Alte smartphone-uri

Nu știu dacă sunteți la curent, dar o parte din echipa ce dezvolta MeeGo pentru Nokia a plecat din rândul companiei finlandeze și dezvoltă rapid un nou sistem de operare. S-ar putea să fie doar o strategie a Nokia, una de rezervă în cazul că Windows Phone 8 nu are succes / nu se vând telefoanele Nokia ce-l vor rula de prin septembrie / octombrie 2012 când se preconizează a fi lansarea în piață.

Altfel nu văd de ce ar permite unei echipe ce și-a format cunoștințele și uneltele în cadrul Nokia să plece fără nicio plată sau despăgubire și să formeze un sistem de operare mobil concurent. La cârma echipei de 50 de persoane ce dezvoltă Jolla se află Jussi Hurmola și Marc Dillon. Ieșiți de sub birocrația Nokia pot lucra mai rapid. Au primit sprijin din partea unor companii de telefonie din China și nu numai. Există un interes real din partea operatorilor de telefonie ca să apară un nou sistem de operare + telefoane care să-l ruleze.

Într-un interviu dat de către CEO-ul Jolla se spunea că doresc să producă un telefon adresat maselor și unul pentru dezvoltatori de aplicații. Acest smartphone nou al Jolla ar trebui să atragă prin interfață, o experiență de multitasking plăcută, experiență de neuitat din prima. Primul lor scop este să comercializeze 100.000 de unități. Se pare că acest target le-ar permite să aibă un business sustenabil. Valoarea ar putea fi atinsă, depinde ce design, software, ce buzz se va crea în jurul produsului lor.

Citeam pe forbes.com că ar putea fi un Ferrari al sistemelor de operare mobile. Adică să se vândă într-un număr mai mic de unități în comparație cu iOS și Android, cu un preț ceva mai mare decât telefoane concurente cu un hardware similar.

Vorbim de un Nokia N9 reeditat. Au existat multe voci care au spus că N9 nu a avut un succes mare pentru că Nokia s-a concentrat prea mult pe Windows Phone 7 și toate resursele au fost subjugate acestui scop, de promovare a WP – îi obliga și alianța strategică cu Microsoft.

Depinde și care va fi numărul dezvoltatorilor de aplicații interesați să facă aplicații pe Jolla. S-a spus că dezvoltarea aplicațiilor va fi ușoară, multe unelte disponibile încă de pe acum, suport, Linux nu mai este o necunoscută. A devenit elementul de legătură dintre Android, Maemo, MeeGo, Tizen OS, etc.

Concurența este elementul cheie în tot ce se face la nivel mondial. Mi-aș dori ca Jolla, Tizen, Windows Phone 8 sau BlackBerry 10 să aibă un cuvânt greu de spus în competiția ce pare a fi doar duală la nivelul lui 2012: Android vs iOS.

iPhone OS era complet nou, o interfață simplă bazată pe touch, axată pe aplicații de tip third party, intuitiv. A stârnit interes, vânzări, s-a format o comunitate de dezvoltatori și de aici succesul. Android a sosit ca o alternativă la iOS, la regulile stricte de acolo, promitea aplicații mut mai ieftine și multe gratuite, monetizare prin intermediul reclamelor, geek phone.

Microsoft pare a fi compania care să atragă o comunitate în jurul său, dar deja au un buzz negativ după ce o serie de telefoane considerate de top  cu Windows Phone 7 – Nokia Lumia 900 –  s-a spus clar că nu vor primi Windows Phone 8. Microsoft nu are nici sprijinul operatorilor de telefonie și asta mai ales după ce au cumpărat Skype. Se tem ca pe termen lung să nu le fure pâinea, într-un limbaj mai plastic.

Tizen OS are aportul Samsung. Implementează tot ce au învățat din Bada care la rândul său este derivat din Linux. Va fi interesant ce va ieși și la IFA Berlin 2012 vom vedea primul smartphone cu acest sistem de operare.

Jolla vine cu o echipă mică, foarte experimentată, ei au uimit în 2011 prin Nokia N9 și acum își doresc să aducă ceva nou, UI intutiv și plăcut. Să vedem și dacă vor reuși să-și dezvolte afacerea și poate că Nokia le va cumpăra business-ul, cum a făcut și Apple cu Next al lui Steve Jobs în a doua parte a decadei anilor ‘90.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.