Lucrurile inteligente își fac tot mai des apariția în viața noastră, fie că le purtăm în buzunar, le avem în casă, le folosim în mașină și așa mai departe. Principalul lor scop este de a ne face viața mai plăcută, iar pentru asta este nevoie să fie conectate la internet și, de multe ori, să fie interconectate între ele.
Astfel a apărut conceptul Internet of Things (IoT), ce-și dorește să reunească sub o simplă denumire multitudinea de lucruri inteligente, conectate la internet.
Sunt sigur că vor apărea tot mai multe astfel de gadgeturi și că multe dintre ele vor ajunge și la noi spre a fi testate.
Așa se face că azi vorbim despre un sistem de iluminare inteligent ce vine de la cel mai cunoscut producător de mobilă din lume. IKEA nu are în prezent decât un singur magazin în țara noastră, însă sunt zvonuri că urmează să se extindă prin deschiderea de noi locații.
În cazul în care sunteți curioși ce propune IKEA pentru început în IoT puteți citi mai departe recenzia kit-ului de iluminat inteligent TRADFRI.
Specificații Kit iluminat inteligent IKEA TRADFRI
- Conținutul kit-ului: 2 x bec LED E27 980 lm 12 W, 1 x poartă acces rețea (Gateway) și 1 x telecomandă;
- Specificații becuri: flux luminos nominal 980 lm, consum 12W/h, temperatură de culoare 2700K, durată de viață nominală 25.000 ore, număr de cicluri de comutare 25.000, timpul de amorsare 0.5 secunde, factorul de putere al lămpii 0.7, factorul de conservare a fluxului luminos la sfârșitul duratei de viață nominale 70%;
- Dimensiunile lămpii: 120 x 60 mm;
- Greutatea becului: 160 grame.
Design
Eu am primit acest kit în trei cutii separate, nu știu exact dacă cumpărat direct din magazin vor veni toate acestea într-un singur pachet.
În prima cutie am găsit Poarta, așa cum este ea denumită pe site-ul IKEA. Aș spune că au ales cea mai simplă metodă de a denumi acest produs. Oricum simplitatea caracterizează din plin modul de bussines al companiei, așa că nu ar trebui să ne mire și nici nu cred că va conta acest aspect.
Și că tot vorbim despre simplitate, așa pot caracteriza pe scurt tot ce conține acest kit de iluminat inteligent de la IKEA, precum și modul de instalare și utilizare.
Poarta vine în cutie alături de un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB, un cablu FPT cu mufe RJ45 la ambele capete și câteva cărticele cu informații de montaj și utilizare.
Poarta este rotundă, pentru a avea acces la portul microUSB și cel RJ45 trebuie desfăcut capacul. Lângă cele două mufe vedem și un buton de conectare plus trei LED-uri ce oferă informații legate de punerea sub tensiune, conectarea la router, respectiv conectarea Porții la internet.
După ce ai introdus cablurile fiecare în locașul său, poți monta capacul, iar firele vor ieși printr-un orificiu dedicat.
Poarta este fabricată în totalitate din plastic, poate fi agățată pe o suprafață verticală în două șuruburi ori cuie sau poate fi așezată pe o suprafață orizontală unde va sta bine poziționată grație inelului de cauciuc cu care este prevăzută.
Trecem la al doilea produs din kit, anume Telecomanda. Aceasta a venit într-o cutie alături de unul dintre cele două becuri LED, de o baterie, un accesoriu de fixare dublu adeziv și ghiduri de utilizare.
Telecomanda are dimensiuni destul de mici, este plăcută la atingere și funcționează cu o baterie CR2032 ce vine direct în pachet. Pentru a introduce bateria este nevoie să desfacem capacul spate din cauciuc.
Telecomanda se prinde de suport prin fixare magnetică. Suportul poate fi prins pe perete prin două șuruburi ori cuie sau poate fi lipit cu accesoriul 3M din cutie.
Pe Telecomandă sunt 5 butoane, pentru a aprinde ori stinge becurile, a regla intensitatea luminoasă sau temperatura luminii.
Becurile LED TRADFRI pot fi de mai multe feluri. În kit-ul primit de noi au venit două astfel de produse, ambele la fel. Sunt de 12W și au un flux luminos nominal de 980 lm.
Becurile sunt mult mai grele decât unele convenționale, normal având în vedere că integrează ceva mai multă tehnologie.
Ca și concluzie, Kit-ul de iluminat inteligent IKEA TRADFRI este caracterizat deplin de atributele companiei suedeze. Design simplu, accent pe funcționalitate și ușurință în utilizare, după cum vom vedea și mai departe. În plus, niciunul dintre produse nu-ți lasă impresia de lucru ieftin, cu toate că nu le putem numi, nici pe departe, premium. Sunt bine fabricate și atât.
Instalare
Nici nu știu dacă este nevoie să insist prea mult la acest capitol. Cei care au cumpărat și asamblat vreodată mobilă IKEA știu că în cutiile produselor sunt instrucțiuni clare despre montaj. Manualele prezintă prin imagini simple etapele și modul de asamblare.
Fix așa se întâmplă și în cazul Kit-ului de iluminat inteligent IKEA TRADFRI. Fiecare dintre produsele kit-ului vine cu manual de instalare și utilizare și este extrem de simplu să urmezi pașii descriși spre a te alege la final cu un kit funcțional.
În primul rând trebuie alimentată cu energie electrică Poarta. Apoi vei lega cablul FPT la Poartă, rspectiv în routerul ce-ți oferă acces internet.
Pentru a introduce Poarta în rețeaua de internet de acasă trebuie să descarci și să instalezi aplicația TRADFRI din Google Play Store sau Apple App Store.
De acolo înainte vei fi purtat pas cu pas, cu suficiente informații și imagini către instalarea și configurarea Kit-ului de iluminat inteligent IKEA TRADFRI. Aveți mai jos o galerie cu capturi de ecran de la instalarea aplicației și până la ultimul pas:
Becurile trebuie introduse în soclurile corespunzătoare, acolo unde îți dorești iluminare inteligentă. Rețineți că pentru a le putea utiliza din telecomandă sau din aplicație trebuie ca întrerupătorul ori comutatorul să fie mereu pe poziția aprins.
Utilizare
După ce ai introdus toate produsele din kit în aplicația TRADFRI, nu-ți mai rămâne decât să faci anumite setări, să configurezi după preferințe becurile.
Ai la dispoziție două opțiuni:
- Poți aprinde și stinge becurile din Telecomandă. Tot din aceasta poți regla temperatura de culoare ori intensitatea luminoasă. Extrem de simplu și de oriunde din casă sau din afara casei, atât timp cât conexiunea dintre Poartă și Telecomandă este stabilă;
- Din aplicația TRADFRI poți de asemenea să aprinzi ori să stingi becurile, să reglezi intensitatea și temperatura de culoare. În plus, ai posibilitatea de a seta ore predefinite de pornire și oprire a becurilor, pentru fiecare exemplar în parte. Poți seta mai multe ore, mai multe zile, opțiunile fiind nelimitate. Mai mult, există secțiunea ”Trezește-te și fii în formă” unde poți seta o oră de la care (înainte cu 30 de minute de aceasta) luminile să crească în intensitate gradual, precum soarele ce răsare dimineața. Poți seta să fie la fel în fiecare zi ori diferit pentru oricare din zilele săptămânii.
Toate detaliile legate de folosirea aplicației TRADFRI sper că le puteți găsi în capturile de ecran din galeria de mai jos:
Foarte important de menționat este faptul că nu vei putea controla becurile inteligente din aplicația TRADFRI decât dacă smartphone-ul pe care este instalat software-ul este conectat la aceeași rețea de internet la care este conectată și Poarta. Nu vei putea accesa aplicația decât când ești acasă ori în aria de acoperire a semnalului Wi-Fi de acasă.
Preț
Kit iluminat inteligent IKEA TRADFRI – 330 de lei pe IKEA.ro. Puteți alege acest kit sau puteți configura voi un altul. Pe site-ul IKEA găsiți mai multe produse încadrate în gama TRADFRI: becuri E27, E14 sau GU10, kit bec cu senzor de mișcare, kit cu bec și modul de reglare a intensității ș.a. Un lucru pe care l-am remarcat este că poți cumpăra Kit-ul pe care l-am primit și noi ca un întreg la 330 de lei ori îl poți configura cu fiecare componentă, dar vei plăti acceași sumă. Mă așteptam să primești Kit-ul la un preț ceva mai mic decât dacă cumperi fiecare produs separat.
Concluzii
Ce ziceți, v-a convins cumva IKEA să treceți la iluminare inteligentă prin intermediul kit-ului sau al produselor sale? Mie pot să spun că mi s-au părut interesante acestea. Aș plăti sumele cerute? Cred că da, nu mi se pare extrem de scump și îți aduce acea infuzie de tehnologie pe care orice pasionat și-o dorește în casa sa.
Nu găsesc puncte slabe evidente acestui sistem, poate doar faptul că nu există posibilitatea de a controla becurile și din alte rețele cu conexiune la internet. Pentru asta ar fi fost nevoie de atribuire a unui IP dedicat în rețea pentru Poartă și alte nebunii care ar fi crescut cu siguranță prețul.
Aș mai găsi un punct slab destul de forțat ca fiind faptul că iluminarea inteligentă te face să devii mai leneș. Puțina mișcare pe care o facem când ne deplasăm până la întrerupător va dispărea și ea odată cu adoptarea la scară largă a iluminatului inteligent.
Principalele puncte pro și contra pentru Kit iluminat inteligent IKEA TRADFRI:
PRO
- simplitate în instalare și utilizare;
- aplicația TRADFRI oferă destule opțiuni și setări, se mișcă bine și nu a dat nicio eroare;
- posibilitate de a regla atât intensitatea luminoasă a becurilor LED, cât și temperatura, de la rece la cald.
CONTRA
- nu ai posibilitaea de a controla becurile din altă rețea de internet față de cea la care este conectată Poarta (nu avem un IP Gateway, deși la acest preț cred că cer cam mult).