Notebook

evoMAG ne-a oferit acest portabil de test de la Toshiba. Vă spun sincer că nu știam mare lucru despre el și a fost o supriză plăcută. Se poziționează ca un produs premium, costă 5699 lei și dorește să ofere performanțe și calitate, fără compromis.

Laptopurile Toshiba se bucură de o oarecare reputație pe plan local. Există o garanție denumită No Matter What pe care concurența nu o oferă și la Toshiba vine fără niciun cost suplimentar.

Toshiba Tecra R950-10G este un portabil de tip desktop replacement cu accent pe partea de business, un design simplu cu materiale și finisare de bună calitate. Hardware-ul încorporat este destul de performant, nu a fost gândit pentru gaming, dar se descurcă cu majoritatea jocurilor de pe piață. Nu le duce la ultimul nivel pe cele cu grafică avansată, dar le puteți juca cu un nivel de detalii mai redus.

A fost o surpriză plăcută, nu am testat prea multe portabile Toshiba. Singurul cu care m-am jucat până acum a fost un laptop de gaming extrem de puternic – Toshiba Qosmio X500-13R. Am fost la lansarea primului lor ultrabook, dar nu a ajuns și la review. Păcat, auspiciile erau pozitive.

Să vedem care-i sunt specificațiile hardware:

Notebook
Date tehnice
Toshiba Tecra R950-10G
Display LED de 15.6 inch cu rezoluție 1600×900 pixeli
Procesor Intel Core i7-3520M cu frecvența între 2900 – 3600 MHz
Memorie 4 GB DDR3 la 1600 MHz și maxim de 8 GB DDR3 ( 2x 4096 MB), HDD de 500 GB la 7200 rpm
Placă grafică AMD Radeon HD7570M cu 1 GB memorie dedicată
Sistem de operare Windows 7 pe 64 bit
Conectivitate DVD-RW, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, rețea cu până la 1000 Mbps pe RJ-45, 2 x USB 3.0, eSATA cu USB, 2 x USB 2.0, VGA, display port, HDMI, Express Card, cititor de carduri
Foto cameră web de 1 Megapixel
Baterie 6 celule
Greutate 2.49 kg
Grosime 20.8 – 25.4 mm
Preț 5699 lei

Design

Au ales să facă un notebook cât mai serios, business. Culoarea care domină este negrul, sunt niște striații atât pe capacul său cât și în zona în care poți să-ți odihnești mâinile. Ecranul de 15.6 inch este înconjurat de o muchie neagră, deasupra se află camera web de 1 Megapixel. Pe spate dați de logo-ul generos dimensionat al Toshiba. O pată argintie de culoare ar fi click dreapta și stânga de la baza touchpad-ului, în mijloc se află un cititor de amprente pentru o mai bună siguranță a datelor de pe notebook.

La îmbinarea dintre tastatură și ecran, pe margini, sunt alte două zone argintii. Dă impresia de laptop rezistent în timp. Praful nu iese în evidență, asta și pentru că avem un negru mat și nu lucios. La baza tastelor pe stângă se atrage atenția că-i vorba de un notebook cu Intel Core i7 vPro, Windows 7, Toshiba Easy Guard, Energy Star, AMD Radeon Graphics. Tastatura este completă și cu numpad.

Butonul de power a fost poziționat deasupra tastelor, ușor de accesat și m-am bucurat că nu au pus și vreun LED luminos care să deranjeze.

Este un notebook de business, serios și puternic. Un laptop care nu dorește să atragă atenția prin cine știe ce elemente  stilistice ci prin puterea de procesare, să-și facă treaba în timp util.

Ecran și sunet

15..6 inch și o rezoluție de 1600×900 pixeli. Muchia neagră ce înconjoară ecranul mi s-a părut mai subțire față de alte notebook-uri. Calitatea este de top. Se vede excelent și unghiul de vizualizare este destul de larg. O adevărată plăcere să te uiți la un film pe acest portabil. 1600×900 pixeli este o rezoluție pe care mulți o consideră optimă, deși este puțin atipică. Sunt din ce în ce mai puține portabile cu 1600×900 pixeli, fie merg pe clasicul 1366×768 pixeli sau trec pe 1920×1080 pixeli / 1080p / full HD.

Sunetul vine de la două boxe dispuse în partea superioară, deasupra tastelor și sub display. Se aude destul de slab ca volum. Nu impresionează la acest capitol, prea puțin bass și prea mult treble când este dat la maxim. Există posibilitatea de a-i pune un sistem audio distinct pe jack-ul de 3.5 mm, mai ales că-i un fel de desktop replacement. Lucrurile se schimbă radical.

Hardware și sistem de operare

Integrează un CPU și GPU destul de performante, Intel Core i7-3520M de ultimă generați care cu Turbo Boost urcă la 3600 MHz, un procesor quad-core extrem de puternic. Cei peste 5000 de lei se plătesc mai ales pentru acest procesor.

În rest dați de 4 GB memorie RAM, știți că majoritatea aplicațiilor pentru Windows sunt optimizate pentru această valoare. Maxim se poate ajunge până la 8 GB, suficient. La spațiu de stocare dați de un HDD de 500 GB cu viteză mai mare – 7200 rpm.

Este un portabil de business și nu a fost gândit pentru gaming sau editare foto & video de top, deși poate face și pe acestea fără mari probleme. M-aș fi bucurat dacă Toshiba punea HDD hibrid cu un SSD micuț care să aducă un spor de viteză. Puteți opta pentru un SSD care să-l facă și mai sprinten.

Sistemul de operare este Windows 7 pe 64 bit. Puteți alege Windows 8 pentru un cost modic, sub 20 de euro. Această ofertă este valabil până în ianuarie 2013. Vă recomand să mai așteptați, Windows 8 nu a ajuns la maturitate. Abia pe la anul se vor mai cerne apele și vom vedea dacă merită achiziția sau a fost o simplă pregătire pentru Windows 9.

Performanță

Nu am făcut teste de benchmark, Toshiba Tecra nu a fost gândit să fie un campion în acest domeniu. În Browsermark a scos 3285 puncte.

Notele din Windows Experience Index:

Notebook
Windows Experience Index
Toshiba Tecra R950-10G
Procesor 7.2
Memorie RAM 7.2
Grafică 5.8
Grafică de gaming 6.6
HDD 5.9

Ies în evidență procesorul Intel Core i7 de ultimă generație, memoria RAM de tip DDR3 la o frecvență de 1600 MHz. Este trădat cu ghilimele de rigoare de către placa video și HDD. Un SSD ar fi scos o valoare excelentă. Placa video dedicată este slăbuță pentru suma la care acest portabil este comercializat și AMD are în portofoliu și oferte mai serioase, dar alta a fost alegerea Toshiba pentru Tecra R950-10G.

Tastatură și touchpad

Tastatura a fost o surpiză plăcută. Tastele sunt fabricate dintr-un cauciuc plastificat, rezistente în timp. M-am bucurat că sunt bine spațiate, dar fără a se face un exces. M-am adaptat rapid la ele. Zona în care-ți odihnești mâinile are mici striații și asta aduce un plus de relaxare.

Păcat că nu au pus o tastatură luminată, vorbim de o categorie de preț high-end și mă așteptam să aibă această opțiune. Tastele direcționale au fost individualizate, dispune și de numpad pentru cei care-l consideră util, nu l-am folosit niciodată. Click dreapta și stânga sunt atât în partea superioară a touhcpad-ului cât și în

Touchpad-ul este micuț, relaționat la dimensiune lui Toshiba Tecra. Click dreapta și stânga sunt atât în partea superioară a touchpad-ului cât și în cea inferioară. Cele de sus au fost realizate dintr-un plastic cauciucat negru, iar cele de jos din metal. Funcționează decent, nu a impresionat, dar nici să devină un deranj.

Conectivitate

O singură opțiunea lipsește de aici – slot pentru 3G, în afară de asta le are pe toate: Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. Pe lateral dreapta dați de RJ-45, DVD-RW, eSATA, 2 x USB, jack de 3.5 mm. În stânga regăsiți zona prin care se face răcirea. Apropo, este un laptop silențios, deși are un HDD clasic. După VGA, urmează HDMI, 2 x USB, cititorul de carduri + Express card-ul. Jack-ul pentru încărcător este tot pe partea stângă. Asta-i tot la capitolul conectivitate.

Autonomie

În funcție de setările utilizate ajunge până la 3h de autonomie. Bateria are șase celule. Se descurcă destul de bine având în vedere că încorporează un procesor quad-core puternic, care la rândul său își cere tributul pe partea de consum.

Concluzii

Toshiba propune un notebook conservator pentru segmentul business, își face treaba și nu impresionează prin cine știe ce elemente de stil ci mai degrabă prin ceea ce știe să facă. Silențios, puternic și cu un preț pe măsură.

Puncte forte
– design simplu, materiale și finisare de calitate;
– procesor puternic, viteză în desfășurarea operațiilor;
– autonomie decentă pentru un portabil cu Intel Core i7 de ultimă generație;
– tastatură bine definită și ușor de utilizat;
– conectivitate completă.

Puncte slabe
– placă grafică slăbuță ce trage laptopul în jos și nu-l lasă în categoria high-end;
– tastatură neiluminată;
– touchpad micuț la cât de mare este laptopul;
– sound care nu impresionează.