPhone-ul este recomandat celor ce caută un produs simplu, fără customizări ulterioare, fără posibilități de a instala custom ROM-uri, în a schimba tot felul de elemente, nebunii specifice Android. Sunt destui cei ce apreciază simplitatea, ergonomia, funcționarea fără lag pe termen lung, suportul software pe o perioadă mai lungă de timp, valoarea mai bună la revânzare etc. Nu degeaba, iPhone-ul și-a făcut loc destul de serios și în mediul business.
Nu cred că are rost să spun că funcționează excelent pe partea de browsing (recomand Chrome, browser-ul Safari preinstalat se mișcă mai lent), compatibilitate cu toate aplicațiile și jocurile din App Store. Cei 2 GB RAM chiar se văd și aduc un plus la nivel de viteză, în multi-tasking etc.
Aplicații preinstalate pe iPhone 6S;
Mesaje, Calendar, Fotografii, Cameră, Vreme, Ceas, Hărți, Videoclipuri, Portofel, Note, Reminders, Stocks, iTunes Store, App Store, iBooks, Health, Setări, FaceTime, Calculator, Podcasts, Watch, Game Center și Extras (Busolă, Sfaturi, Meme-uri vocale, Contacte, Find iPhone și Găsește prieteni).
Mult mai puține față de ceea ce găsești și pe un smartphone cu Android în stadiu nativ. Nu cred că are rost să detaliez iOS, îl cunoașteți pe îndelete de la generațiile anterioare.
Ca interfața grafică îl consider a fi mult prea simplu față de gusturile mele, prefer Android-ul 6.0 Marshmallow oferit de către Google pe Nexus 6P, Nexus 5X etc. Totuși, sunt destule persoane familiarizate cu iOS, utilizatori ce nici în ruptul capului nu ar trece pe Android sau Windows Phone.
iOS 9.3 pe iPhone 6S;
Performanță
Galerie de screenshots cu testele de benchmark rulate;
Conectivitate
Știe 4G cu viteze în download de până la 300 Mbps și în upload de până la 50 Mbps. Avem LTE Cat6, un pas înainte față de cei 150 Mbps oferiție de generația anterioară.
Spectrul acoperit de iPhone 6S (modem Qualcomm MDM9635M):
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;
4G – iPhone 6S A1687 – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 13(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 25(1900), 26(850), 28(700), 29(700), 30(2300), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500);
Observați că știe 4G atât în FDD-LTE cât și pe TDD-LTE.
Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.2, A-GPS și GLONASS, NFC pentru Apple Pay. În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta dați de power și slotul pentru cartela nanoSIM, la bază au dispus jack-ul de 3.5 mm, portul Ligthning și speaker-ul telefonului. În lateral stânga se află reglarea volumului și controlul fizic ce permite activarea modului silențios sau dezactivarea sa.
Pe conexiunea Gigabit de acasă în SpeedTest am reușit să ating 215.92 Mbps la download și 179.99 Mbps la upload. Samsung GALAXY S7 pe aceeași conexiune s-a oprit la 235.15 Mbps la download și 138.6 Mbps la upload. Totuși, aceste valori variază și nu le consider un benchmark propriu-zis.
Cameră foto și video
Camera principală – 12 Megapixeli cu dimensiune a pixelului de 1.22 microni și capacitatea de a filma 4K cu 30 fps sau 1080p cu 60 fps sau 720p cu 240 fps, detecție de fază și dublu-LED flash;
Camera secundară – 5 Megapixeli, filmează la 1080p cu 60 fps;
Ambele cu f/2.2.
Cu lumină bună = fotografii de bună calitate, în low-light și pe seară se descurcă cât de cât, dar sub ce oferă Samsung GALAXY S7 sau LG G5. Zgomot mai mare față de telefoanele menționate.
Aveți un articol comparativ în ce privește fotografiile făcute cu telefoane din categoria premium – LG G5 vs Samsung GALAXY S7, Huawei P9 și iPhone 6S.
Fotografii făcute cu iPhone 6S;
Autonomie
Bateria de 1715 mAh nu oferă cine știe ce autonomie, la utilizare intensivă după jumătate de zi cam are nevoie să fie pus la încărcat. Noroc că se încarcă destul de repede, capacitatea mică a acumulatorului. Cu o baterie externă se rezolvă problema sau dacă activați modul de power saving, fără notificări peste zi și autonomie de 2 – 3 ori mai mare față de cea normală.
Cu luminozitatea reglată la 50%, browsing intensiv, multe apeluri, YouTube și social media – intri în zona roșie după trei sferturi de zi. În testul nostru pe partea de autonomie cu luminozitatea la maxim, conexiune Wi-Fi și redare a playlistului Unboxing de pe canalul de YouTube al Gadget.ro a obținut 5 ore și 42 minute.
Preț
iPhone 6S de 16 GB – 3299 lei la Telekom sau 1299 lei cu abonamentul Complete XXL – 49.95 euro pe lună, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale, 1500 de minute internaționale în Zona 1 și Zona 2, 8 GB trafic de date la viteze 4G, 1500 minute în UE către UE și 2 GB UE în roaming.
Un alt aspect ce este luat în calcul de către cei ce cumpără un smartphone – valoarea la revânzare. Aici, iPhone-ul se situează peste Samsung, LG, HTC etc. iPhone 6 de 16 GB îngrijit îl poți vinde cu 2000 – 2200 lei și mai adaugi în jur de 800 – 1000 lei ca să cumperi un iPhone 6S. Samsung GALAXY S6 nu prea poți după 1 an de zile să-l mai vinzi peste 1500 lei S-H, iar pentru a cumpăra un GALAXY S7 trebuie să mai adăugați în jur de 1500 lei.
Ideea este că iPhone-ul are o valore la revânzare mai bună și achiziția generației mai noi impune un cost mai mic față de aceeași mișcare făcută pe un flagship Android.
Concluzii
iPhone 6S este o alternativă pentru cei nu doresc să migreze pe Android. Din anumite puncte de vedere îl pot considera inferior față de flagship-urile lui 2016 (ecran, cameră foto și video, autonomie, conectivitate), dar are și puncte PRO (interfața pe înțelesul tuturor, bloatware inexistent, valoare la revânzare mai bună, pachet hardware + software optimizat).
M-aș feri să-i critic pe cei ce aleg un iPhone, chiar și pe cei ce-l aleg doar pentru sigla de pe spate, fără a-l folosi la potențialul maxim. Asta pentru că un plus de toleranță nu strică, fiecare alege ceea ce-i place și nu cred că este cazul să explice altcuiva de ce a făcut alegerea respectivă. Sunt bănuții săi, îi investește în ceea ce crede. Dacă iPhone-ul te face a fi mai productiv, te ajută în ceea ce faci peste zi, nu ai de ce să treci pe un smartphone cu un sistem de operare diferit.
PRO
- display de foarte bună calitate, 3D Touch pentru cei interesați de un astfel de feature;
- hardware + software optimizat;
- iOS epatează prin simplitate, ușurință în utilizare, suport software pe termen lung;
- rezultate bune ale camerei foto în condiții de lumină corectă.
CONTRA
- autonomie mediocră;
- identic cu generația anterioară la capitolul design;
- versiunea cu 16 GB oferă prea puțin spațiu de stocare față de cerințele existente în 2016.