Tablete

2016 este an electoral, iar românii vor fi invitați să-și exprime opțiunile în cadrul alegerilor locale și parlamentare. De-a lungul timpului s-a tot vorbit de cei ce practică votul multiplu, iar din anul curent o astfel de practică urmează a fi mult mai bine controlată, prevenită etc. 

Serviciul de Transmisiuni Speciale a pus bazele unui soft ce urmează a fi instalat pe câteva mii de tablete Lenovo Yoga Tablet 3 de 10.1 inch. În fiecare unitate electorală va fi câte un reprezentant al comisiei cu o tabletă + suport dedicat.

Fiecare carte de identitate urmează a fi scanată cu ajutorul camerei integrate pe dispozitiv, iar buletinele vechi sunt înregistrate după CNP. Tableta este conectată la internet prin Wi-Fi sau pe baza conexiunilor de date oferite de Orange, Vodafone și Telekom. Astfel că la nivel central se face o bază de date în timp real și în software-ul tabletei apare instant dacă o persoană și-a exercitat dreptul de vot și în altă secție.

Aceste tablete urmează a fi folosite și la viitoarele alegeri (prezidențiale, europarlamentare etc). Avem peste 18.000 de secții de votare, rezultă peste 18.000 de tablete x 250 euro cât costă o tabletă Lenovo Yoga 3 = 4.5 milioane euro.

Câteva date tehnice legate de tableta Lenovo Yoga Table 3 de 10.1 inch:

  • display IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli;
  • procesor Qualcomm quad-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB;
  • Android 5.1 Lollipop;
  • 4G cu viteze de până la 150 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm;
  • 8 Megapixeli cu autofocus, camera ce se rotește;
  • baterie de 8400 mAh, 655 gr. și grosime între 3.5 și 9.5 mm.

Update: Am găsit un articol în Profit.ro, peste 23.000 de tablete livrate de către Teamnet International, firmă deținută până în 2012 de către Sebastian Ghiță. Valoare licitației – 31 milioane lei = aprox. 6.8 milioane euro. 

Categorii: tablete
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.