Karbonn este un nume cunoscut în India și mai ales pe continentul asiatic. Din 2014 au pătruns și pe piața locală. Au o suită întreagă de telefoane cu Android, majoritatea în configurație dual-sim. Apreciez intrarea lor în România, un plus de concurență nu strică niciodată. În ultimele zile am testat Karbonn Titanium X și Tecmobile Titan 600 / Tecmobile este un subbrand al Karbonn pentru telefoanele rugged, ultra-rezistente.
Încep cu Karbonn Titanium X care la momentul actual poate fi considerat un fel de vârf de gamă al ofertei lor în țara noastră. Ambele telefoane ne-au sosit la review prin intermediul eMAG. În secțiunea Preț găsiți mai multe detalii și link către cel mai mare shop din regiune.
Am structurat specificațiile hardware pentru Karbonn Titanium X:
Design
În pachetul de retail dați de smartphone, încărcător pe microUSB, cablu microUSB – USB 2.0 pentru conexiunea la PC, cablu microUSB – USB 2.0 ce permite atașarea unui stick. Titanium X are funcția USB on-the-go și recunoaște stick-urile flash, spre exemplu. Se adaugă căștile negre pe jack de 3.5 mm, ghid de utilizare rapidă, certificat de garanție.
Adoptă un design unibody, carcasă din policarbonat și într-un fel mi-a amintit de HTC One X și OnePlus One. Plasticul spate este puțin lucios, dar nu adună amprentele și dă un grip foarte bun. Colțurile sale sunt puternic rotunjite, linii drepte doar la marginea dreaptă și stâng. Arată într-un mare fel și l-aș depuncta doar la cei 9.9 mm grosime la un telefon cu ecran de 5 inch. În partea frontală nu găsiți logo-ul Karbonn și abia ce a fost stilizat pe spatele său.
Camera principală de 13 Megapixeli se profilează puțin de tot peste linia generală a carcasei smartphone-ului indian. O ramă îngustă din aluminiu înconjoară display-ul și contribuie la ideea generală de telefon elegant, atenție destul de mare la detalii. Karbonn Titanium X este un telefon mid-range cu design de smartphone premium.
Karbonn Titanium X = design ireproșabil, solid, finisare fără cusur.
Ecran și sunet
Nu s-a făcut niciun compromis în ce privește display-ul, IPS OGS de 5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli și 441 ppi. nu am găsit detalii legate de o sticlă care protejează telefonul, iar folia de protecție pentru display o găsiți montată.
Excelent și în ce privește display-ul, culori naturale și plăcute ochiului, luminozitate mare, unghi larg de vizualizare. Vorbim de un ecran care se pretează la browsing, jocuri și partea de multimedia. Aș reproșa doar lipsa unui panel Gorilla Glass, nimic mai mult. Touch-ul funcționează precis. La baza display-ului se află trei taste capacitive, back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii. Sunt luminate de LED-uri micuțe poziționate în forme atipice unui telefon cu Android Jelly Bean.
Sunetul provine de la un speaker situat pe spatele lui Titanium X. Apreciez partea de bass încorporată, sound ce impresionează prin calitate. Nu mă așteptam să se evidențieze și la acest capitol. Până acum, Titanium X punctează bine de tot la design, display și sunet. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, reglarea volumului în lateral stânga. Căștile din pachet vă recomand să le săriți din schemă și să alegeți altele de tip in-ear, din comerț.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elemente ce-l definesc pe Karbonn Titanium X la partea hardware: MediaTek 6589T quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7, 1 GB RAM, PowerVR SGX544MP2 GPU, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean, fără vreo interfață grafică din partea Karbonn. Este Android-ul pe care poate îl cunoașteți de pe telefoanele Nexus (la momentul în care aveau 4.2 JB).
Am mai testat telefoane cu MediaTek 6589T la 1.5 GHz. Mi-aș fi dorit un 6582 la 1.3 GHz + Mali-400MP2, ar fi livrat un spor de performanță de 15 – 20%. Are momente în care pare a agăța un pic în meniu. Cu Nova Launcher am remarcat că se mișcă mai bine decât cu launcher-ul inclus by default și rulează fără întârzieri în meniu. Mai sunt momente de ușoară așteptare când mergi pe partea de multi-tasking, update de aplicații în fundal și browsing etc.
Apreciez cei 16 GB preinstalați. Trebuie să punctez faptul că Titanium X este un telefon single sim. Sloturile pentru microSIM și cardul microSD sunt reunite în partea superioară, ceva mai greu de găsit rețeta corectă a poziționării.
4.2 nativ + câteva aplicații aduse de către Karbonn.
Jocurile: Bubble Bash 3, DeathRacing, Modern Combat 4 / demo;
Flipboard – conținut din diverse surse aranjat într-un mod interactiv;
Karbonn Zone – shortcut către site-ul karbonn.mobi;
Karbonn Live – un fel de Vodafone Live cu conținut din India;
Browsere preinstalate – Maxthon Browser, UC Browser, Opera Mini;
Uahoy, Truecaller – bază de date formată din cei care și-au share-uit contactele și afli cine te apelează fără a avea numărul respectiv în agendă. Nu știu cât de utilizat este Truecaller în România și astfel cât de util se dovedește;
WPS Office – suită ce permite citirea documentelor în format Office (Word, Excel, PowerPoint).
Se mișcă decent pe partea de browsing și rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play. Mai greu cu aplicațiile de dimensiuni generoase, în rest pe partea de socializare și cu jocurile în genul Angry Birds, Subway Surfers, Temple Run se descurcă foarte bine.
Performanță
A trecut prin furcile caudine ale testelor de benchmark, iar rezultatele obținute le găsiți în tabel.
Conectivitate
Single sim, 3G și viteze de până la 21.6 Mbps în download, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot sunt câteva dintre funcțiile lui Titanium X pe partea de conectivitate. În partea superioară dați de slotul comun pentru microSIM și microSD, jack-ul de 3.5 mm.
În lateral dreapta se află butonul de power, în stânga dați de reglarea volumului, la bază se află portul microUSB. Apreciez faptul că pe fiecare latură se află câte un element și nu le-au înghesuit pe toate pe o latură. Logic mi se pare precum la Titanium X, cu microUSB-ul la bază, jack-ul de 3.5 mm în laterala de sus, reglarea volumului pe o parte și tasta power pe cealaltă ca să nu le încurci.
Sunetul oferit în apelurile de voce mi s-a părut clar, distinctiv. Nu au fost probleme legate de un eventual death grip, carcasa din plastic nu obturează semnalul.
Cameră foto și video
13 Megapixeli cu dublu-LED flash, cameră frontală de 5 Megapixeli cu LED flash. Da. Ați citit bine. LED flash și pentru camera frontală, cei pasionați de selfie-uri își vor putea face fotografiile și pe timp de noapte. Deschideți pupila și declanșați LED-ul aferent, iar captura de moment se stochează în memoria smartphone-ului.
Clip filmat cu Karbonn Titanium X.
Câteva imagini făcute cu smartphone-ul sosit la review:
Autonomie
Bateria de 2300 mAh ajunge a fi pusă la lucru de procesorul MediaTek supratactat la 1.5 GHz + display-ul IPS FHD. În funcție de scenariul de utilizare ajunge a oferi autonomie de la trei sferturi de zi în sus. În cel mai greu scenariu cu luminozitate la 100%, folosire intensivă și ajunge pe la 6 – 7 ore între reîncărcări. Cu luminozitatea setată mai jos și fără sincronizări în fundal poate atinge valori mai bune. Un acumulator de 3000 mAh s-ar fi dovedit de bun augur, dar pe de altă parte mă bucur că nu s-au oprit la vreo baterie de până în 2000 mAh.
Preț
Karbonn Titanium X – 1199 lei la eMAG.
Concluzii
Titanium X este un smartphone mid-range cu certe puncte PRO, structurate mai jos. Aștept debutul altor modele Karbonn în țara noastră. Nu știu dacă Titanium X va primi Android 4.4 KitKat. Ar fi excelent să ofere un astfel de update. Au multe telefoane cu 4.4 KitKat prin Asia și sper să le aducă și în țara noastră.
PRO
– carcasă din policarbonat și design unibody ce amintește de OnePlus One și HTC One X;
– sound excelent calibrat;
– display de top, comparabil ca experiență de utilizare cu orice alt smartphone de top cu Android;
– camera de 13 Megapixeli se descurcă exemplar;
– camera frontală de 5 Megapixeli dispune și de LED flash, pentru cei pasionați de selfie-urile nocturne.
CONTRA
– Android 4.2 Jelly Bean;
– prea multe aplicații și jocuri preinstalate;
– mi-aș fi dorit un alt procesor MediaTek, poate acel 6592 octa-core la 1.4 sau 1.7 GHz;
– autonomia se putea să fie și mai bună.
Partea de unboxing și primele impresii, folia de pe spate am îndepărtat-o și în galeria de la final vedeți Karbonn Titanium X fără acest element de protecție:
Câteva imagini cu Karbonn Titanium X: