Smartphone

Apple pare să aibă una dintre cele mai grele toamne de la lansarea primului iPhone şi până astăzi. Chiar dacă a trecut mai bine de o lună de la prezentarea noilor smartphone-uri iPhone 8 şi 8 Plus, vânzările acestora sunt foarte, foarte slabe, în timp ce mult aşteptatul iPhone X are probleme de fabricaţie şi îşi întârzie intrarea triumfală în piaţă.

Agenţia de presă Reuters a publicat o analiză de piaţă valabilă doar pentru Statele Unite ale Americii în care se spune că iPhone 7 şi 7 Plus se vând mult mai bine decât iPhone 8 şi 8 Plus. Motivele sunt multiple, însă cele mai importante sunt 4:

  • Diferenţă aproape insesizabilă de design între cele două generaţii;
  • Reduceri de preţ atractive pentru iPhone 7 şi 7 Plus;
  • Lipsa promovării agresive pentru iPhone 8 şi 8 Plus din partea retailerilor şi a operatorilor telecom;
  • Fanii încă aşteaptă prezenţa comercială a modelului iPhone X.

Nu ştiu dacă acest raport al forţelor se păstrează şi în Europa, însă dacă în ţara de origine Apple are asemenea probleme, în teorie în alte părţi situaţia ar trebui să fie cel puţin la fel de dramatică.

Uşor, uşor, începe să se formeze o concluzie neaşteptată: strategia aniversară Apple se transformă într-un mare eşec: prima dată pentru că iPhone 8 şi 8 Plus nu aduc shimbări majore raportate la generaţia anterioară şi a doua oară pentru că iPhone X se lasă prea mult aşteptat şi s-ar putea ca vânzările să nu mai fie atât de mari pe cât se aşteaptă.