Lăsând falsa modestie la o parte, pot să afirm că, după ce am testat zeci și chiar sute de ecrane, fie ele de TV, monitor, laptop, tabletă sau telefon, sunt în măsură să fac recomandări pertinente în această zonă. Mi-am dat seama că sunt în stare să observ cu ochiul liber unele deficiențe minime de afișaj, ce-mi sunt apoi confirmate de către aparatele de măsură pe care le folosesc la reglarea display-urilor.

Acum, ce-i cu această introducere, când presupun că pe voi vă interesează de ce-l consider pe LG A1 Smart OLED TV cel mai echilibrat televizor al momentului? Fiindcă nu am testat amănunțit acest televizor, ci doar l-am văzut la lucru preț de câteva minute bune într-un magazin Altex.

În urmă cu vreo trei zile eram în zona Militari din București, către ieșirea pe autostrada A1, și aveam de pierdut vreo 40 – 45 de minute în așteptarea unui prieten. Ca orice pasionat de tehnologie care se respectă, am decis ca cea mai mare parte a timpului să o petrec într-un magazin Altex.

Aici, m-a atras zona de expunere a televizoarelor, unde erau înghesuite extrem de multe modele. Fără a ieși prea tare în evidență prin poziția unde era amplasat, l-am remarcat imediat pe LG A1 în versiunea de 55 de inch, ce are nume de cod OLED55A13LA.

M-am dus spre el fiindcă era lângă modele mid-range de la alți producători, deși afișa o imagine cu totul diferită. Mi-am dat imediat seama că este vorba despre un panou OLED într-o mare de ecrane banale LED, așa că trebuia să aflu de ce nu este expus în aria dedicată segmentului premium, alături de cele mai ”prețioase” televizoare.

Televizor OLED Smart LG 55A13LA

Răspunsul l-am aflat când am văzut prețul: un pic peste 4.500 de lei pentru un televizor OLED de 55 inch de la unul dintre cei mai cunoscuți producători din domeniu. Am devenit cu adevărat curios, iar un reprezentant de vânzări a observat imediat asta. M-a întrebat dacă vreau telecomanda de la acel exemplar, iar eu am acceptat, curios să parcurg rapid meniul, mai exact deja celebrul sistem de operare webOS, proprietar LG.

Hai să încep cu asta și să vă spun că webOS este unul dintre cele mai rafinate, bine puse la punct și intuitive sisteme de operare de pe televizoarele smart ale momentului. Iar alături de o telecomandă Magic Remote, experiența de utilizare este cu atât mai plăcută.

Revenim la ecran, la acel panou OLED ce are de partea sa atuuri care sunt efectiv imposibil de replicat de ecranele TFT cu iluminare LED din spate, oricât de evoluate ar fi ele. Iluminarea individuală a fiecărui pixel, cu posibilitatea ca oricare să fie complet oprit spre a afișa un negru perfect, este pur și simplu altceva. Iar până ce tehnologia Micro LED nu va deveni accesibilă, adică peste mulți ani, un ecran OLED reprezintă acum singurul mod de a afișa imagini incredibile.

Televizor OLED Smart LG 55A13LA

Pe lângă contrastul infinit, cu acel negru profund, LG A1 OLED55A13LA m-a atras și prin culorile redate, ce în clipurile de prezentare din magazin apăreau extrem de intense, de pline de viață. Nu sunt genul ce poate fi păcălit printr-un spot video făcut să scoată în evidență tot ce are mai bun un ecran, dar recunosc un panou performant atunci când văd unul. Iar dacă ai timp, vrei și știi ce faci, poți să reglezi totul atât cât se poate de bine la un televizor precum LG A1 Smart OLED TV spre a te bucura de cele mai naturale și fidele culori.

Televizor OLED Smart LG 55A13LA

Despre alte tehnologii cu care LG A1 Smart OLED TV se laudă nu cred că pot vorbi fără să fi testat în amănunt acest televizor, dar o să le trec aici ca să înțelegeți mai bine partea de concluzii:

  • procesor α7 AI 4K de a patra generație – folosește algoritmi AI spre a optimiza în timp real imaginea și sunetul în funcție de conținut;
  • Dolby Vision IQ – mod inteligent de a regla setările de imagine în funcție de genul de conținut și de mediul înconjurător;
  • Filmmaker Mode – opțiune ce redă imaginea în viziunea creatorului de conținut, păstrând originale raportul de imagine, culorile și intervalele cadrelor pe secundă;
  • HDR 10 Pro – mod de intensificare a intervalului dinamic;
  • Game Optimizer – mod prestabilit ce reglează automat imaginea spre a optimiza grafica în orice tip de joc;
  • certificări TUV Rheinland și TUV-Eyesafe pentru ecran cu lumină albastră redusă, fără intermitențe și fără disconfort provocat de anti-reflexie.

Dacă are atât de multe calități, de ce nu îl consider atunci pe LG A1 Smart OLED TV pur și simplu cel mai bun televizor al momentului? Pentru că nu este! Sunt altele mai bune, mai performante. Doar că acelea costă atât de mult încât se adresează doar câtorva dintre noi.

LG A1 Smart OLED TV este cel mai echilibrat televizor al momentului fiindcă oferă extrem de multe la un preț corect. Practic, dacă vrei unul dintre cele mai bune televizoare din zona de preț de 4.000 – 4.500 de lei nu ai cum să dai greș cu modelul de 55 de inch. Nu cred că momentan poți face o alegere mai inspirată în acest buget.

Televizor OLED Smart LG 55A13LA

Și ca să facă totul și mai atractiv, LG împreună cu Altex și Media Galaxy rulează între 5 și 11 august 2021 o promoție cel puțin interesantă. Cumperi un televizor LG OLED participant la campanie, inclusiv cele din gama A1, și primești un voucher de 1.000 de lei valabil între 26.08 – 07.09.2021 pentru achiziția oricărui produs LG înscris în campanie. Mai multe detalii în Regulamentul campaniei.