Diverse

Dacă în România avem trenuri cu o viteză medie de 40 – 50 km/h, în Japonia se doreşte ca într-un viitor apropiat să se ajungă la viteze de 400 – 500 km/h. Dacă pentru noi acest lucru este o utopie, pentru ei este un plan cu finalitate în maxim 10 ani.

Ţara Sorelui Răsare a început deja testele pentru trenul Alfa-X, unul ce poate atinge viteze de până la 400 km/h. Locomotiva trenului are o lungime de 22 metri şi o formă foarte alungită special realizată pentru a putea tăia vântul puternic creat la intrarea în tuneluri.

Pentru un plus de siguranţă, compania feroviară JR East intenţionează să folosească Alfa-X la un maxim de 360 km/h, iar estimările actuale susţin că trenul cu 10 vagoane va fi folosit comercial abia din 2030.

Dacă Alfa-X va fi un tren de linie folosit de toată lumea, Japonia mai pregăteşte şi un tren premium (dacă îmi permiteţi o astfel de expresie). Vorbim de un tren Maglev ce va funcţiona pe baza levitaţiei magnetice şi va putea atinge o viteză maximă de 505 km/h. Şi acest tip de tren este în teste, astfel că până în 2030 vom putea asista la noi recorduri comerciale în Japonia.

Sursa: telegraph.co.uk

Categorii: diverse
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.