Cu ocazia deplasării la MWC 2019 am avut puțin timp să trec și pe la standul LG, unde vedetele au fost LG G8 ThinQ și LG V50 ThinQ. În acest articol o să vă prezint primele impresii pentru G8 ThinQ.
Specificații pentru LG G8 ThinQ
- ecran POLED de 6.1 inch cu rezoluție QHD+ 3120 x 1440 pixeli, aspect 19.5:9, 100% DCI-P3, Dolby Vision, HDR 10, protejat cu Corning Gorilla Glass 5;
- procesor Qualcomm Snapdragon 855 pe 7 nm de tip octa-core cu 1 x Kryo 485 la 2.84 GHz + 3 x Kryo 485 la 2.42 GHz și 4 x Kryo 485 la 1.8 GHz, Adreno 640 GPU, 6 GB memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare, slot pentru cardurile microSD de până la 512 GB;
- Android 9.0 Pie cu interfața LG UX;
- 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS, GLONASS și GALILEO, NFC, radio FM stereo cu RDS, USB type-C 3.1, cititor de amprentă, deblocare facială, Hi-Fi Quad DAC, DTS:X 3D Surround, difuzoare Crystal SOund OLED + Boombox Speaker;
- cameră principală triplă (sau dublă, fără senzorul tele, în funcție de piață) cu 12 Megapixeli, f/1.5, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, stabilizare OIS pe 3 axe, PDAF și autofocus prin tehnologia laser + 16 Megapixeli de tip ultrawide, f/1.9, dimensiune a pixelului de 1 micron, fixed focus + 12 Megapixeli de tip telephoto cu zoom optic 2x, f/2.4, dimensiune a pixelului de 1 micron, OIS și PDAF, filmează la 2160p cu 30 / 60 fps, gyro-EIS, cameră frontală de tip duală cu 8 Megapixeli, f/1.7, dimensiune a pixelului de 1.4 microni + senzor 3D ToF;
- baterie de 3500 mAh cu QuickCharge 3.0 + încărcare wireless;
- dimensiuni de 151.9 x 71.8 x 8.4 mm;
- greutate de 167 grame.
Design
LG G8 ThinQ este un smartphone destul de clasic pentru 2019, nu aduce mai nimc ieșit din comun. Poate că ne tot așteptăm la așa ceva de când cu pseudo-modularul LG G5. Nu mai este cazul, cu LG G8 ThinQ s-a mers pe ecran wide cu breton, margini din metal și spate din sticlă.
Încep fix cu sticla de pe spate. Sincer, nu prea pare și nici nu se simte ca sticla pe care am văzut-o de atâtea și atâtea ori la tot mai multe smartphone-uri ce mi-au trecut prin mână. Pare mai degrabă un plastic lucios ce adună amprentele și praful cum rar am mai întâlnit. Dacă se va și zgâria repede, atunci este clar că LG a făcut o alegere neinspirată pentru materialul ce acoperă spatele acestui telefon. Oficial, se pare că este vorba despre Corning Gorilla Glass 6 pe spate, dar nu știu ce să spun despre exemplarele de la standul LG de la MWC 2019.
LG G8 ThinQ este compact pentru diagonala ecranului, asta fiindcă marginile sunt destul de înguste. Nu cele mai fine, dar suficient de reduse.
Mi-a plăcut că senzorii camerei principale, fie că sunt doi sau trei la număr, în funcție de țara unde va ajunge LG G8 ThinQ, nu ies deloc în relief. Sunt la nivel cu carcasa, așa cum ar trebui să fie mereu. LED flash-ul parcă este aruncat undeva mai la dreapta, de parcă ar fi încurcat cu ceva.
Senzorul de amprentă este poziționat corect, este ușor de atins și de găsit, avâd un inel ce-l înconjoară.
Slotul sim și butonul Power sunt pe dreapta, butoanele pentru reglarea volumului și cel ce activează asistentul Google sunt pe laterala din stânga, jos este difuzorul principal alături de portul USB Type-C și jack-ul de 3.5mm, iar sus este doar unul dintre microfoanele secundare.
Este foarte bine că LG G8 ThinQ nu a renunțat la jack-ul de 3.5mm. Până la urmă acest smartphone se laudă cu un sunet intern foarte bun, prin Quad-DAC Hi-Fi, cu fidelitate de până la 32-bit / 192kHz și DTS X Surround.
De apreciat este că LG G8 ThinQ respectă standarde dure în ceea ce privește rezistența la lichide sau praf, pe lângă IP68, smartphone-ul este conform și cu standardul MIL-STD-810G.
Ecran
LG G8 ThinQ propune un ecran de 6.1 inch, cu aspect 19.5:9 și rezoluție QHD+ 3120 x 1440 pixeli. Densitatea este de circa 564 ppi, așa că amatorii experiențelor de tip VR nu vor avea ce să comenteze.
Eu însă am ceva de comentat față de acest display. Este un panel POLED ce este foarte zgârcit cu luminozitatea. Am tot verificat dacă este setată la maxim, fiindcă nu reușeam să văd mare lucru în lumina de la stand. Este adevărat că iluminarea ambientală era foarte puternică, dar la fel este și lumina naturală. Iar asta îl va face pe LG G8 ThinQ să pună probleme utilizatorilor atunci când va fi folosit afară.
În rest, panelul POLED oferă culori vii, plăcute și un contrast ridicat. Negrul parcă nu era totuși perfect, nu atât de adânc cum mă așteptam de la un OLED.
Din fișa tehnică, display-ul lui LG G8 ThinQ promitea foarte mult, cu compatibilitate Dolby Vision și HDR 10. Mai mult, gama de culori se pare că acoperă 100% spectrul DCI-P3, unul dintre cele largi, peste sRGB cu mult.
Totuși, ecranul lui LG G8 ThinQ nu mi-a lăsat cea mai bună impresie.
Interfață
La prima privire, interfața LG UX aplicată peste un Android 9.0 Pie nu diferă prea mult față de ce ne-a obișnuit LG în ultimii ani. Foarte departe de aspectul unui Android nativ, această interfață pare blocată în timp, nimic parcă nu a evoluat.
Doar zona de notificări și cea de setări rapide pare că s-a aliniat cumva cu designul introdus pe Android 9.0 Pie. În rest, meniul de setări este în continuare împărțit în 4 zone distincte, iar navigarea printre aplicațiile recente este la nivel de Android 5.0 Lollipop.
Pe de altă parte, nu există prea mult bloatware, cel puțin pe exemplarele de la MWC 2019 nu mi s-a părut a fi multe aplicații preinstalate.
Camere foto și video
Chiar dacă nu am testat cu adevărat ansamblul de camere, am vrut să includ și acest capitol fiindcă ar fi câte ceva de spus.
În primul rând, trebuie să știți că vor fi două versiuni de LG G8 ThinQ. Una va avea doar doi senzori pentru camera principală, cel wide și cel ultrawide, iar a doua versiune va aduce trei senzori, cu cel telephoto în plus.
Nu aș ști să vă spun sigur care variantă va ajunge la noi în țară. Cel mai probabil vorbim despre LG G8 ThinQ cu doi senzori, la MWC 2019 în dreptul celui cu trei senzori era specificat ca fiind versiune ”Korea only”.
Însă nu despre asta am vrut să vorbesc neapărat aici. Mai degrabă voiam să amintesc despre senzorul ToF – Time of Flight. Pe scurt, un senzor ce măsoară timpul în care lumina parcurge o anumită distanță. Astfel, se poate determina mai exact configurația 3D a subiectului.
Senzorul ToF va ajuta camera frontală în procesul de recunoaștere facială și în acest fel securitatea este mult îmbunătățită. LG spune că nu sunt șanse de a păcăli acest sistem.
Mai mult, LG G8 ThinQ poate recunoaște palma utilizatorului. Folosește același senzor 3D ToF pentru a deteremina toate particularitățile palmei, cu fiecare linie și chiar venele. Astfel, smartphone-ul promite să recunoască anumite gesturi făcute de proprietar și să acționeze ca atare.
În realitate, mai nimeni nu a reușit să-l facă pe LG G8 ThinQ să recunoască mișcările palmei. Nici măcar domnișoarele de la stand nu puteau demonstra asta când cineva le cerea. Și chiar încercau, își dădeau silința. Toți voiam să vedem cum funcționează, dar am rămas doar cu promisiunea că se lucrează încă la acest sistem…
Concluzii
Sincer, aveam ceva așteptări de la LG G8 ThinQ. Din cauza asta a și fost primul stand la care am mers imediat după ce am văzut gama Samsung Galaxy S10.
Primul lucru care mi-a sărit în ochi a fost că erau două telefoane în dreptul cărora stătea scris LG G8 ThinQ, fără altceva care să le deosebească denumirea, deși unul avea doi senzori pe spate, în timp ce altul afișa trei. Adică, și unul și celălalt vor fi vândute tot ca LG G8 ThinQ, cu toate că este până la urmă o mare diferență.
După ce trec peste asta, mă uit atent la construcție, materiale și finisări. Mai nimic nu mă duce cu gândul la un flagship. Nu înseamnă că era ceva fabricat prost, doar că LG G8 ThinQ mi-a lăsat impresia de mid-ranger și doar atât.
Apoi, aprind ecranul și instant mă duc la zona de setări ale afișajului. Luminozitatea era la maxim, modul Auto oprit. Ceva în neregulă, zic. Trec pe Auto, dar nimic nu se schimbă. În lumina puternică de la stand aveam ceva probleme în a vedea totul pe ecran așa cum mi-ar fi plăcut, cum mă așteptam.
Interfața îmbătrânită deja și dificultățile cu care reprezentanții LG reușeau să demonstreze recunoașterea gesturilor făcute cu palma către camera frontală au cam pus capac.
Chiar nu înțeleg de ce nu poate LG să aducă acel flagship pe care clienții, dar mai ales fanii îl așteaptă. Oare s-au străduit prea mult sau mai deloc în cazul LG G8 ThinQ?