Alături de amplificatorul wireless pentru căști Sound Blaster E3, de la Creative am mai primit spre testare și un kit de înregistrare sunet. El nu se adresează profesioniștilor din domeniu, ci mai degrabă începătorilor, entuziaștilor care vor, de exemplu, să urce pe YouTube clipuri cu o calitate audio peste medie.

Despre tot ce știe să facă kit-ul Creative Sound Blaster R3 ne vom lămuri câteva rânduri mai jos, deocamdată să vedem ce specificații prezintă.

Specificații pentru kit-ul de înregistrare audio Creative Sound Blaster R3

  • Fidelitate audio: până la 24-bit / 48 kHz;
  • Tehnologii audio: SBX Pro Studio, CrystalVoice, SB-Axx1;
  • Conectivitate: 2 x intrare microfon 3.5 mm, 1 x ieșire căști 3.5 mm, 1 x Line In 3.5 mm, 1 x Mobile In 3.5 mm, 1 x Line Out 3.5 mm, 1 x port microUSB;
  • Amplificare ieșire căști de până la 600 ohm.

Design

Kit-ul Creative Sound Blaster R3 este format din unitatea principală, un microfon dinamic pentru voce, model DM-1 și un microfon cu condensator de tip clip-on, model IM-1. Pe toate le găsim în pachetul de retail alături de un cablu de microfon de la XLR la jack de 3.5 mm, un cablu microUSB – USB 2.0, cablu jack 3.5 mm la jack 3.5 mm, manual de utilizare și certificat de garanție.

Unitatea, să-i spunem, de comandă, cea care integrează toate porturile de conectivitate, precum și controlul volumului de ieșire și al reverberației microfonului, are dimensiuni compacte. Măsoară circa 151 mm lungime, 68 mm lățime și 30 mm înălțime. Este prevăzută cu 4 piciorușe din cauciuc pentru o aderență bună.

Rotițele de control al volumului și reverberației sunt amplasate pe latura de sus, între ele vedem logo-ul Sound Blaster, butonul de anulare a microfoanelor, precum și LED-ul de funcționare.

Toate jack-urile și portul microUSB sunt pe laturile din față și din spate, în timp ce pe celalalte nu se află niciun alt element.

Microfonul de voce, model Creative DM-1, are un aspect clasic. Măsoară circa 173 mm lungime și are o greutate de 158 de grame (fără cablu). În cutie găsim și un cablu XLR la jack de 3.5 mm (pe care îl puteți folosi și cu alte tipuri de microfon XLR). Acest cablu măsoară circa 2.5 metri.

Microfonul tip clip-on, destinat fixării pe anumite tipuri de instrumente muzicale (dar nu numai), are o lungime de 176 mm și o greutate de 48 grame (cu tot cu cablu). Firul măsoară și în acest caz aproximativ 2.5 metri. Tija flexibilă permite aducerea capului microfonului în aproape orice poziție, deci îți va fi destul de ușor să-l aranjezi așa cum trebuie.

Toate accesoriile din pachet și componentele kit-ului Creative Sound Blaster R3 par de o calitate bună. Nu sunt tocmai pretențioase prin construcție ori materialele folosite, însă în niciun caz nu dezamăgesc, din orice punct de vedere le-ai analiza.

Utilizare

Fiind un kit de înregistrare audio destinat începătorilor, amatorilor, Creative Sound Blaster R3 trebuie să fie ușor de instalat și utilizat. Îi ies din plin ambele cerințe, chiar și un novice ca mine a reușit în doar câteva minute să înțeleagă cum trebuie conectate toate firele, cum și la ce se folosește acest kit.

Cele mai importante avantaje ale acestui kit sunt reprezentate de:

  • două intrări de microfon, ce funcționează ambele în același timp (la nevoie), deci poți înregistra două surse de sunet simultan;
  • control hardware al reverberației microfoanelor prin rotița dedicată de pe unitatea principală;
  • monitorizare live a înregistrării – doar conectezi căștile preferate în jack-ul de ieșire dedicat acestora și gata, vei asculta în timp real ceea ce înregistrează microfoanele;
  • ieșirea de căști oferă o amplificare de până la 600 ohm, așa că poți folosi chiar și cele mai pretențioase perechi de căști;
  • intrare Line In ce-ți permite să adaugi în înregistrare și sunetul ce intră prin acest jack de 3.5 mm;
  • posibilitatea de a utiliza acest kit chiar și cu dispozitive mobile. Trebuie să alimentezi cu energie electrică unitatea de comandă prin portul microUSB, iar intrarea de sunet se face apoi prin jack-ul de 3.5 mm Mobile In.

Fiindcă nu mă pricep prea bine la partea de înregistrare audio și nu am experiență în acest sens, nu voi putea face prea multe aprecieri legate de cât de bine se descurcă kit-ul. Trebuie doar să recunosc că acest Creative Sound Blaster R3 îți oferă o calitate mai mult decât acceptabilă a sunetului înregistrat, atât prin microfonul de voce, cât și prin cel clip-on. Faptul că poți monitoriza înregistrarea în timp real prin căști, fără să fie nevoie de nicio setare suplimentară, reprezintă un atu din punctul meu de vedere.

Mai mult, pentru a rămâne în aceeași notă a utilizării facile, Creative pune la dispoziția utilizatorilor și un software dedicat – Sound Blaster R3 Control Panel. El poate fi descărcat de pe pagina oficială de support Creative, secțiunea Download.

Sound Blaster R3 Control Panel are o interfață simplă, aerisită, cu 5 meniuri principale. Totul este ușor de înțeles, reglajele și setările se fac în doar câteva secunde.

Capturi de ecran din software-ul Sound Blaster R3 Control Panel pentru Windows:

Conectivitate

Pe unitatea principală sunt nu mai puțin de 6 jack-uri de 3.5 mm și un port microUSB. În acesta din urmă se conectează unitatea la PC ori Mac, iar dacă ai de la Windows Vista și Mac OS X 10.6.8 în sus, driverele vor fi instalate automat la prima conectare a kit-ului.

Portul microUSB este amplasat pe partea din spate a unității centrale, alături de Mobile In, Line In și Line Out. Pe laterala din față regăsim jack-urile de 3.5 mm pentru intrările celor două microfoane și jack-ul de ieșire pentru cășți. El oferă o amplificare de până la 600 ohm, așa că practic nu există pereche de căști pe care să nu o poți folosi la adevărata ei valoare în compania kit-ului Creative Sound Blaster R3.

Între rotițele de control al reverberației microfoanelor și volumului vedem butonul de pornire / oprire a microfoanelor. În dreapta acestuia există și un LED ce se aprinde roșu atunci când unitatea este funcțională și care clipește (tot roșu) atunci când volumul este la minim.

Preț

Creative Sound Blaster R3 – 479 de lei pe Altex.ro sau la același preț pe Cel.ro

Concluzii

Un kit precum cel analizat azi nu va fi cumpărat de oricine. El se adresează unui număr destul de limitat de utilizatori. Nu este pentru profesioniști, deși, la cât costă și ce oferă, aș spune că și aceștia l-ar putea lua în considerare pentru anumite sesiuni de înregistrare. Mă refer la situațiile când sunt departe de studio, dar vor să aibă ceva simplu și la îndemână spre a face o scurtă înregistrare.

Așadar, dacă vrei să începi o carieră muzicală sau doar vrei să înregistrezi anumite secvențe din două surse diferite, în timp ce monitorizezi live prin căști, atunci Creative Sound Blaster R3 poate fi soluția ideală. Este foarte simplu de utilizat și consider că oferă un foarte bun raport între preț și ceea ce primești.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru kit-ul de înregistrare audio Creative Sound Blaster R3:

PRO

  • simplitate maximă în utilizare;
  • kit-ul este complet și poate fi utilizat direct din cutie cu două microfoane simultan și monitorizare live;
  • integrează amplificator de căști de până la 600 ohm;
  • control hardware al reverberației;
  • bun raport calitate / preț.

CONTRA

  • nimic.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.