În ultima perioadă, printre altele, am reușit să testez și un ultrabook de tip 2-in-1 din categoria premium – Lenovo ThinkPad X1 Yoga. Lenovo este lider mondial pe piața de laptopuri, iar în România se luptă cu ASUS de pe poziții de egalitate.
Mi se pare că ASUS vinde mai puține unități, dar cu valoare adăugată mai mare. Lenovo a depășit Acer, HP, Dell etc. Trebuie să precizez că nu am date recente, pe ultimele două trimestre, dar din câte știu nu s-a produs nicio rocadă față de ceea ce cunoșteam la un moment dat.
Lenovo ThinkPad X1 Yoga trebuie văzut ca o unealtă de lucru, un notebook ce trebuie utilizat lamaxim în mediul business. Punctează bine la partea de portabilitate și versatilitate, mai puțin în ce privește performanță. Nu cumperi un ultrabook pentru jocurile de generație nouă.
Design
Trebuie precizat din start că am testat un sample și nu versiunea de retail. Au fost câteva mici probleme pe care o să le menționez la capitolul dedicat. În pachet am dat de încărcător și de laptopul convertibil.
Se rotește la 360 de grade, iar display-ul IPS recunoaște gesturile touch. Avem de-a face cu un ultrabook de tip 2-in-1 – tabletă + notebook. Mă rog, Lenovo spune că ar fi 4 moduri: Prezentare, Muncă, Creație și Multimedia. Important este că X1 Yoga încorporează în lateral și un stylus, iar alături de cititorul de amprentă avem una dintre funcțiile adăugate spre a sublinia partea de business, mediul în care ultrabook-ul 2-in-1 se simte ca peștele în apă.
A fost utilizată fibră de carbon spre a dispune de o rigiditate crescută într-o carcasă compactă. La exterior se află logo-ul ThinkPad, într-un colț al capacului inferior, balamalele sunt argintii și aduc o ușoară notă discordantă față de negrul utilizat preponderent. Arată a notebook business, produs cu design sobru și fabricat din materiale ce rezistă la trecerea timpului. Legat de prinderea dintre display și tastatură, mi s-a părut a fi destul de bine pusă la punct, îl rotești relativ ușor la 360 de grade.
La baza display-ului se află logo-ul specific Windows și cel dedicat companiei chineze, fără a fi intruziv. Avem și câteva accente de roșu – trackball-ul devenit emblematic pentru Lenovo, dar și în individualizarea făcută pentru click-urile dreapta și stânga.
Mai multe detalii legate de X1 Yoga vă puteți forma pe baza galeriei exhaustive de imagini.
Ecran și sunet
IPS de 14 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, control tactil, dar și suport pentru stylus-ul andocabil încorporat în lateral stânga. Display-ul este luminos, unghi larg de vizualizare, touch precis. Adună amprentele în ritm galopant, de aici și necesitatea ștergerii repetate, mai ales că nu dorești să-ți etalezi grăsimea degetelor către șef sau ceilalți colegi din departament.
Mi-aș fi dorit rezoluție QHD, mai ales la prețul de listă afișat pentru X1 Yoga. Știu că Windows-ul nici măcar în versiunea 10 nu-i așa bine scalat pentru o rezoluție de gen, dar dacă tot vorbim de premium, să păstrăm linia până la capăt.
Sunetul este livrat de difuzoarele stereo poziționat la baza dispozitivului, pe lateral dreapta și stânga. Se aude suficient de puternic, dar nu a fost gândit spre a livra multimedia la maxim. Are jack combo de 3.5 mm și reglare a volumului din lateral dreapta – nu-mi amintesc niciun alt laptop testat cu reglaj al volumului pe lateral.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Am testat exemplarul cu procesor Intel Core i5 dual-core la 2.3 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 2.8 GHz, placă grafică integrată Intel HD Graphics 520, 8 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1860 MHz și SSD de 256 GB de tip M.2 (în jur de 220 GB în mod real pentru utilizator).
Informații furnizate de CPU-Z pentru X1 Yoga;
Este suficient de puternic pentru browsing, redare de conținut 4K, Office, jocuri cu cerințe grafice moderate, editare foto și video la nivel de bază. Plusează pe partea de versatilitate – portabil la sub 1.4 kg pentru cei 14 inch ai săi, ecranul se rabatează la 360 de grade și permite mai multe moduri de utilizare – tabletă, notebook, stand multimedia etc.
Fiind un exemplar de tip sample, am avut mici suprize neplăcute. Erau momente în care laptopul se închidea pentru 3 – 4 secunde, pur și simplu nu mai afișa nimic pe display. Își revenea singur după maxim 5 secunde. Repet, sunt sigur că un X1 Yoga din retail nu face astfel de probleme, ar trebui trimis instant în garanție.
Stylus-ul încorporat este electronic și se reîncarcă când este andocat. Nu l-am folosit, doar ca să testez și nu înțeleg de ce, dar de fiecare dată îmi afișa că nu are baterie suficientă. Plus că nu am talente în ce privește desenul etc. În mediul business s-ar putea să fie o adiție importantă, mă uit spre exemplu la câte persoane îl regretă pe Note7 pentru stylus-ul încorporat.
Lenovo a mai adăugat o tonă de software pe X1 Yoga, dar nu-i problemă, puteți dezinstala programele ce nu le folosiți. Nu trebuie root sau alte nebunii ca pe smartphone-urile Android. Folosit în regim intensiv am apreciat silențiozitatea sa, răcirea se face prin spatele laptopului, dar și pe la bază.
Windows 10 pe Lenovo X1 Yoga;
Performanță
L-am pus puțin la lucru, iar rezultatele le-am notat în tabel.
Conectivitate
Nu-i lipsește mai nimic. Avem Wi-Fi ac și dual-band pe 2.4 și 5 GHz + o multitudine de porturi. În lateral dreapta se află stylus-ul andocat, butonul de power, reglarea volumului, jack de 3.5 mm, 2 x USB 3.0, HDMI. În stânga se găsesc alte elemente de conectivitate: 1 x USB 3.0, MiniDisplayPort, OneLink+ și portul ce permite încărcarea bateriei cu 4 celule.
În spatele dispozitivului se află slotul pentru cardurile microSD, dar și cel pentru conectivitate WWAN – mă rog, slotul pentru cartela de date. În partea superioară, sub tastatură în dreapta se află cititorul de amprentă, altă funcție utilă în mediul corporatist.
OneLink este un conector proprietar, dezvoltat de către Lenovo. Permite conectarea unui dock compatibil ce extinde partea de compatibilitate ( 2 x USB 3.0, jack combo, 2 x USB 2.0, HDMI, internet prin fir cu viteze de 10 / 100 / 1000 Mbps).
Conectivitatea WWAN este asigurată de trei modemuri încorporate, în funcție de configurația hardware: Sierra Wireless EM7455 de la Qualcomm, Snapdragon X7 LTE-A și Huawei ME906s LTE. Recunosc că nu am avut curiozitatea să adaug o cartelă SIM ca să testez funcționalitatea locală.
Tastatură și touchpad
Tastatura este iluminată și rezistentă la contactul cu apa. M-am adaptat instant, tastele oferă un feedback plăcut, excelente pentru cei interesați de o tastatură pe care să o folosească la modul cu adevărat intensiv. Tastele sunt bine definite, nu riști să apeși alte elemente conexe. Nota 10 la acest capitol. Trackball-ul a fost o altă descoperire cu ușor caracter inedit la început, dar am descoperit utilitatea pe parcurs.
Click dreapta și stânga poziționate deasupra touchpad-ului sunt silențioase. Touchpad-ul în sine l-aș fi conceput ceva mai mare, precis și rapid, fără să agațe, fără să activeze funcții nedorite.
Autonomie
Contează mult care sunt scenariile de utilizare. Cu luminozitate la maxim și utilizare intensivă a puterii de procesare încorporate poți să cobori și sub pragul a 3 – 4 ore. Autonomia crește la peste 7 – 8 ore cu luminozitatea setată la 40 – 50% și cu sarcini mai light – Office, multimedia, browsing.
Preț
Lenovo X1 Yoga cu procesor Intel Core i5-6200U, 8 GB memorie RAM și SSD de 256 GB – 7999 lei la eMAG.
Concluzii
Lenovo ThinkPad X1 Yoga este un laptop gândit pentru mediul business, pentru companiile ce pun preț pe partea de securitatea a datelor, de rezistență în timp. X1 Yoga dovedește că poți livra cerințele specifice corporațiilor într-un design ce mizează pe portabilitate maximă.
PRO
- design ce mizează pe simplitate și rezistență;
- silențios și suficient de puternic pentru nișa în care a fost poziționat;
- versatilitate dată de rotirea ecranului la 360 de grade, touch integrat;
- conectivitate ridicată;
- autonomie bună.
CONTRA
- preț;
- sunet ușor modest, dar un astfel de laptop nu este cumpărat pentru modul în care se aude;
- pachetul ar fi fost complet cu memorie RAM de tip DDR4, placă grafică dedicată și stocare de minim 512 GB, mai ales că vorbim de un laptop ce costă peste 1700 de euro.