Tablete

A sosit ziua cea mare în cadrul căreia se spune că se va lansa noua tabletă a celor de la Apple numită deocamdată iPad 2. Aşteptările sunt foare ridicate deoarece primul  iPad a avut un succes remarcabil. A lansat o nişă care în 2011 a ajuns la o uşoară maturitate. S-au lanst o sumedenie de tablete la CES în Las Vegas şi în cadrul Mobile World Congress de la Barcelona, dar niciuna dintre ele nu a reuşit în 2010 să fie ca număr de unităţi livrate în apropierea prodului Apple.

În articolul de faţă echipa gadget.ro o să facă un live blogging legată de conferinţa Apple dând refresh la siteurile sau blogurile de tehnologie din dot com care au avut acces în genul engadget.com sau gizmodo.com.

Cum spuneam cifrele pe 2010 şi început de 2011 sunt în favoarea Apple şi iPad lăsând concurenţa să gândească un produs mai bun. Au fost vândute 15 milioane de iPaduri în 9 luni (aprilie – decembrie) şi procentul din piaţă este de 90%.

Nicio îndoială în ce priveşte denumirea aleasă – iPad 2. Procesorul vine tot de la Samsung ca şi pe iPad şi iPhone 4, dar este dual-core. S-ar putea să fie o versiune customizată a aceluia de pe Samsung Galaxy Tab 10.1 sau Galaxy S II.

Grosimea este de 8.8 mm fiind mai subţire şi decât iPhone 4 care are 9.3 mm.

iPad 2 primeşte şi o cameră foto. Deocamdată nu s-a vorbit despre rezoluţie. Va fi una pentru videoapeluri şi a doua pentru a lua diferite instantanee foto la o calitate superioară.

Au implementat şi un conector HDMI şi suportă video output full HD sau 1080p.

Pentru protecţia displayului au inventat “smart covers” spre a nu mai aduna uşor zgârieturile atunci când vă transportaţi noul iPad. Preţurile lor în funcţie de versiune sunt de 39 şi 69 dolari.

Urmează lansarea iOS 4.3.

Noul update al iOS promite o experienţă şi mai rapidă prin intermediul browserului dezvoltat de Apple – Safari. iPhone 4 cu iOS 4.3 primeşte funcţionalitatea hotspot.

Discuţia s-a mutat spre camerele de pe iPad 2 şi softul Photo Booth prin care poţi adăuga diferite efecte dintr-o atingere. Apelurile FaceTime sunt acum posibile şi cu tableta iPad 2. Se pot realiza şi între un iPad 2 şi iPhone 4 cât şi cu un Mac ce dispune de această funcţionalitate.

iOS 4.3 devine disponibil din 11 martie. Nu mai este mult până atunci. :)

iMovie permite o serie de funcţii noi pe tableta Apple. Tableta având un display generos devine chiar plăcut să editezi clipurile direct pe ea, mai ales dacă au fost filmat cu camera foto din dotare. Se poate da share către YouTube, vimeo, facebook şi altele. Preţul aplicaţiei iMovie este de 4.99 dolari şi va putea fi downloadată din 11 martie.

Urmează o altă aplicaţie numită Garage Band ce vă daţi seama că are o implicaţie în domeniul audio. Transformă iPad într-un browser de instrumente muzicale de la tobe, chitară şi până la mai elevatul pian. Steve Jobs spune că acum oricine poate compune muzică cu ajutorul unei aplicaţii precum Garage Band.

Şi acum să facem un rezumat al iPad 2:

Interesant este că bateria va ţine la fel de mult deşi are un procesor dual-core şi preţurile de pornire sunt identice ca la modelul anterior.

iPad 2 promite apeluri video la o calitate ridicată sau cel puţin aşa ne arată screenshoturile de la eveniment. Se pune întrebare de ce nu au pus o cameră video încă de la prima lor tabletă.

Steve Jobs vorbeşte despre filozofia ce stă în spatele tabletelor. Spune că a sa concurenţă vede noile deviceuri ca pe urmaşele pc-urilor. În opinia sa lucrurile nu stau aşa. Softul şi modul de operare trebuiesc a fi cât mai intuitive cu putinţă. Colaborarea dintre partea tehnică sau hardware şi soft este mult mai puternică spre a oferi o experienţă aparte.

Sursă foto – engadget.com

Acum să facem un scurt rezumat al datelor tehnice ce compun iPad 2:

– cea mai subţire tabletă din piaţă cu 8.8 mm grosime şi 600 grame;

– ecranul are aceeaşi rezoluţie de 1024×768 pixeli şi procesorul este A5 dual-core via Samsung;

– are o conexiune HDMI şi redă video la 1080p;

– preţurile pornesc de la 499 dolari şi în magazine din 11 martie;

– camera video principală filmează la 720p cu 30 fps cu zoom 5x, iar cea frontală utilizată şi în apelurile video înregistrează la mai modestă valoare VGA sau 640×480 pixeli.

Fotografiile din comunicatul de presă:

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.