A sosit și momentul în care să redactez impresiile formate de către iPhone 7 Plus în cele peste trei săptămâni în care l-am utilizat. iPhone 7 și 7 Plus au fost anunțate la început de septembrie, iar de la mijlocul lui septembrie au ajuns și în țara noastră, în oferta magazinelor online, dar și în portofoliul operatorilor telecom.
Apple și-a învățat publicul astfel încât fiecare ediție nouă a smartphone-ului său ajunge în mod tradițional, din luna septembrie. iPhone 7 și iPhone 7 Plus le consider un update important față de generația anterioară, nu neapărat la capitolul design. Apple își gândește generația 2016 ca upgrade luat în seamă pentru cei ce folosesc iPhone 6 sau iPhone 6 Plus, telefoane anunțate în 2014. În fine, ar fi o întreagă discuție și divagăm de la ceea ce este cu adevărat important, recenzia lui iPhone 7 Plus.
Personal, cred că iPhone-ul are succes și pentru că a ramas singura alternativă la telefoanele premium cu Android, dar și pentru interfața sa grafică + fan base-ul destul de mare. Apropo, fiecare compania hardware și-a format o cohortă de fani, Samsung pe locul 2 după Apple, dar și alte nume mai mici sau mai mari din industrie: OnePlus, Huawei, HTC etc.
Care sunt diferențele între iPhone 7 Plus și iPhone 6S Plus?
Avem noutăți în capitole cheie: putere de procesare, cameră foto și video, conectivitate, dar și alte capitole pe care Apple le-a ignorat în cazul lui iPhone 7 Plus: design – avem doar niște noi variante de culoare, display, partea de conectivitatea cu excepția 4G-ului de generația mai nouă.
Specificații iPhone 7 Plus
Design
În pachet dați de smartphone, agrafă pentru slotul cartelei nanoSIM, căști in-ear pe port lightning, încărcător de 5V/1A – ați citit bine – 1A, adaptor jack de 3.5 mm – port lightning, stickere Apple, instrucțiuni de utilizare.
Nu sunt prea multe de adăugat la capitolul design față de generațiile anterioare, norocul meu că-i primul iPhone Plus ce am ocazia a-i face review pe site. Camera spate are doi senzori, de aici un decupaj diferit, butonul fizic dispare și face loc unui control bazat pe feedback haptic – îl reglezi după cum dorești, la maxim oferă cel mai pronunțat și natural feeling, tot acest control integrează și cititorul de amprentă. Dispare jack-ul de 3.5 mm, iar căștile le conectezi prin bluetooth sau pe portul lightning, există un adaptor în pachet pentru cei ce au căști pe jack de 3.5 mm și vor să le conecteze la noul iPhone.
Apropo, iPhone 7 și 7 Plus au două noi variante de culoare: Jet Black și Matt Black. Am ales Matt Black în ediția de 32 GB și-l consider a fi cel mai masculin iPhone, cea mai mare adresabilitate în mediul business din toate versiunile de culoare existente. Apropo, iPhone-ul albastru nu a venit nici acum, cine știe – prin 2017.
iPhone-ul este un smartphone fabricat dintr-un aliaj special, problemele întâlnite la iPhone 6 Plus au fost remediate prin folosirea unui aliaj de aluminiu mai rezistent, au întărit structura internă. Ca utilizator de lungă durată a lui iPhone 6S, pot să spun că m-am adaptat așa repede la iPhone 7 Plus, deși am și un Nexus 6P pe acasă. Aș critica raportul display / corp de doar 67.7%, când mai toate telefoanele Android din nișa premium au trecut la peste 72%. Mult spațiu nefolosit, margini imense în lateral și la bază. Este cam cât Nexus 6P-ul ce la rândul său nu epatează la raportul display / corp, dar are difuzoare frontale pe marginile display-ului, plus că ecranul său este cu 0.2 inch mai mare.
Ca mai toate smartphone-urile cu carcasă metalică și design unibody, este predispus la zgârieturi, de aici și necesitatea în a folosi o husă de protecție din ziua 1. Eu așa am făcut, mai ales dacă vrei să-l protejezi de intemperii, de zgârieturile ce i-ar scădea valoarea la revânzare + folie de protecție pentru display, elemente ce au devenit indispensabile la un smartphone mid-range sau de top, în 2016.
iPhone 7 Plus din partea frontală se confundă la maxim cu iPhone 6 și 6 Plus, sesizezi că-i o altă iterație când te uiți cu atenție la butonul cu feedback de sub display, dar și pe partea spate la camera duală. În rest, nimic nou pe frontul de Vest. Ah, da – noile variante de culoare, lipsa jack-ului de 3.5 mm și rezistența la contactul cu apa și praful.
Ecran și sunet
LED-backlit IPS LCD de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi, raport display / corp de 67.7%, protejat cu sticlă și tratat oleofobic spre a preîntâmpina zgârieturile. Are o luminozitate mare, culori reproduse natural și nu simți nevoia unei rezoluții superioare pe un panel de o asemenea dimensiune. Pur și simplu, ar fi o risipă de pixeli și asta în contextul în care Apple nu a făcut niciun pas spre VR. Acolo și 4K-ul pe 5.5 inch ar fi binevenit, dar nu am idee cât de tare ar fi sacrificată autonomia.
iPhone 7 Plus și Samsung GALAXY S7 la luminozitate maximă;
Display-ul este cunoscut de la iPhone 6 Plus și iPhone 6S Plus, are 3D Touch – funcție pe care nu am folosit-o mai deloc, recunosc. Nici la iPhone 6S nu am apelat la shortcut-urile 3D Touch, de aici și lipsa integrării sale pe telefoanele premium concurente lansate pe anul în curs, Huawei a încercat ceva pe Mate S în ediția cu 128 GB spațiu de stocare, dar a renunțat din mers.
În ce privește sunetul, avem două difuzoare. Primul difuzor este integrat în mod tradițional la bază, lângă portul lightning, iar al doilea îl veți recepționa din partea superioară a display-ului, acolo unde se află și difuzorul ce se activează în convorbirile clasice de voce. Este o poziționare inedită. Cu telefonul în mod landscape, ai un difuzor ce împinge sunetul spre tine și altul ce-l livrează în lateral, de aici și cel mai interesant efect stereo întâlnit pe un smartphone până acum. Se aude clar și puternic, fără distorsiuni la volum maxim. Nu mai avem jack de 3.5 mm și de aici un trend pe care-l veți vedea adoptat și de concurență, treptat – de-a lungul anilor. Căștile din pachet se descurcă bine spre foarte bine, se conectează pe portul lightning. Repet, adaptor în pachet pentru căștile clasice pe 3.5 mm. Mă rog, nu-i tocmai plăcut să stai cu grija unui cablu în plus. Totuși, căștile pe bluetooth pot fi o alternativă wireless. Reglarea volumului se face din lateral stânga, clasic pentru Apple + controlul dedicat pentru Mute.
Hardware, sistem de operare și aplicații
iPhone 7 Plus folosește procesorul Apple A10 dezvoltat de către Apple și fabricat de către TSMC. Este și primul procesor quad-core implementat pe un smartphone al companiei americane. Folosește două nuclee gândite să ofere performanță și alte două nuclee optimizate spre a fi eficiente în ce privește consumul de energie. Apple spune că noul procesor ar fi cu 40% mai puternic față de Apple A9, dar și cu grafică îmbunătățită cu 50% față de iterația hardware anterioară.
Informații furnizate de către CPU-Z:
Apple A10 = procesor fabricat prin litografiere pe 16 nm FinFET, tehnologie similară cu big.LIITLE de pe procesoarele Qualcomm sau Exynos, 64-bit. Interesant, niciodată nu sunt activate toate nucleele, în funcție de sarcina trasată și nevoile de procesare se activează cele două nuclee mai performante sau cele două gândite să ofere un plus la capitolul autonomie. De aici și faptul că testele de benchmark văd Apple A10 drept un CPU dual-core. Memoria Samsung de tip DDR4 este integrată alături de CPU – 3 GB RAM în cazul lui iPhone 7 Plus, altă premieră pentru Apple. În cazul lui A10, Apple a renunțat la colaborarea cu Samsung ( iPhone 6S și 6S Plus aveau procesoare 50 / 50 de la Samsung și TSMC, în 2016 s-au orientat strict spre TSMC).
Este bine că în ce privește stocare, au renunțat la 16 GB pentru modelul de bază și acum primești 32, 128 sau 256 GB. Mi-aș fi dorit să văd direct – 128 și 256 GB. Cei 32 GB pot deveni insuficienți dacă-l folosești în mod intensiv.
Rulează iOS 10 și în momentul în care redactez recenzia a ajuns la iterația 10.0.3. Avantajul Apple – telefoanele sale primesc update de software într-un ritm în care smartphone-urile Android cu foarte mici excepții nu vor ajunge niciodată.
iOS 10 nu este cine știe ce schimbare la nivel de interfață grafică față de iOS 9. Prin swipe de la bază în sus ai acces la setările rapide, iar prin swipe-ul clasic de sus în jos sunt notificările rapide. A dispărut slide to unlock, apăsare pe cititorul de amprentă cu feedback haptic și ai acces la ecranul de start. Sunt mai multe aplicații preinstalate, doar că la Apple poți să le dezinstalezi până la nivel de bază a bazelor. Te poți duce spre bloatware zero cu singurele aplicații de neînlăturat: Poze, Cameră, Ceas, Wallet, Sănătate, Configurări, App Store, Găsire iPhone. Până și Google ar putea învăța de aici și să permită dezinstalarea aplicațiilor Google, unele dintre ele preinstalate forțat pe toate modelele Android și complet inutile.
Aplicații preinstalate:
Mail, Calendar, Poze, Cameră, Hărți, Ceas, Vremea, Wallet, Notițe, Mementouri, Bursa, Videoclipuri, iBooks, iTunes Store, App Store, Locuință, Sănătate, Configurări, FaceTime, Calculator, Podcasturi, Watch, Suplimente ( Busolă, Sfaturi, Reportofon, Contacte, Găsire prieteni și Găsire iPhone), Numbers, iTunes U, iMovie, Pages, Keynote, GarageBand.
Sunt câteva aplicații noi preinstalate și aici mă refer la:
iTunes U – cursuri și colecții publice gratuite, dedicat studenților și elevilor;
Pages – editor de text oferit de Apple, un fel de Word al companiei americane;
Keynote – aplicație de prezentare, aici aș putea spune că avem un echivalent al PowerPoint;
GarageBand – aplicație ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, dedicată celor pasionați de muzică;
iMovie – editare de filme și salvare în iCloud.
Ce-mi place la iPhone 7 Plus și la smartphone-urile Apple în general?
Sunt unelte ușor de folosit, zbârnâie în orice activitate desfășori pe ele – de la browsing și până la jocuri cu grafică complexă, în multitasking etc. Plus că au suport software în adevăratul înțeles al termenului.
Screenshots cu iOS 10 pe iPhone 7 Plus;
Performanță
Apropo, CPU-Z costă 0.99 euro în App Store, GeekBench 4 – același preț. Pe Android le primiți în mod gratuit. Ar trebui să adaug un zâmbilici. Noroc că AnTuTu Benchmark nu costă nimic.
Screenshots cu testele de benchmark rulate pe iPhone 7 Plus;
Conectivitate
Avem 4G cu viteze în download de până la 450 Mbps prin agregare de spectru, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz, cititor de amprentă, bluetooth 4.2, A-GPS și GLONASS, NFC strict pentru Apple Pay.
În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreaptă se află butonul de power și slotul pentru cartela nanoSIM, la bază dați de portul lightning și unul dintre cele două speakere, în lateral stânga se află reglarea volumului și controlul dedicat pentru activarea rapidă a funcției Mute.
În apelurile de voce este o adevărată plăcere să folosește iPhone 7 Plus, calitate ridicată și bună izolare față de mediul ambiant. În ce privește conectivitatea Wi-Fi, în SpeedTest a obținut peste 230 Mbps la upload și download. L-aș considera dreptul unul dintre cele mai rapide telefoane din acest punct de vedere.
Cameră foto și video
Una dintre noutățile majore aduse de către iPhone 7 Plus = camera principală duală. Avem diferite soluții lansate în 2016, Huawei P9 cu sistem dezvoltat împreună cu Leica și 2 x 12 Megapixeli (senzor RGB și senzor monocrom = mai multă lumină pentru fotografiile low-light), LG G5 ( 16 Megapixeli cu crop nornal și 8 Megapixeli wide, polivalență în ce privește posibilitatea de a trage un cadru).
iPhone 7 Plus promite două elemente prin sistemul dual: zoom optic 2x și autportrete cu stil printr-o mai bună izolare față de mediul ambiant – efecte în stilul celor obținute cu aparatele DSLR.
Avem 2 x 12 Megapixeli cu senzor de 28 mm și f/1.8 și alt senzor de 56 mm și f/2.8, OIS, detecție de fază, quad-LED flash, capabil să filmeze 4K și să realizeze concomitent și imagini la 8 Megapixeli, detecție a feței și zâmbetului, HDR, filmează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu 30 / 60 / 120 fps, la 720p cu 240 fps. Camera frontală urcă la 7 Megapixeli cu f/2.2 și senzor de 32 mm, filmează la 1080p cu 30 fps sau la 720p cu 240 fps, detecție a feței, HDR.
Se descurcă foarte bine când ai lumină corectă, dar și în situațiile low-light. Își face autofocusul în mod corect și rapid, fără a avea fotografii postprocesate. O să fac un articol comparativ cu Samsung GALAXY S7 și acolo vedeți care dintre ele iese cu puțin în față.
Clip la exterior făcut cu iPhone 7 Plus;
Clip la interior făcut cu iPhone 7 Plus;
Fotografii făcute cu iPhone 7 Plus, aici le găsiți fără resize pentru 7 zile:
Autonomie
Bateria de 2900 mAh se descurcă neașteptat de bine și asta pentru că avem un panel de 5.5 inch cu rezoluție FHD, dar și pentru că Apple folosește un ansamblu quad-core cu 2 nuclee performante și alte 2 nuclee gândite să ofere eficiență energetică. Nu am testat iPhone 6S Plus ca să pot compara în mod real.
Utilizat intensiv, de dimineața până seara nu ai cum să intri în zona roșie – sub 20%. În testul clasic pe Gadget.ro – luminozitate la 100%, redare a Playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube prin conexiune Wi-Fi a strâns 8 ore și 20 de minute. Samsung GALAXY S7 Edge a urcat la 12 ore și 20 de minute.
Preț
iPhone 7 Plus de 32 GB – 884 euro la Vodafone.
No review box found! Insert a valid box ID.