Evoluția Apple ar fi putut fi alta sub conducerea lui Steve Jobs. Nu era fan al smartphone-urilor cu ecran dincolo de 3.5 inch, dimensiunea pe care o considera perfectă. Telefoanele mobile ce treceau de granița a 5 inch le compara cu Hummer, o mașină ce iese în evidență prin dimensiunile sale pantagruelice.

Tim Cook a preluat conducerea Apple, un excelent contabil. Apple a urcat la 4.7 și 5.5 inch cu iPhone 6 și 6 Plus, iar la iPhone Xs Max avem un display de…, 6.5 inch. Raportul display / corp îl face să nu pară chiar așa de mare și putem face o comparație cu iPhone 8 Plus:

  1. iPhone Xs Max = 157.5 x 77.4 x 7.7 mm și 208 gr.;
  2. iPhone 8 Plus = 158.4 x 78.1 x 7.5 mm și 202 gr.

iPhone Xs Max este cu puțin mai compact față de iPhone 8 Plus, deși ecranul său este de 6.5 inch vs 5.5 inch la 8 Plus, raportul display / corp atinge 84.4% vs 67.4% la generația mai veche.

Dacă ești utilizator de iPhone 8 Plus, te vei adapta pe repede înainte la Xs Max. Mă rog, acum trebuie să ținem cont și de preț care fie vorba între noi a urcat dincolo de cer. Pe de altă parte, iPhone-urile își păstrează valoarea la revânzare mai bine față de un telefon Android + altă alternativă la Android în piață nu mai există.

iPhone Xs Max ne-a sosit la review de la iStyle.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, încărcător la 5V / 1A, iar dacă vrei încărcare rapidă pe fir trebuie să cumperi altul, instrucțiuni de utilizare + stickere, căști cu design specific pe port lightning, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM.

Ca notă distinctă, cred că le este puțin rușine cu notch-ul. În imaginea de pe cutia lui Xs și Xs Max au ales un wallpaper în care nu-i deloc vizibil, la Xr nu au ținut cont de acest aspect.

În ce privește designul lui iPhone Xs Max nu sunt chiar așa multe de comentat, este de fapt un iPhone X ce crește în dimensiuni de la un ecran de 5.8 inch la 6.5 inch. Avem sticlă pe față și spate, metal lucios pe lateral spre a-i conferi rigiditate structurală. Cei 208 gr. îl ajută la impresia de robustețe, de lucru bine făcut. Vă dați seama că Apple a dat atenție la fiecare element, la materialele utilizate pe Xs Max etc.

Camera principală cu OIS pe ambii senzori iese în relief în partea spate. De aici și necesitatea unei huse spre a preîntâmpina zgârieturile (atinge cu senzorul când este pus pe o suprafață plană). Plus că husa este utilă spre a-l ajută în ce privește gripul + protecția sticlei din spate. Nu cred că l-au folosit prea multe persoane înaintea mea, dar o zgârietură fină ceva cam adâncă era deja evidență pe spatele lui Xs Max. Cu o husă îți protejezi investiția.

Notch-ul este la loc de cinste, dar măcar aici este un senzor IR ce ajută în procesul de recunoaștere facială. Cred că un cititor de amprentă sub display ne-ar fi putut scuti de acest element de design, bănuiesc că pe la următoarele generații vor adopta o soluție de gen.

Cum am spus și la început de review, cine a folosit iPhone 8 Plus se adaptează instant la Xs Max. Dimensiunile noului vârf de gamă sunt chiar ceva mai mici, deși diferența este de 1 inch în ce privește ecranul. Am uitat să punctez faptul că au îmbunătățit certificarea pe partea de rezistență la apă și praf: primul iPhone cu IP68 (până la 2 metri adâncime pentru 30 de minute).

La un telefon de peste 1000 euro ar fi fost cumva normal să găsim încărcător rapid în pachet, căști bluetooth și de ce nu, Apple să treacă pe USB type-C mai rapid, nu la generația 2019 (mutarea spre USB type-C este cumva inevitabilă, sunt obligați în Europa spre exemplu).

Ecran și sunet

Apple nu face rabat calitativ în ce privește ecranul de pe Xs Max și avem un panel de foarte bună calitate. Este și una dintre cele mai scumpe componente de pe device, Samsung joacă rol de furnizor și la fiecare Xs Max capitalizează destul de serios.

Ecranul lui Xs Max iese în față prin acuratețea culorilor, prin luminozitate (atinge în jur de 650 – 700 nits) și unghi de vizualizare, prin modul în care se descurcă sub acțiunea razelor de soare. Funcția TrueTone merită a fi activată de către cei ce doresc culori naturale, fără a fi ușor suprasaturate. Nu știu dacă are rost să spun că avem un mod de noapte spre a reduce din intensitate. Merge a fi reglată temperatura de culoare: Mai puțin caldă sau Mai caldă, TrueTone de care spuneam și cam atât. Apple nu-și încurcă userul cu nșpe moduri. Dolby Vision + HDR10 = calitate a afișajului în materiale video, în mai toate scenariile de utilizare.

Nu vreau să fac pe hopa Mitică, am făcut update la cea mai nouă versiune software – iOS 12.1 și au fost câteva situații ciudate în sensul în care s-a întâmplat de câteva ori să nu-mi preia comanda tactilă și să repet gestul, dar fără niciun succes pentru secunde bune. S-ar putea să fie strict pe modelul testat, evit să generalizez, dar am simțit nevoia să punctez asta.

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare, unul la bază și altul adus în notch-ul din partea superioară. Reglarea volumului se face din lateral stânga, tot acolo se află și slider-ul pentru activarea rapidă a modului silențios. Se aude puternic și clar, unul dintre cele mai bune telefoane mobile testate în 2018. Zici că este o mini boxă bluetooth, nu distorsionează la maxim, bass-ul și toate notele sunt redate excelent. Căștile din pachet sunt ok, eu nu mă acomodez cu designul respectiv. Lipsește adaptorul de la USB type-C la jack. Mă rog, în 2018 aș spune că recomandat este să trecem pe căști bluetooth, mai ales că bluetooth 5.0 aduce calitate audio, acoperire mai mare, stabilitate și nu rupe la consumul de energie.

Concluzia la acest capitol: ecran superb și sunet de înaltă clasă, așa cum de altfel este și normal pentru un smartphone cu prețul lui Xs Max.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Apple a lansat primele telefoane mobile cu procesor pe 7nm ( Xs și Xs Max). Apple A12 Bionic aduce 6 nuclee, 2 x Vortex la 2.5 GHz și 4 x Tempest la 1.6 GHz, cu acceleratorul grafic dezvoltat intern pe 4 nuclee.

Informații furnizate de AnTuTu Benchmark;

La pachet sosesc și 4 GB RAM + 64 / 256 / 512 GB stocare. Acum fie vorba între noi nu am sesizat nicio diferență între iPhone X și Xs Max în sarcinile uzuale: interfață, browsing, YouTube, jocuri etc. Teoretic, noul procesor ajută la o mai bună utilizare a energiei stocată în acumulator, menține performanțele pe o perioadă lungă de timp etc. La nivel de GPU sunt promise performanțe cu 50% mai bune față de generația precedentă. Motorul neural pentru AI a fost îmbunătățit, de la o structură dual-core a trecut pe una de tip octa-core, iar de la capacitatea de a face 600 miliarde operații pe secundă a trecut la 5 trilioane operații pe secundă.

Mai trebuie să avem și aplicații care să puncă acest întreg pachet hardware la lucru. Am impresia că hardware-ul s-a depărtat la modul fantastic de necesitațile aplicațiilor. Bănuiesc că Apple & companiile prezente în App Store ne pregătesc surprize în acest sens. Una dintre aplicațiile prezentate alături de Xs și Xs Max se numește Homecourt și analizează în timp real numărul de aruncări, câte pase ai avut bune și câte ai ratat etc.

În ce privește sistemul de operare nu sunt prea multe de comentat, Apple nu face revoluții pe aici. Avem fix sistemul de control de la iPhone X, gesturi swipe pentru Aplicații Recente, ieșire pe ecranul de start. Întradevăr, este ceva mai greu de controlat terminalul când vrei spre exemplu să vezi notificările sau setările rapid (notificările prin swipe din colțul stânga, iar setările rapide cu swipe din dreapta). Bloatware-ul este inexistent, setările sunt cele deja arhicunoscute ca structură. Nimic nou pe frontul de vest!

Cred că este de-a dreptul inutil să spun că reacționează prompt în orice aplicație sau joc, că mi se pare a livra un plus de stabilitate față de flagship-urile Android.

Aplicații preinstalate pe iPhone Xs Max;

FaceTime, Calendar, Poze, Cameră, Mail, Ceas, Hărți (cât de slabe sunt hărțile Apple…, Google Maps sau Waze sunt neapărat de instalat), Notițe. Mementouri, Bursa, Videoclipuri, iTunes Store, App Store, Cărți, Sănătate, Locuință, Wallet, Configurări, Sfaturi, Podcasturi, Găsire iPhone, Găsire prieteni, Contacte, Fișiere, Watch, Utilitare (Reportofon, Busolă, Măsurare, Calculator);

Singurele aplicații ce nu merg a fi dezinstalate: Poze, Cameră, Ceas, Wallet, Configurări, Găsire iPhone, Safari (s-a pus praful pe el dacă-l comparăm cu Chrome). Apropo, rămân la ideea că aplicațiile Google funcționează mai bine pe iOS vs Android, cu mici excepții.

Interfața iOS 12.1 pe iPhone Xs Max;

Performanță

Mă feresc să fac comparații cu telefoanele de top cu Android și asta pentru că aplicațiile de benchmark sunt compilate diferit (Android vs iOS, de aici și rezultatele diferite). Este cert că Apple are un procesor puternic, capabil să ruleze orice joc sau aplicație în condiții optime.

Teste de benchmark rulate pe iPhone Xs Max;

Conectivitate

S-a făcut mare tam tam pe funcția dual-sim: eSIM + cartelă nanoSIM clasică. Pe plan local nu am văzut vreun anunț în ce privește eSIM-ul de la Orange, Vodafone, Telekom, Digi Mobil. Presupun că nici nu-și vor bate capul cu această funcție. Până la urmă, iPhone-ul rămâne single sim. Momentan.

Alte elemente de conectivitate integrate de iPhone Xs Max: 4G pe TDD și FDD-LTE cu agregare de spectru și viteze de până la 1024 Mbps în download și 150 Mbps în upload, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO și QZSS (sistemele american, rusesc, european și japonez, lipsește BDS-ul chinezesc :)).

Face ID-ul mi se pare că funcționează mai bine față de ceea ce aducea iPhone X, presupun că matricea neurală nouă îl face să se evidențieze pe partea de viteză, rapiditate. Nu prea au fost situații în care să-mi ceară să introduc codul de deblocare. Good point pentru Apple la acest capitol, adună feedback și îmbunătățește. Apropo, iOS 12.1 aștepta să fie instalat la prima bootare a terminalului – în jur de 500 MB.

Nu am avut probleme pe partea de conectare la internet sau în ce privește calitatea apelurilor de voce. În partea superioară, în spațiul dat de notch se află camera frontală, unul dintre cele două difuzoare și senzorul IR, în lateral dreapta dați de butonul de pornire și slotul pentru nanoSIM, la bază de difuzorul secundar + portul lightning (o grilă este pusă acolo pentru simetrie / design), În lateral stânga se află slider-ul pentru activarea modului silențios în mod rapid + reglarea volumului cu taste dedicate pentru Up și Down. Prin power + Volum Up cu atingere rapidă = screenshot, power + volum down cu atinge prelungă = oprire sau S.O.S Urgențe.

Cameră foto și video

Dacă te uiți pe specificațiile camerelor de la Xs Max și X ești înclinat să spui că nu este cine știe ce schimbare, că livrează fix aceleași performanțe. Eu înclin să spun că avem o schimbare în sensul bun, iPhone X era un smartphone bun la nivel de cameră foto și video, iar Xs Max l-aș considera drept foarte bun. Apple joacă la siguranță, iar setările sunt făcute ca să livreze imagini corecte, fără a ieși în evidență neapărat în low-light. Ce vreau să spun?

Nu riscă în low-light și ține lumina sub control spre a evita aparița aberațiilor cromatice, zgomotului de imagine etc. Repet, joacă la siguranță.

Camera principală este de tip dual cu 12 Megapixeli cu f/1.8 + 12 Megapixeli cu f/2.4, ambele cu OIS, zoom optic 2x adus de camera tele, Mod Portrait ce funcționează impecabil. Camera frontală se descurcă excelent pentru selfie-uri, deși dacă te uiți că are un singur senzor cu f/2.2 ești tentat să o discreditezi.

Nu este cea mai bună cameră foto și video din piață, dar se află în top 5 pe anul în curs.

Clip 4K cu 60 fps realizat cu iPhone Xs Max;

Fotografii făcute cu iPhone Xs Max;

Autonomie

Bateria este mică și asta se simte în autonomia oferită. Are 3174 mAh la un display de 6.5 inch ce urcă ca luminozitate și la peste 700 nits. Apple trebuia să meargă pe un acumulator mai mare, până la urmă avem un telefon ce cântărește peste 200 gr., nu epatează nici prin grosime etc. Nu trece testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive, pe la 14 – 15.00 are nevoie de reîncărcare.

În testul Gadget.ro a obținut 6 ore și 15 minute (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing pe conexiune Wi-Fi).  

În ce privește alimentarea cu energie electrică cu încărcătorul din pachet are nevoie de 3 ore și 5 minute spre a-l alimenta de la 0% la 100%. Teoretic, cu încărcătorul rapid atinge de la 0 – 50% în 30 de minute. Practic, pe asta trebuie să-l cumperi separat.

Preț

iPhone Xs Max – de la 5999 lei la iStyle;

Concluzii

Una dintre cele mai des primite întrebări de la cei ce vor să cumpere un iPhone Xs sau Xs Max este: Merită? În sensul în care și lor li se pare că prețurile au urcat sus, sus de tot și cumva îi face să se gândească de două ori în procesu de achiziție

Dacă ar fi după mine, nu. Nu merită 5999 lei. Este până la urmă un smartphone, iar puterea de procesare din el nu este pusă la lucru cu adevărat, în regim susținut etc.

Pe de altă parte, dacă vrei un smartphone cu ecran mare și nu suporți smartphone-urile Android de niciun fel, iPhone Xs Max este cam singura alternativă. Mă hazardez să fac un pronostic pentru 2019: primul an în care prețurile smartphone-urilor inclusiv ale celor de la Apple vor coborî față de generația anterioară. Vedeți că am spus: hazardez. Este un pariu riscant și vom descoperi împreună dacă am avut dreptate sau nu.

PRO

  • raport display / corp ce-l face mai compact față de iPhone 8 Plus, deși ecranul urcă cu 1 inch;
  • ecran superb;
  • sunet puternic și clar, excelent calibrat;
  • hardware puternic și interfață simplistă, bloatware inexistent;
  • cameră foto și video cu rezultate bune spre foarte bune.

CONTRA

  • preț;
  • autonomie mediocră;
  • fără încărcător rapid în pachet;
  • unele momente în care display-ul nu a preluat comenzile.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.