Tablete

Tableta Lenovo Thinkpad ne-a fost pusă la dispoziție de către evomag.ro. Găsiți tableta în oferta lor pentru prețul de 2.799 lei. Se poziționează ca o tabletă business cu stylus încorporat. Mai multe detalii veți găsi în prezentarea de mai jos. Mi s-a părut uriașă în dimensiuni, cu un hardware ce nu iese în evidență față de concurență. Trebuie să remarc că este diferită de toate celelalte tablete cu Android HoneyComb și Tegra 2 pornind de la interfață și până la design.

Design

Au mizat pe negru. Mi s-a părut prea grea și cu o muchie a ecranului destul de mare. Acest aspect a și contribuit la afirmația că Lenovo ThinkPad este o tabletă over-size. Dovada sunt și valorile de 730 gr. la greutate și 14 mm grosime. Cred că este și cea mai groasă tabletă din piață, majoritatea producătorilor trag tare spre a obține valoarea de cea mai subțire, nu este și cazul lui Lenovo care la Thinkpad nu a luat în seamă și acest deziderat. Nu se oferă acces la baterie. Stylusul are un mic joc și când veți manevra tableta scoate un sunet ce cu timpul devine deranjant. De multe ori mi s-a părut inutil și-l puteți scoate și păstra pe acasă și nu neapărat în locașul său integrat în Thinkpad.

Este o tabletă mare, fabricată din materiale de calitate, negru este culoarea folosită exclusiv.

Ecran și sunet

Aduce un IPS LCD capacitiv de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Este protejat de Corning Gorilla Glass, dispune de funcția multitouch. Se vede bine și este o adevărată plăcere să urmărești un film. Luminozitatea este destul de ridicată și doar ASUS Eee Pad Transformer Prime o depășește la acest capitol. La baza ecranului se află patru taste cu rol de: Home, Back, Browser și dezactivare sau activare accelerometru. Majoritatea tabletelor cu Android HoneyComb se bazează pe butoanele integrate în interfață, ThinkPad face notă distinctă și din acest punct de vedere. Scurtătura spre browser mi s-a părut cea mai utilă, nu mai trebuie să duc degetul spre display și să apăs iconul dedicat, direct de la bază se deschide navigatorul web.

Sunetul vine de la o boxă micuță dispusă pe lateral stânga. Aș zice că se aude cam încet, măcar punctează la calitate. Jackul de 3.5 mm este dispus la bază și cu un set de căști in-ear oferă un sound mult mai puternic.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Partea hardware este formată dintr-un procesor NVIDIA Tegra 2, dual-core la 1 GHz, ULP GeForce ca și accelerator grafic, 1 GB RAM, minim 16 GB spațiu de stocare. Sunt versiuni și cu 32 sau 64 GB. Rulează Android în versiunea 3.1 HoneyComb. Am avut la test pe o perioadă mai îndelungată și am remarcat că aproape zilnic venea câte un update minor și cerea să fie instalat. Este dovada că Lenovo trage tare spre a oferi o experiență plăcută celor ce au achiziționat produsul lor. Din păcate nu au portat Android 3.2 HoneyComb sau să fi trecut pe Android 4.0 Ice Cream Sandwich, ar fi avut un punct pozitiv în plus. Bănuiesc că vor face trecerea, deși nu am auzit de vreun plan al chinezilor de la Lenovo în acest sens.

Dintre aplicațiile preinstalate pe  Lenovo ThinkPad am remarcat:

Lenovo App Shop – magazin de aplicații care suplinește Android Market. Puteți achiziționa multe aplicații atât cu plată cât și gratuite. Dintre aplicațiile gratuite se remarcă: Evernote, ES File Explorer, Fruit Ninja Free, Firefox, Skype, Winamp, Pandora internet radio, Blast Monkeys, ADW. Launcher.

PrinterShare – aplicație care permite printarea unor documente via internet;

Social Touch – grupează informațiile din contul de twitter, facebook și gmail;

USB File Copy – asistent în copierea de informații între memoria internă și cardul SD;

eReader– vă dați seamă din denumirea sa cu ce se ocupă, un spațiu virtual din care să pornești a răsfoi o eBook;

McAfee Security – antivirus pentru Android preinstalat;

Am făcut o serie de teste de benchmak și rezultatele au fost:

Quadrant Standard Edition – 1.676 puncte;

AnTuTu Benchmark – 4.956 puncte;

NenaMark1 – 42 fps;

NenaMark2 – 20.7 fps;

Tastatura qwerty touch este plăcută, deși în landscape este cam greu să duci degetul la literele din centru dacă o ții în ambele mâini. Așa se întâmplă la toate tabletele de 10.1 inch, ar merge o versiune de tastatură qwerty touch despicată pe mijloc.

Conectivitate

Oferă multe ca și conectivitate. În primul rând vine cu 3G, Wi-Fi în standardele b/g/n, 3-in-1 card reader, jack de 3.5 mm, microUSB, USB 2.0. bluetooth 2.0, GPS. La baza tabletei dați de jack-ul de 3.5 mm, HDMI, microUSB, mufă pentru încărcător, cu o protecție de cauciuc sunt ascunse cititor de carduri SD și slotul pentru cartela SIM de dimensiuni normale, în stângă găsiți un ubs 2.o la dimensiune full-size. În dreaptă a fost poziționat butonul de power cu rol și în blocarea/deblocarea ecranului touch de 10.1 inch. Include senzor precum accelerometrul, giroscop, compas. GPS funcțioează doar în format A-GPS.

Nu i se poate reproșa vreo lipsă pe partea de conectivitate.

Cameră foto și video

Camera foto/video principală est de 5 Megapixeli, iar rezoluția maximă pentru o fotografie se ridică la 2592×1944 pixeli. Camera foto frontală este de 2 Megapixeli, se dovedește utilă în apelurile video via skype sau google talk. Despre cum filmează și fotografiază vă puteți forma o opinie după ce vizualizați galeria foto cât și clipul filmat cu Lenovo ThinkPad.

[nggallery id=247]

Autonomie

Bateria este de 24.1 Wh sau 3.250 mAh. Merge spre o zi, dar consumul de energie mi s-a părut mai accelerat ca la alte tablete HoneyComb și asta pentru că amperajul bateriei este mic.

Concluzii

Este o tabletă ce se individualizează față de restul tabletelor cu Android HoneyComb și Tegra 2. Să vedem care sunt punctele pozitive și negative:

Pozitiv  – pachet complet de conectivitate cu 3G, Wi-Fi, HDMI, USB 2.0, microUSB, card reader, slot pentru SIM, ecran de o calitate bună, aspect business, controale distincte de interfață la baza ecranului;

Negativ – prea mare în dimensiuni, groasă, preț mare în raport cu concurența, stylus cu baterii de tip AA ce pare butuncănos și de multe ori, inutil, sunet slab.