De Black Friday 2014 am urmărit în special două produse: un HDD extern de minim 1 TB și o tabletă ieftină de 7 inci. Hard disk-ul extern de 1TB l-am găsit la 99 lei și l-am achiziționat, iar tableta am cumpărat-o pe 28 noiembrie dintr-un magazin tip cash and carry.

Lenovo A3500 A7-40 este modelul care mi-a atras atenția. Pentru 249 lei, am considerat că fac o afacere bună, iar dacă a fost așa sau nu vă las să vedeți în rândurile ce urmează.

Specificațiile detaliate pentru Lenovo A3500 A7-40:

Specificatii Lenovo A3500

Design

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cutia am desfăcut-o în magazin pentru a testa produsul ce urma să-l achiziționez. Aici am găsit tableta, încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0 și un manual de utilizare. Certificatul de garanție mi-a fost înmânat după ce am făcut plata, pe baza facturii.

În primul rând, dimensiunile sunt mai mari decât te-ai aștepta de la un dispozitiv cu ecran de 7 inci. Am avut la test o tabletă de 8 inci, iar Lenovo A3500 a fost doar puțin mai scurtă în lungime decât cea de 8 inci, lățimea fiind aceeași. Pe mine nu mă deranjează acest aspect, dar dacă vă doriți ceva compact, această tabletă nu este ceea ce vă trebuie.

Lenovo A3500 nu iese cu nimic în evidență ca design. Colțuri rotunjite, numele producătorului apare atât pe partea din față, cât și pe spatele dispozitivului și cam atât. Mai multe detalii aveți prin pozele din galeria de la sfârșitul articolului.

În rest, totul se prezintă suficient de bine la Lenovo A3500. Materialele, dar mai ales construcția solidă, m-au făcut să aleg acest model. Plasticul de pe spate nu este lucios, dar adună amprentele și nu oferă cel mai bun grip. Nu stă nici rău în mână, dar are momente când mai alunecă.

Am cumpărat tableta pentru ca în viitorul apropiat fiul meu să aibă pe ce se juca. De aceea, am dorit ceva care să fie bine construit, la un preț cât mai mic. Cred că până acum am găsit ceea ce căutam.

Ecran și sunet 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al doilea element care m-a făcut să aleg acest model a fost ecranul. Majoritatea tabletelor de 7 inci cu preț asemănător oferă o rezoluție mai mică decât cea de la Lenovo A3500. Cu 1280 X 800 pixeli pe această diagonală reiese o densitate de 216 ppi, ce se dovedește suficientă. Mai mult, display-ul este de tip IPS și oferă culori foarte plăcute. Unghiurile de vizualizare și luminozitatea puteau fi mai bune, dar per total ecranul este unul bun, mai ales pentru o tabletă care m-a costat 249 lei.

Sunetul pentru modelul Lenovo A3500 A7-40 vine de la un singur difuzor frontal, situat în partea de jos a ecranului. Lenovo A3500 A7-50 aduce două boxe stereo frontale. Mi-ar fi plăcut acest model, dar nu l-am găsit la un preț atât de scăzut. Sunetul redat de tabletă este slab, atât ca intensitate cât și la calitate. Dacă nu ar fi fost poziționat frontal, nu cred că se auzea mare lucru atunci când te jucai sau urmăreai un film. De muzică nici nu mai vorbesc.

Aceeași este situația și când amintesc de sunetul redat prin jack-ul de 3.5 mm. Intensitatea la volum maxim să zicem că este suficientă, dar calitatea este mediocră. Pentru un sound cât de cât bun, trebuie să apelezi la un egalizator, prin care să reglezi anumite frecvențe, în funcție de genul de muzică ascultat. Lenovo A3500 nu este cel mai bun dispozitiv prin care să asculți muzica preferată. La filme, nu deranjează, dar se putea mai bine.

Hardware, sistem de operare și aplicații

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu un procesor MediaTek MT8121 quad-core la 1.3 GHz, Mali-400 MP în rol de accelerator grafic și 1 GB de RAM, Lenovo A3500 se descurcă decent. Luând în considerare prețul pe care l-am plătit, aș zice că face față chiar bine. Spațiul de stocare este de 8 GB, iar disponibili utilizatorului sunt 5.91 GB, ceea ce nu este rău deloc. Avem la dispoziție și un slot pentru card microSD de până la 32 GB.

Ansamblul hardware face față foarte bine unui sistem de operare Android peste care Lenovo a adăugat propria interfață. Nu există lag decât atunci când au loc actualizări în fundal sau când sistemul execută și alte task-uri.

În jocuri, am avut chiar o surpriză plăcută. Preferatul meu, Real Racing 3, rulează fără prea mari probleme. Încărcarea traseelor se realizează mai greoi, dar odată începută cursa nu există pic de lag, iar detaliile sunt destul de bune. Alte jocuri cu cerințe grafice mai mici, nu pun nici o problemă pentru Lenovo A3500.

Sistemul de operare cu care a venit tableta din fabrică este Android 4.4.2 KitKat. Știam că versiunea de bază ar fi trebuit să fie Android 4.2.2 JellyBean, urmând să primesc update, dar în cazul meu Lenovo A3500 are deja instalată versiunea KitKat. Menționez că de când am tableta am primit două actualizări de software, prin care Lenovo spune că a eliminat anumite bug-uri.

Interfața grafică pusă de producător peste Android-ul KitKat, oferă anumite modificări față de o versiune nativă a acestui sistem de operare. Practic, icon-urile sunt schimbate și nu există meniul cu toate aplicațiile, acestea regăsindu-se doar pe ecranele de start. Zona de notificări, cea de setări și setări rapide sunt nemodificate. O idee mai bună despre interfața Lenovo A3500 vă puteți face din galeria de screenshot-uri de la sfârșitul acestui capitol.

Aplicațiile preinstalate de Lenovo sunt câteva la număr. În afară de cele de la Google (Gmail, YouTube, Hărți, Drive, Google+, Hangouts etc) mai există și:

– SHAREit – permite o partajare mai ușoară de fișiere între dispozitivele ce au instalată această aplicație (telefon, tabletă, PC);

– SYNCit HD – oferă posibilitatea de a sincroniza și a face backup pentru contacte;

– Navigate – software de navigație ce folosește hărți Route 66. Am descărcat gratuit harta României și funcționează offline. Nu am idee despre cât timp este valabilă licența acestui soft.

– txtr ebooks – program pentru citirea cărților în format electronic;

– WPS Office – creare și editare de documente;

– în afară de cele de mai sus, le mai regăsim pe următoarele, ce nu cred că mai au nevoie de explicație: Manager fișiere, Power Manager, AccuWeather, Evernote, Facebook, Skype.

 

Performanță

Teste Benchmark Lenovo A3500 (1)

Testele de benchmark au fost trecute și de Lenovo A3500, iar rezultatele sunt în tabelul de mai jos

Teste benchmark Lenovo A3500

 

Conectivitate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elementele de conectivitate sunt dispuse astfel: sus se află jack-ul de 3.5 mm și portul micro USB, pe partea dreaptă avem butoanele power și pentru reglarea volumului, jos este microfonul, iar în stânga se află locașul pentrul accesul la cardul microSD. Acesta este acoperit de un căpăcel foarte ușor de desfăcut.

În afară de cele de mai sus, mai avem parte de Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS și radio.

Am folosit toate elementele de conectivitate și până acum nici unul dintre ele nu mi-a cauzat neplăceri. Semnalul wireless este destul de bine recepționat și stabil.

Cameră foto și video

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În cadrul acestui capitol nu sunt multe de povestit. Lenovo A3500 nu dispune decât de cameră frontală de 2 Megapixeli. Acesta a fost un alt aspect care m-a determinat să cumpăr acest model. Nu folosesc camera principală a unei tablete și deci nu avea rost să plătesc în plus pentru așa ceva.

Mai jos aveți trei selfie-uri prin intermediul cărora sper să vă faceți o idee despre calitatea senzorului de 2 Megapixeli de pe Lenovo A3500. Una din poze folosește ”modul de înfrumusețare”. Cred că o să vedeți care este dintre ele.

Autonomie

Lenovo A3500 (18)

Lenovo A3500 încorporează o baterie de 3450 mAh ce poate oferi o autonomie decentă. Dacă este folosită cu luminozitatea ecranului sub 50% pentru a naviga pe internet, facebook sau în joculețe simple (gen Solitaire) autonomia poate ajunge și la 5 – 6 ore. În Real Racing 3, cu luminozitatea și volumul aproape la maxim nu am trecut de o oră și jumătate.

Aș spune că în funcție de solicitările la care este supusă, Lenovo A3500 poate surprinde sau dezamăgi la capitolul autonomia bateriei.

Preț

Lenovo A3500 A7-40 – 249 lei la momentul cumpărării.

Concluzii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acum este momentul să vă spun dacă regret achiziția făcută. Ei bine, nu! În nici un caz nu am cum să cer mai mult de la o tabletă care m-a costat doar 249 lei. Are un ecran bun, este construită solid, a primit și sper să mai primească update-uri de software și se mișcă bine prin sistemul de operare. Mai mult, reușește să facă față cu brio și în jocuri complexe, precum Real Racing 3. Bineînțeles că există și puncte mai puțin bune, dar deocamdată sunt dispus să trec peste ele, ținând cont de cât am plătit pentru Lenovo A3500.

Mai rămâne un singur capitol despre care nu mă pot pronunța încă și anume fiabilitatea acestei tablete. Dacă se va comporta bine și aici, atunci chiar nu o să am motive de dezamăgire.

Principalele puncte pro sau contra pentru Lenovo A3500 A7-40:

PRO:

– ecranul este unul bun pentru această categorie de preț;

– hardware-ul se dovedește suficient de puternic în majoritatea timpului;

– materiale și finisări corecte, iar construcția generală chiar bună raportată la costul de achiziție.

CONTRA:

– sunet slab emis atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.