Lenovo ThinkPad X131e – primul Chromebook ajuns oficial în România

09/05/2014

Google a lansat un proiect educațional în țara noastră. Mai multe detalii în articolul dedicat. Lenovo a participat alături de compania americană prin Chromebook-urile din sala de clasă. Sunt primele unități care ajung pe cale oficială în România. Nu le găsiți listate în oferta magazinelor, decât dacă sunt importate de pe piața neagră sau gri.

Ce este un Chromebook?

Lenovo-ThinkPad-X131e (4)

Este un notebook cu Chrome OS / sistem de operare conceput de către Google. Mare parte din aplicațiile și serviciile utilizate pe un Chromebook sau Chromebox se face prin intermediul browserului Google. Simplitate maximă. De aici și cerințe hardware minime și implicit, prețuri mici. Au început a avea un oarecare succes în SUA, în mediul educațional și nu numai.

Câteva detalii hardware legate de Lenovo ThinkPad X131e:

– display de 11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli;

– procesor Intel Celeron, 16 GB spațiu de stocare și 100 GB de stocare în Google Drive;

– dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi a/b/g/n, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, VGA;

– cameră web ce filmează la 720p / HD;

– baterie ce ar oferi autonomie de până la 7.5 ore, 1.8 kg.

Preț – de la 429 dolari în SUA.

Design

Lenovo-ThinkPad-X131e (7)

Este un mini-laptop destul de robust, gros. Nu a fost gândit să impresioneze vizual ci mai degrabă să ofere rezistență la o utilizare îndelungată, la intemperiile de care este pus de către un elev sau student. Culoarea capacului era vișiniu închis, marginile ecranului și tastatura erau îmbrăcate într-un negru mat.

Dispune de numeroase elemente de conectivitate: HDMI, VGA, USB 3.0, USB 2.0, cititor de carduri, cameră web ce filmează la 720p.

Ecran

Lenovo-ThinkPad-X131e (5)

Nu ar fi prea multe de spus la acest capitol. Integrează un display de 11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli. La prima vedere mi-a dat impresia a fi un ecran mat care nu reflectă spațiul ambiant. Apreciez pozitiv o astfel de alegere. Nu am avut ocazia să aud și speakerul integrat, de aceea comentez doar în dreptul capitolului ecran.

Hardware și sistem de operare

Lenovo-ThinkPad-X131e (13)

Integrează un procesor Intel Celeron din ultima generație. Hardware-ul nu este atât de important ca la un notebook cu Windows 8. Configurația a fost optimizată pentru Chrome OS. Imaginați-vă că pe laptopul de acasă rulați doar browserul Chrome plus câteva setări legate de partea de conectivitate. Atât. SSD-ul de 16 GB contribuie la o bootare rapidă, nu are pic de lag în utilizare, în special pe partea de browsing.

Mai multe detalii când am ocazia să testez un astfel de gadget. Mai multe fotografii cu Lenovo ThinkPad X131e:

 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.