iPhone X – review

16/04/2018

În ultimele zile l-am testat și pe iPhone X, prin amabilitatea Orange ce ne-a oferit un sample pentru review. Este smartphone-ul ce s-a vândut cel mai bine pe sfârșit de 2017 – 27 milioane unități în 7 săptămâni. A și adus un trend adoptat rapid în universul Android – decupajul în ecran / așa-numitul notch.

iPhone X este o revoluție în materie de design pentru smartphone-urile ce poartă sigla mărului mușcat. Apple a păstrat același design la iPhone 6, 6S, 7 și 8 (cu mențiunea că la iPhone 8 și 8 Plus avem sticlă în partea spate și încărcare wireless, pe când celelalte generații aveau carcasă metalică de tip unibody).

Mă aștept să avem un iPhone X Plus în 2018, cu ecran de peste 6 inch care să aducă compania americană în linie cu vârfurile de gamă de la Samsung, Huawei etc. Mai ales că iPhone X prin raportul display / corp se aseamănă cu iPhone 8, puneți un iPhone 8 Plus lângă un iPhone X și o să vedeți cum telefon cu ecran de 5.5 inch este dimensionat mult mai generos față de X și al său display de 5.8 inch.

Mai este o modă adusă de iPhone X – preț de peste 1000 euro și la modelul de bază. Avem acum câteva exemplare și pe Android (Pixel 2 XL, Samsung GALAXY S9 Plus etc).

Destul cu vorba și haideți să-i descoperim specificațiile + comportamentul pe capitole-cheie.

Specificații

Design

Am primit un produs de tip demo, iar în pachet se afla telefonul + încărcătorul cu output de 5V / 1A, pentru încărcare rapidă trebuie achiziționat un alt încărcător (dacă aveți un MacBook de 12 inch sau un iPad Pro puteți folosi ce ați primit în pachet – cel de 29W). Costă 289 lei.

Apropo, cu cel din pachet se încarcă lent și detalii găsiți la capitolul Autonomie. Legat de designul lui iPhone X, este amuzant cum producătorii Android se repet să spună că ei au un decupaj mai mic față de cel regăsit la telefonul Apple. Mă rog, așa este. iPhone X are un notch larg. Prin swipe de la bază în jos, în dreapta – se oferă acces spre setările rapide, prin swipe identic, dar în colțul din stânga – aveți acces spre notificări.

Este primul iPhone fără control de Home, lipsește și cititorul de amprentă – au venit cu Face ID, o recunoaștere facială cu mai multă tehnologie la pachet. Avem sticlă pe față și spate, structură din oțel pentru a crește rigiditate structurală, lucios pe lateral. Camera duală din partea spate se profilează destul de mult, protejată cu lentile din sticlă. Aș zice că o husă este necesară, spre a proteja sticla din spate. Pe de altă parte, este un telefon ce arată bine și oferă impresia de terminal premium. Aici aș avea mici comentarii: difuzorul de la bază și slotul pentru nanoSIM dau impresia de ieftin, de produs făcut pe repede înainte. Aș fi vrut să văd mai multă atenție din partea Apple pentru detaliile de gen.

iPhone X este un smartphone compact, cu un design ce păstrează linii de la iPhone 8 și 8 Plus, dar se duce și dincolo de ceea ce am primit de la Apple de-a lungul timpului. Pot să spun că m-am obișnuit rapid cu decupajul și nu-l consider un impediment real în a achiziționa un telefon mobil. Gata, puteți să săriți cu pieterele în secțiunea de comentarii. Avem o margine consistentă a ecranului pe toate cele 4 laturi, dar tot se obține un raport display / corp de peste 80%. Sunt sigur că mai este loc de îmbunătățit, iar un 85 – 87% ar putea fi atins lejer pe viitoarele generații.

Ecran și sunet

Pot să mă pronunț direct și simplu? Ecranul este de-a dreptul superb, așa cum Samsung ne-a obișnuit de-a lungul timpului. iPhone X merge pe mâna unui ecran de 5.9 inch, panel Super AMOLED cu rezoluție de 2436 x 1125 pixeli, aspect 19.5:9, 458 ppi, raport display / corp de 82.9%, protejat cu sticlă ce rezistă la zgârieturi, tratat oleofobic spre a preîntâmpina acumularea amprentelor, certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful (rezistă la 1 metru adâncime pentru 30 de minute).

Display-ul de pe iPhone X punctează la luminozitate, vizibilitatea sub razele de soare, unghi de vizualizare, profunzime a culorilor, un negru afișat natural. Opțiunea TrueTone adaptează afișajul la iluminarea ambientală spre a afișa culorile în diferite medii (am remarcat doar că îngălbenește ecranul și am dezactivat). Tot legat de îngălbenire, Night Shift este campion din acest punct de vedere (filtrează lumina albastră spre a nu obosi privirea în spațiile întunecate, când faci browsing pe timp de noapte spre exemplu și telefonul este ținut la câtiva centimetri de față). Implementarea 3D Touch este cea mai bună din ce am testat până acum, mă rog, în linie cu celelalte iPhone-uri, pe Android au renunțat din mers la 3D Touch.

Lipsesc modurile de personalizare, dar Apple de-a lungul timpului nu a ieșit în evidență prin cine știe opțiuni, mai degrabă prin simplitate în utilizare. TrueTone și Night Shift sunt elementele ce permite schimbări la nivel de afișare a ecranului, pe lângă reglarea nivelului de luminozitate, opțiune prinsă și în setările rapide.

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare – unul la bază și altul deasupra ecranului. Cel de la bază îl consider a fi principal, iar cel frontal cu rol secundar, efecte stereo, amplitudine ridicată și calitate foarte bună a sunetului. Nu distorsionează prea tare la maxim și zici că este o mini boxă, cu bass din plin + redare relativ corectă a întregului spectru. Nu-l recomand la 100%, ci pe la un 80 – 90% spre a nu deveni prea strident. La bază sunt două grile, dar una singură ascunde un speaker, cealaltă fiind pusă pentru design (soluție ieftină în opinia mea). Măsurat cu aplicația Sonometru pe volum maxim urca la 78 – 80 dB, intensitate maximă.

La bază se află portul lightning ce permite și conectarea căștilor din pachet, reglarea volumului cu slider-ul de Mute se află în stânga – specific Apple. Nu am testat căștile din pachet, dar sunt cele regăsite și altăuri de iPhone 8 Plus. Le consider suficiente, nu spectaculoase, plus că eu nu mă împac cu designul preluat și de alte companii Android, Huawei spre exemplu. Aș fi preferat căștile clasice in-ear. În fine, în pachet se oferă și un adaptor de la lightning la jack de 3.5 mm. Pe de altă parte, avem din ce în ce mai multe căști pe bluetooth, iar iPhone X știe bluetooth 5.0.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Este hardware-ul de pe iPhone 8 Plus – Apple A11 Bionic de tip hexa-core + 3 GB memorie RAM și 64 / 256 GB spațiu de stocare. Cele 2 nuclee de top se numesc Monsoon și sunt tactate la 2.39 GHz. Este un CPU fabricat de către TSMC pe un proces de litografiere în 10nm FinFET, cu rețea neurală capabilă de 600 miliarde operațiuni pe secundă, ISP capabil să estimeze luminozitatea, să analizeze culorile și să realizeze o procesare avansată a pixelilor. Regăsim acceleratorul grafic dezvoltat de către Apple, de tip tri-core.

Informații oferite de AnTuTu Bechmark;

Rulează iOS 11.3 și cred că este inportun să mai punctez că funcționează impecabil în ce privește rularea aplicațiilor și jocurilor din App Store, că nu există lag și bloatware-ul este de-a dreptul inexistent. Așa se întâmplă când dezvoltarea de la procesor și până la soft se face intern. Știu, și Pixelurile de la Google oferă o experiență de utilizare similară.

Avem câteva noutăți la nivel de control al interfeței:

  • swipe de la bază = ieșire pe ecranul de start;
  • swipe de la bază până la mijlocul ecranului = aplicații recente;
  • captură de ecran – butonul de Siri din dreapta + Volum Up.

Da, dispare butonul de Power ce se transformă în buton fizic de activare a asistentului vocal, soluția a la Bixby de la Samsung, doar că Samsung nu a desfințat butonul de pornire / oprire.

Cum poți opri sau reporni pe iPhone X?

  1. Power + Volum Up apăsat pentru mai multe secunde, dacă îl țineți prea puțin face o captură de ecran;
  2. Setări / General / Shut Down;
  3. În meniul Assistive Touch setați ca trei apăsări ale butonului din lateral să-l oprească.

Cea mai la îndemână – soluția de la punctul 1.

Nu sunt prea multe de comentat la nivel de interfață, este simplă și ușor de parcurs, în linie cu ceea ce am primit până acum de la Apple. Sunt câteva elemente ce necesită un minim timp de acomodare și cam atât. Este un pic ciudat să deblochezi telefonul, chiar dacă folosești Face ID, tot trebuie să faci un swipe de la bază în sus. Uneori necesită apăsarea butonului din lateral + recunoaștere facială + swipe.

Când instalezi o aplicație sau joc nou, poți alege să folosești Face ID – să nu mai completezi parola de la contul Apple. Dublă apăsare pe butonul din lateral dreapta + fața în proximitatea telefonului și voila.

Aplicații preinstalate pe iPhone X;

Mail, Calendar, Poze, Cameră, Hărți, Ceas, Vremea, Locuință, Notițe, Bursa, Mementouri, Videoclipuri, App Store, iTunes Store, iBooks, Sănătate, Wallet, Configurări;

FaceTime, Podcasturi, Calculator, Watch, Fișiere, Suplimente (Busolă, Sfaturi, Reportofon, Contacte, Găsire Prieteni, Găsire iPhone), Safari.

Toate aplicațiile pot fi dezinstalate cu excepțiile: Poze, Cameră, Ceas, App Store, Wallet, Configurări și Safari.

Interfața iOS 11.3;

Performanță

L-am pus la lucru și în câteva teste de benchmark, hardware precum cel de pe iPhone 8 Plus = rezultate în aceeași linie.

Teste de benchmark rulate pe iPhone X;

Conectivitate

iPhone X integrează 4G cu viteze în download de până la 600 Mbps și 150 Mbps în upload. Din punctul ăsta de vedere aș spune că este acoperit fără nicio problemă până la lansarea 5G-ului prin 2020, chiar și după aceea. Aștept cu nerăbdare să avem 4G real cu 600 Mbps în download, adică un 75 MB/s pentru descărcarea de conținut,

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1700 (AWS) / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 13(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 25(1900), 26(850), 28(700), 29(700), 30(2300), 34(2000), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500), 66(1700/2100).

În SpeedTest pe Wi-Fi ac și conexiune gigabit a atins 395 Mbps la download și 480 Mbps la upload. Valori de-a dreptul excelente.

Alte elemente de conectivitate integrate de iPhone X: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot, bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și QZSS (sistemele american, rusesc, european și japonez, lipsește BDS-ul chinezesc), NFC. Lipsește cititorul de amprentă, iar tehnologia Face ID aș putea spune că i-a luat locul neașteptat de bine. Îți scanează fața în 3D și funcționează aproape ireproșabil, nu trebuie neapărat să ai fața paralelă cu ecranul, chiar și din anumite unghiuri recunoaște și îți deblochează terminalul. Este un pic problematic cu aplicațiile bancare, în afară de ING nu știu dacă vreo altă bancă a adoptat autentificarea prin recunoaștere facială.

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta se află un buton fizic + slotul pentru cartela de tip nanoSIM, la bază dați de portul Lightning și difuzorul principal, cel secundar se află în decupajul de deasupra ecranului, în stânga se află reglarea volumului cu taste dedicate pentru Up și Down, dar și sliderul pentru accesarea rapidă a Modului Silențios. Samsung are tasta Bibxy în stânga, Apple a transformat tasta de power în control pentru activarea Siri, în dreapta.

Cameră foto și video

În linii mari avem ansamblul de pe iPhone 8 Plus. Singura diferență este dată de unul dintre senzorii de la camera duală, 12 Megapixeli cu f/2.4 vs 12 Megapixeli cu f/2.8. Mă rog, ar mai fi și dispunerea – portrait vs landscape.

iPhone X la nivel de cameră duală aduce un senzor de 12 Megapixeli cu f/1.8 și al doilea de tip companion cu f/2.4, OIS, detecție de fază, zoom optic 2x, quad-LED flash, filmează la 2160p cu 24 / 30 / 60 fps sau la 1080p cu 30 / 60 / 120 / 240 fps, camera frontală este de 7 Megapixeli cu f/2.2, filmează la 1080p cu 30 fps sau la 720p cu 240 fps.

Interfața camerei de pe iPhone X;

Din start spun că este una dintre cele mai bune camere integrate pe un telefon mobil la momentul actual. Față de Samsung GALAXY S9 Plus și Huawei P20 Pro aș spune că livrează imagini mai naturale, mai puțin postprocesate față de concurență. Se descucă foarte bine și în clipurile video.

Apreciez abordarea Apple, mizează pe simplitate și nu vin cu nșpe opțiuni care să aglomereze interfața camerei foto și video. Cred că sunt destul de puține persoane ce stau să regleze setupul, majoritatea își prind urechile prin modul Pro. Mă puteți contra în secțiunea de comentarii, este și normal, voi reprezentanți o nișă, a celor ce se informează pe site-uri tech, știți ce înseamnă diafragmă, ISO etc. Average Joe vrea imagini bune, pe repede înainte.

Clip 2160p 60 fps făcut cu iPhone X;

Fotografii făcute cu iPhone X;

Autonomie

iPhone X are o baterie de 2716 mAh. Mai întâi să vedem cum decurge încărcarea telefonului cu încărcătorul din pachetul de retail.

Încărcare pe fir – de la 0 la 100% în…, 2 ore și 10 minute. Repet, cu încărcătorul din pachet de 5V / 1A. Cu cel achiziționat separat de 29W se promite că de la 0 – 50% ar avea nevoie de 30 minute. Mi se par valori relativ modeste pentru un acumulator atât de mic.

Încărcare wireless pe standard Qi cu încărcător de la Samsung – de la 0 – 100% în…, 3 ore și 20 de minute. Fără comentarii.

În ce privește autonomia propriu-zisă, aș spune că trece testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive. În testul Gadget.ro cu luminozitatea la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi ac a obținut…, 6 ore. Modest, ca să nu spun direct mediocru.

Preț

L-am testat prin intermediul Orange și trebuie să le mulțumesc pe această cale pentru că ne ajută cu dispozitive la review. Ne-ar fi greu să facem rost de anumite terminale și mereu au răspuns prompt când am avut nevoie.

iPhone X de 64 GB – 1071 euro sau 668.98 euro cu abonamentul Orange Me 43 (43 euro pe lună, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în roaming SEE, 600 minute internaționale, 11 GB trafic de date ce merge a fi utilizat integral și în roaming SEE, Orange TV Go cu trafic de date necontorizat, acces la 27 canale TV și opțiunea Movie Go Unlimited inclusă).

Concluzii

iPhone X este judecat pe repede înainte pentru două elemente:

  • prețul de peste 1000 euro pentru modelul de bază cu 64 GB stocare;
  • decupajul de deasupra ecranului.

Cred că iPhone X s-a vândut bine în faza inițială pentru că era o așteptare mare din partea clienților de telefoane Apple în ce privește adoptarea unui nou design. Ai parte de un telefonu mult mai compact față de iPhone 8 Plus spre exemplu, un display de foarte bună calitate și un pachet hardware și software ce funcționează impecabil, totul la un preț pe măsură. Asta și pentru că telefonul a devenit noul PC, noua cameră foto și video etc. Un gadget de tip all-in-one.

PRO

  • smartphone compact, cu display ce punctează în ce privește luminozitatea și reproducere corectă a culorilor;
  • pachet hardware și software ce oferă o experiență de utilizare fără compromis;
  • cameră foto și video printre cele mai bune la momentul actual;
  • sunet puternic și clar, suficient de mult bass, calitate și pe portul Lightning.

CONTRA

  • fără încărcător rapid în pachetul de retail și încărcare lentă pe fir sau wireless;
  • grila de la bază și metalul lucios + anumite elemente cum ar fi slotul pentru nanoSIM nu par a fi fabricate cu maximă atenție la detalii și vorbim de un telefon de peste 1000 euro;
  • cititorul de amprentă era o soluție mai comodă față de Face ID, deși implementarea Apple este de departe cea mai bună la momentul în care redactez review-ul;
  • autonomie ce nu impresionează.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.