În această dimineaţă, cea mai cunoscută companie din domeniul filmului şi fotografiei a emis un comunicat de presă în care a anunţat că a cerut falimentul. Deşi zvonurile cu privire la moartea emblematicei mărci circulau încă de anul trecut, iar toţi analiştii dădeau ca sigură moartea companiei, oficialii Kodak au continuat să nege cu vehemenţă seriozitatea problemelor financiare şi faptul că nu mai întrevedeau nicio soluţie.
Atât compania cât şi filialele sale din Statele Unite ale Americii au depus documentele necesare la Curtea de Faliment din New York pentru a beneficia de protecţia oferită de Capitolul 11 (Capitol 11 din Legea Falimentului din Statele Unite ale Americii oferă debitorilor protecţie, fiind folosit aproape în exclusivitate de către întreprinderi, din cauza costurilor mari şi a complexităţii procesului). Ştirea nu surprinde pe nimeni, firma fiind de multă vreme în pragul falimentului. Zvonurile legate de faliment au dus acţiunile în jos cu 30%, spre 47 de cenţi, cu 90% mai puţin decât în urmă cu un an.
Consiliului de administraţie, precum şi echipa din conducere consideră că acest pas este unul necesar şi cea mai bună alegere pentru viitorul Kodak”, a declarat preşedintele Kodak, Antonio Perez, citat de Reuters.
Cine a fost Kodak?
Tradiţia emblematicei mărci datează de 131 de ani şi este astăzi asociată cu lumea fotografiei şi a culturii populare. Totodată, compania a ajutat la realizarea primelor imagini pe Lună şi a dominat cândva industria filmului. Kodak a fost devansată în ultimii ani de concurenţii digitali, nereuşind să se adapteze la tehnologia moderna.
În orasul Rochester (NY), acolo unde este situat sediul central al Kodak, mai lucrează, în prezent doar 7.000 de persoane. În vremurile de glorie ale companiei, aceasta număra peste 60.000 de angajaţi.