Apple

În data de 23 octombrie s-au împlinit 9 ani de la lansarea iPod-ului original. A evoluat de la acea cutie metalica albă cu rotiţă mecanică de derulare la un dispozitiv multimedia elegant cu touchscreen. De-a lungul anilor au suferit diverse modificări: s-au facut mai mari, mai mici,  mai colorate, au pierdut butoane sau au fost adăugate altele noi, li s-au adăugat camere, boxe, radio sau chiar şi acceleratoare. Singurul lucru ce nu s-a schimbat a fost popularitatea device-urilor.

Haideţi să vedem cum au decurs aceşti ani pentru aceste jucării:

Octombrie 2001 – apare primul iPod lansat cu cele “1000 de piese de buzunar”. Avea capacitate de stocare de 5 GB, cântăreşte 185 de grame, display 160×128, conexiune Fire Wire la preţul de 399 dolari.

Iunie 2002 – A doua generaţie iPod. Venea cu o capacitate de stocare de 20 de GB şi, cea mai importantă caracteristică, compatibilitatea cu Windows.

Aprilie 2003 – A treia generaţie iPod. Elementele de noutate la el erau: capacitate de stocare de 30 de GB, era mai uşor, mai subţire,avea o interfaţă reproiectată sensibilă la atingere, conector dock. Sincronizarea USB şi lansarea iTunes Music Store au întărit ecosistemul iPod – peste 1 milion de iPod-uri vândute şi 25 de milioane de descărcări iTunes.
Ianuarie 2004 – iPod Mini. Cu noua interfaţă Click Wheel şi colorând gadget-urile, Apple a demonstrat că ştie cum să se raporteze la o piaţă cu iPod appeal. Mic, de buzunar, prietenos şi în 5 culori, cu o capacitate de 1000 de piese şi la preţul de 250 de dolari la lansare era cam tot ce îşi putea dori orice tânăr la acea vreme de la Apple. Şi a primit.
Iulie 2004 – A patra generaţie iPod. Avea şi el mini-interfaţa Click Wheel şi o durată de viaţă a bateriei de 12 ore iar ca bonus a primit o comandă nouă: Shuffle Song. În ceea ce priveau preţurile acestea variau: la varianta de 20 GB – 299 dolari şi varianta de 40 Gb – 400 dolari.
Octombrie 2004 – Ediţie specială iPod U2. S-a născut ca urmare a unei aşa numite “relaţii speciale” dintre U2 şi Apple. O a doua Ediţie Specială iPod U2 a apărut în iulie 2006.
Octombrie 2004 – al doilea model al generaţiei a patra iPod :)). Avea capacitate de a arăta fotografii pe display-ul color, cu posibilitatea de conectare la un Tv pentru modul slideshow la un preţ de 500 de dolari varianta de 40 de GB şi 600 de dolari pentru cea de 60 de GB. Produs premium.
Ianuarie 2005 – iPod Shuffle. A fost un gadget intrigant pentru gimnaşti, cei care fac jogging sau cei dependenţi de buget – 99 dolari pentru o capacitate de 512 MB.
Februarie 2005 – a doua versiune iPod Mini. Nu prea a reprezentat un eveniment, mai ales ca o versiune de 4 Gb era la preţul “incredibil” de 200 de dolari şi cea de 6 GB la 250 şi nu avea decât o paletă de culori mai împrospătată şi îmbunătăţiri ale bateriei.
Septembrie 2005 – iPod Nano. După o lansare destul de subţire in februarie, Apple a adus un gadget foarte subţire datorită memoriei flash, pe alb sau negru cu ecran color. Preţurile au fost accesibile: 2 GB la 200 de dolari iar 4 GB la 250 de dolari. Mai târziu, în februarie 2006 a fost lansată şi o versiune de 1 Gb la 150 de dolari.
Tot Septembrie 2005 – ceva combinaţie între iPod de 20 GB şi Harry Potter. Se marca lansarea carţilor audio din seria Harry Potter, iar ediţia rarisimă şi specială de iPod avea pe spate sigla Hogwarts.
Octombrie 2005 – A cincia generaţie iPod. Apple face noul gadget capabil să redea video-uri şi vine cu un ecran mai mare, de 2,5 inch.
Septembrie 2006 – A doua generaţie iPod Shuffle. Cu clip şi o carcasa nouă de aluminiu, acestuia i se acordă titlul de cel mai portabil iPod. La lansare era disponibil doar în culoarea argintie şi costa 80 de dolari.
Septembrie 2006 – A doua generaţie iPod Nano. Varianta a doua Nano este mai plăcută ochilor datorită culorilor, capacităţii îmbunătăţite de stocare de 8 GB, o durată de viaţă a bateriei de 24 de ore şi un design de aluminium mai mic, mai subţire şi mai uşor.
Septembrie 2006 – A cincia generaţie iPod, varianta din 2006. Nu este cu nimic mai interesant decât varianta a 5-a din octombrie 2005. Doar preţurile care sunt mai mari: 30 GB la 250 de dolari şi 80 GB la 350 de dolari.
Octombrie 2006 – Ediţie specială iPod Nano Roşu. Din fiecare produs vândut, 10 dolari erau donaţi în scopuri caritabile, oamenilor care sufereau de SIDA din Africa.
Ianuarie 2007 – iPod Shuffle. A fost lansat în variantele color, deoarece Apple a realizat că oamenilor le plac culorile.
Septembrie 2007 – a treia generaţie iPod Nano. Noul Nano “grăsuţ” a ieşit cu un ecran QVGA de 2 inch, o paletă nouă de culor şi cu o interfaţă Click Wheel mai mică. Printre alte îmbunătăţiri se numără design-ul all-metal, capacitatea de redare playback a video-urilor şi un browser Cover Flow.
Septembrie 2007 – iPod Touch. După debutul iPhone, Apple lansează iPod Touch care cu aceeaşi interfaţă milti-touch, Wi-Fi încorporat, aplicaţie Youtube şi browser-ul Safari schimbă puţin aşteptările oamenilor de la media-playere. Aplicaţiile Mail, Maps, Stocks, Weather şi Notes au putut fi adăugate doar începând cu ianuarie 2008 prin update.
Septembrie 2007 – iPod Classic. După lansarea variantelor touch, devenite “hit-uri”, iPod-ul Original devine Classic.
Septembrie 2008 – a patra generaţie iPod Nano. S-a subţiat, s-a înălţat şi a fost supranumit cel mai subţire iPod. Disponibil în 9 culori, cu un design din aluminiu şi sticlă şi accelerator fac diferenţa de la ultimul model Nano.
Septembrie 2008 – A doua generaţie iPod Touch. Primeşte un speacker încorporat şi, cel mai important, acces la App Store. Mai mic, mai uşor şi mai subţire, Jobs îl cataloghează ca fiind cel mai distractiv iPod.
Martie 2009 – A treia generaţie iPod Shuffle. Deţinea o nouă funcţionalitate, Voice Over, a fost vândut ca fiind primul music player care vorbeşte cu tine, deoarece era capabil de a reda în mod vorbit titlul pieselor, a artiştilor şi a numelui playlist-ului. Iniţial, a existat doar o variantă de 4 GB, dar ulterior Apple a lansat şi o variantă mai ieftină de 2 GB la 60 de dolari şi i-a adăugat 4 culori în paletă.
Septembrie 2009 – A cincea generaţie iPod Nano. Cu 100 de milioane de unităţi vândute până la acea oră, Apple lansează un nou Nano cu cameră video, microfon, speaker, radio şi pedometru.
Septembrie 2009 – A treia generaţie iPod Touch. Apare in 09.09.09 cu Voice Control, căşti incluse (bluetooth) la un preţ de 200 de dolari.
Septembrie 2010 – A patra generaţie Shuffle. Apple încorporează înapoi comenzile în gadget, deşi rămâne şi Voice Control, e disponibil în 5 culori şi preţul porneşte de la 50 de dolari.
Septembrie 2010 – Al şaselea Nano. O frumoasă reinventare a iPod Nano cu împrumuturi de funcţionalităţi de la iPod Touch şi preluarea clip-ului de la Shuffle.
Septembrie 2010 – Al patrulea iPod Touch. Vine, cu adevărat, cu lucruri noi: Retina Display, video-calling FaceTime, înregistrare video HD, un chip A4, şi Game Center.
Octombrie 2011 – A şasea generaţie Nano, update, la un preţ de 130 de dolari, cu îmbunătăţiri aproape nesemnificative.
Octombrie 2011 – iPod Touch cu iOS 5. Versiunea nouă costă 200 de dolari cu o modificare: culoare albă, la fel ca originalul
2012 – ? Să vedem, să vedem ….ce-o să iasă! J
Sursa: Mashable