Am testat căștile Jabra Elite 2, Jabra Elite 3 și Jabra Elite 4 Active. Aș putea spune că am trecut de la parcurs un drum ascendent, de la o versiune entry spre modele din ce în ce mai bine echipate. A venit rândul pentru Jabra Elite 5 ce au fost lansate în cadrul IFA Berlin 2022. 

Prin ce ies în evidență căștile wireless Jabra Elite 5?

➡️ Hybrid ANC /Active Noise Cancellation de la Qualcomm ce folosește o combinație între un microfon orientat spre exterior spre a capta zgomotul din jur și alt microfon orientat la interior pentru a filtra orice zgomot înainte de a ajunge spre timpan;

➡️ funcția Hearthrough ce permite ca anumite sunete din mediul ambiant să treacă în a permite o conștientizare a spațiului în care ne deplasăm etc. 

De la celelalte căști Jabra am rămas cu o impresie excelentă, mai ales pe partea de ergonomie. Sunt printre puținele căști ce nu deranjează nici după utilizare îndelungată și asta pentru că au ales să cerceteze serios înainte. Un alt elemente cheie ce se păstrează și la Jabra Elite 5 pe lângă calitatea bună a sunetului mi se pare a fi dat de către dimensiunile compacte. Sunt căști ușoare și cu dimensiuni reduse. Plus că au preferat să nu preia tija de la alte modele și să meargă pe un design original. 

Haideți să parcurgem specificațiile pentru Jabra Elite 5 + să citiți impresiile pe care mi le-a format în ultimele zile. 

Specificații

🟡 difuzoare de 6mm, codec SBC, AAC și Qualcomm aptX;

🟡 6 microfoane pentru apeluri la calitate bună;

🟡 bluetooth 5.2, USB Type-C pentru încărcarea carcasei;

🟡 ANC dezvoltat de către Qualcomm QCC3050, egalizator / EQ personalizabil și Spotify Tap Playback;

🟡 suport pentru Google Assistant și Alexa de tip built in, conectare cu până la 6 dispozitive;

🟡 asociere ușoară prin Google Fast Pair și Microsoft Swift Pair;

🟡 posibilitatea de a conecta 2 dispozitive în mod simultan prin bluetooth multipoint;

🟡 certificare IP55 legată de rezistența la contactul cu praful și apa;

🟡 10 de minute de încărcare aduc 1h de autonomie, autonomie fără ANC ajunge până la 9 ore și 36 ore cu cutia de încărcare. Autonomie de până la 7 ore de redare cu ANC activat și cu până la 28 ore cu energia stocată în cutia de încărcare wireless;

🟡 5 gr. / cască, 40 gr. pentru cutia de încărcare, dimensiuni de 20 x 20.54 x 27mm și 26 mm x 38.9 x 64.1 mm pentru cutie. Nu am găsit detalii legate de capacitatea bateriei în mAh pentru căști și cutia de încărcare. 

Design 

Atenția la detalii se vede la cutia în care vine produsul. Nu ai nevoie de un cutter ca să îndepărtezi elementele din plastic. Le-au conceput să le desfaci fără efort. În pachet veți da de cutia de încărcare wireless cu căștile la interior, cablu USB Type-C – USB și dopuri de protecție suplimentare pe mărimi mari și mici, pe lângă cele medii deja montate + ghid de utilizare, certificat de garanție. 

Au sosit la review în culoarea bej (Gold Beige) și pot să spun că mi se par de-a dreptul excelente pentru publicul feminin și nu numai. Există și opțiunea pe negru – Titanium Black. 

Cutia de încărcare are un LED în partea frontală și portul USB Type-C pe partea spate. Materialele din care au făcut căștile și carcasa mi s-au părut a fi soft la atingere, lasă impresia de lucru bine făcut. Magnetul de prindere al căștilor mi s-a părut suficient de puternic și parcă l-au calibrat mai bine și pe cel de la cutie, ce la Elite 2 și 3 mi se părea ceva cam moale, slab etc. 

Fiecare cască are 2 pini de încărcare wireless, dopuri de protecție și microfoane orientate la interior și exterior pentru un ANC cât mai bun. 

Precum alte modele testate de la Jabra, iese în evidență prin dimensiuni compacte. Cutia de încărcare o poți strecura lejer în buzunarul de la jeans. Au folosit materiale plăcute la atingere ce mi se par a fi rezistente la utilizare în timp. 

Conectivitate

Bluetooth 5.2 + USB Type-C pe carcasă pentru încărcare. 

Prin Google Fast Pair s-au conectat instant la smartphone-ul Android. Le-am deschis din cutie și mi-a apărut notificare de conectare la Jabra Elite 5 pe display-ul telefonului. Am instalat aplicația Sound+ de la Jabra. O găsiți în Play Store / App Store

Galerie de screenshots cu Jabra Sound+: 

Aici sunt o mulțime de funcții pe care le poți seta după cum considerați. Spre exemplu, ai opțiunea unui egalizator spre a seta bass-ul, mid și treble. Sunt trei moduri principale de sunet: ANC, HearThrough și Off. ANC-ul folosește cele 6 microfoane (unele orientate la exterior și altele la interior) spre a te izola cât mai bine de zgomotul ambiental, HearThrough permite unor sunete să treacă spre a conștientiza ce se întâmplă în jurul tău, dar nu anulează ANC-ul, iar Off înseamnă că vei dezactiva ANC-ul și funcția HearThrough. 

Sunt o mulțime de acțiuni pe care le poți face prin atingerea căștilor. În secțiunea Personalize your Headset / MyControls vei descoperi MyControls for media, MyControls for incoming calls și MyControls for active calls. 

Spre exemplu, la MyControls for Media poți să setezi ce se întâmplă la o singură apăsare, dublă apăsare sau triplă apăsare rapidă:

Casca dreaptă poate fi setată pentru următoarele acțiuni: 

O singură apăsare – Play / pause music;

Dublă apăsare – Următoarea melodie;

Triplă apăsare – Repornire a melodiei. 

Casca dreapta primește alte funcții în apelurile active: 

O singură apăsare – trecerea printre modurile de sunet (ANC / Off / HearThrough);

Dublă apăsare – asistent vocal;

Triplă apăsare – fără funcție alocată. 

Căștile pot fi folosite în mod individual, trebuie doar ca una dintre ele să fie poziționată în cutia de încărcare. 

Sunet

Pot să spun că mi-au lăsat o impresie excelentă. Sunt cele mai bune căști Jabra pe care le-am testat, dar și printre cele mai bune căști wireless pe care am avut ocazia să le testez până în momentul de față. Nu recomand să le țineți la peste 80 – 90% pentru că auzul ar putea avea de suferit, nu distorsionează la volum maxim, iar bass-ul ar putea crea dependență. 

Sunt câteva funcții prin care Jabra Elite 5 joacă serios pentru titlul de cele mai bune căști wireless din 2022

🟨 ANC-ul furnizat de către Qualcomm este cel mai bun descoperit pe acest model de căști wireless în modelul de față, peste ce oferă Huawei pe cele mai bune căști ale sale sau Samsung pe seria Buds;

🟨 accentul este pus pe calitate, bass-ul nu este neapărat cel mai puternic ever, dar calitatea overall a sunetului este jos pălăria, reliefarea excelentă a sunetului pe întreg spectrul;

🟨 cea mai bună calitate în preluarea de apeluri audio din ce am testat până acum pe partea de căști wireless;

🟨 egalizator + moduri de sunet pentru un plus de customizare pe care nu-l găsești în multe aplicații dedicate pentru căști wireless;

🟨 autonomie mare. Căștile Jabra Elite 5 promit 7 ore de autonomie cu ANC pornit și 9 ore cu ANC oprit. Și da, livrează în jur de 5 – 6 ore cu volumul trecut de 60 – 70%. Ajungi până la…, 28 ore cu energia stocată în cutia de încărcare. Sunt printre cele mai bune valori din piață și asta pentru căști wireless cu adevărat compacte;

🟨 ergonomie de nota 10. Și după câteva ore de utilizare, nu incomodează. Căștile au doar 5 gr., iar dimensiunile compacte + forma ergonomică studiată de către producător joacă un rol important. 

Autonomie

Nu am găsit detalii concrete legate de capacitatea în mAh a căștilor și cutiei de încărcare. Jabra spune că autonomia cu ANC ajunge până la 7 ore și sunt aproape de ceea ce am descoperit în utilizarea de zi cu zi, cu cutia de încărcare se ajunge la 28 ore cu ANC. Aici pot să spun că am încărcat cutia o dată și după câteva zile în care le-am folosit câteva ore pe zi, nu am reușit să golesc energia stocată. 

Fără ANC se ajunge la 9 ore / căști și 32 ore dacă este luată în calcul și cutia de încărcare. Sunt valori respectabile pe care nu prea le găsești în altă parte. Jabra spune că 10 minute de alimentare a căștilor oferă 1h de muzică. 

Ideea este că autonomia în realitate se apropie destul de mult de valorile furnizate de către producător. Plus dacă alegi să le folosești în mod individual, valorile atinse sunt de-a dreptul pantagruelice. 

Preț

Jabra Elite 5 – 739 lei, preț recomandat de către producător. 

Jabra Elite 5
4.5 / 5 Gadget Score
Pro
  • dimensiuni compacte, ergonomie studiată intens;
  • sunet de-a dreptul excelent pe întreg spectrul, egalizator ce permite personalizarea în funcție de preferințe + unul dintre cele bune ANC-uri adus pe căști wireless din ce am avut ocazia să studiez până acum;
  • calitate de top în apelurile de voce;
  • autonomie mare;
  • multiple opțiuni în aplicația Sound+ de la Jabra;
Contra
  • nu pot lăsa acest spațiu liber și aș putea forța și un punct contra: nu sunt dedicate celor ce caută un bass nenatural, forțat. ;
Concluzii

Jabra Elite 5 sunt unele dintre cele mai bune căști wireless existente în piață, printre cele cu preț de până în 150 euro. În opinia mea, sunt cele mai bune pentru cei ce caută sunet de top în muzică și apeluri, autonomie mare, opțiuni de personalizare a sunetului și a funcțiilor integrate, ergonomie și dimensuni compacte.

Design4.5
Sunet4.5
Conectivitate5
Raport preț / specificații4

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.