Eveniment lansare Lenovo Legion Romania, aprilie 2023 (3) Notebook

În cadrul unui eveniment de prezentare organizat la București cu câteva zile în urmă, Lenovo a lansat pe piața din România cea de-a opta generație de produse Legion, precum și o nouă gamă de produse de gaming, denumită LOQ (se pronunță „loc”).

Înainte de a vedea cu ce se laudă, în mare, cele mai noi laptopuri de gaming ale companiei chineze, haideți să vedem câteva cifre interesante legate de piața de gaming din România, țară ce se pare că este pe locul al doilea în Europa la consumul de notebook-uri de gaming. Ne referim la cota de piață a laptopurilor din întreg segmentul produselor de gaming, nu ca valoare a vânzărilor. 

În țara noastră, cota de piață a laptopurilor de gaming Lenovo a fost și este uriașă. În România sunt doi jucători majori în acest segment, compania chineză atribuindu-și în 2021 o cotă de piață de 32.2%, în 2022 una de 31.7%, pentru ca pe primele trei luni ale anului în curs să atingă nu mai puțin de 35.4%.

Pentru 2023, gama de laptopuri de gaming a celor de la Lenovo se împarte în trei serii: Legion Pro, Legion Slim și LOQ

Am fost informați că putem solicita la test oricare dintre modelele expuse. Dacă vreți să avem review pentru un laptop Lenovo de gaming din gama 2023, nu ezitați să postați un comentariu și încercăm să rezolvăm.

Primele sunt notebook-uri ce nu fac niciun compromis, mizând totul pe performanță supremă. Lenovo Legion Pro 7 / 7i integrează doar procesoare HX Intel Core din a 13-a generație, în timp ce grafica este susținută de plăci video NVIDIA GeForce RTX 4090 sau RTX 4080. Pentru a putea susține la maximum puterea de procesare a acestor două componente esențiale, Lenovo Legion Pro 7 / 7i dispun de un TDP de 250W, o cifră impresionantă, ce poate fi atinsă grație unui sistem de răcire foarte avansat denumit Cold Front 5.0. Acesta folosește cameră de vapori, metal lichid, două ventilatoare cu design 3D îmbunătățit și fante de aerisire generoase și este gestionat de un cip dedicat cu AI. Memoria RAM de tip DDR5 la 6000 MHz poate fi de până la 64GB, ecranul de 16 inch în format 16:10 vine cu rezoluție QHD+ (2560 x 1600 pixeli) și cu până la 240Hz, bateria este de 99.99 Wh, iar tastatura este cu iluminare RGB per key.

Lenovo Legion Pro 7 / 7i sunt cele mai puternice din noua gamă.

Lenovo Legion Pro 5 / 5i sunt o idee mai modeste față de cele din seria 7, cu principala deosebire la sistemul de răcire, ce renunță la vapour chamber, și astfel TDP-ul poate urca până la un maxim de 220W. Totodată, plăcile video pot fi alese dintre NVIDIA GeForce RTX 4050, 4060 și 4070.

Lenovo Legion Slim 7 și Slim 5 reprezintă laptopurile hibride, le-aș spune eu, unele ce se pretează atât pentru gaming, cât și pentru creatorii de conținut (foto, video, design) și profesioniștii din anumite domenii, precum grafică, proiectare etc, cărora le pun la dispoziție inclusiv cititoare de carduri SD. Aceste laptopuri vin cu o carcasă mai compactă și o greutate mai redusă, fiind așadar mai portabile. Nu renunță la puterea de procesare, dar sunt evident mai puțin performante decât cele din seria Legion Pro. Pot fi alese procesoare din gama H de la Intel, din a 13-a generație, plăcile video pot fi până la NVIDIA GeForce RTX 4070, cu un TDP de până la 160W. Bateriile sunt și în aceste cazuri de mare capacitate, cu până la 99.99 Wh.

Trebuie menționat că începând de la sfârșitul anului trecut orice laptop Lenovo din gama Legion ori Yoga vine la pachet cu Serviciul Lenovo Premium Care, oferit gratuit. Acesta presupune 3 ani de garanție (1 an pentru acumulator), Call Center dedicat, service on-site, verificare anuală a stării de sănătate a laptopului și asistență software, printre altele.

În cadrul aceluiași eveniment a fost lansată în țara noastră și noua serie Lenovo LOQ, ce înlocuiește practic gama Lenovo IdeaPad Gaming 3.

Lenovo LOQ – nume complet nou în segmentul de gaming.

Lenovo LOQ poate veni în versiuni cu ecran de 15 inch (16:9, WQHD, 144Hz) sau 16 inch (16:10, WQXGA, 144Hz). Procesoarele sunt Intel din a 13-a generație, plăcile video sunt de la NVIDIA, GeForce RTX 4050 sau 4060, TDP-ul este de până la 135W, memoria RAM este DDR5 4800 și poate fi de maximum 32GB, SSD-urile M.2 sunt Gen4, iar bateria are 60Wh. Tastatura este iluminată RGB pe 4 zone, iar cursa tastelor este de 1.5 mm.

Avem și prețuri pentru 4 modele Lenovo LOQ, ce sunt deja disponibile în magazinele de specialitate din România, cele de mai jos sunt valabile pe PCGarage.ro:

Prețurile sunt valabile la data publicării acestui articol, iar link-urile sunt de afiliere și ne pot aduce un procent din prețul fără TVA al produsului, fără ca asta să afecteze prețul plătit de client.