Smartphone

Coreea de Nord este una dintre ultimele republici socialiste existente pe glob, iar pentru a-şi păstra integritatea se folosesc măsuri excepţionale de control şi de limitare a informaţiei către populaţie. Chiar dacă ţara se află într-un grad de sărăcie avansat, se pare că există totuşi interes şi pentru noua tehnologie a telefoanelor inteligente.

Compania de stat Mangyongdae Information Technology Corporation a lansat de curând smartphone-ul Jindallae 3. Chiar dacă nu există informaţii legate de specificaţiile hardware, noul device utilizează o formă foarte modificată de Android (nu ştim care versiune) în care sunt eliminate absolut toate aplicaţiile Google, dar care include o aplicaţie pentru poze, una pentru muzică, un calculator, un joc de cărţi şi chiar un browser pentru internet limitat însă doar la informaţiile postate de regimul nord-coreean (nu funcţionează pe site-uri din alte ţări).

Se pare că Jindallae 3 nu este creaţie proprie a inginerilor şi designerilor din Coreea de Nord, acesta este preluat de la un producător chinez şi modificată doar partea software. Presa nord-coreeană caracterizează acest terminal drept unul “versatil şi funcţional” cu “îmbunătăţiri la nivel de securitate şi confort”. Mă amuză faptul că au menţionat despre smartphone că este “funcţional”. Nu este oare această caracteristică o necesitate la orice gadget pentru a-şi dovedi utilitatea ?

Jindallae 3 este disponibil pe alb şi pe negru, iar numele provine de la floarea numită azalea.

Sursa: dailymail.co.uk