Smartphone

Zilele trecute am avut ocazia să văd LG Nexus 5. Am fost posesor al lui Samsung GALAXY Nexus, am trecut pe LG Nexus 4 de la început de an și mi-aș dori să merg spre LG Nexus 5 din prima parte a lui 2014.

De ce am ales telefoane din gama Nexus?

IMG_2156

În primul rând pentru update-urile de software sosite la timp. Nu-mi plac telefoanele cu interfața grafică customizată de către producător, blocate la diferite versiuni Android și cu update-urile software ce sosesc la luni bune după ce apar noi versiuni ale sistemului de operare mobil powered by Google.

Android în stadiu nativ îl recomand de fiecare dată. Ai parte de o experiență fără compromis, fără întârzieri în meniu, puține aplicații preinstalate și compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor sau jocurilor din Google Play. Asta și pentru că telefoanele Nexus sunt telefoane de developer / dezvoltator  de aplicații.

Pe de altă parte, telefoanele Google impresionează prin raportul preț / specificații / experiență, un fel de best buy în categoria de top.

Specificațiile pentru LG Nexus 5 și LG Nexus 4:

Smartphone

Date tehnice

LG Nexus 5

LG Nexus 4

Ecran

True HD IPS Plus de 4.95 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 445 ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 3

True HD IPS Plus de 4.7 inch cu rezoluție 1270×768 pixeli, 318 ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 2

Procesor

Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.3 GHz

Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz

Memorie

2 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare

2 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare

GPU

Adreno 330

Adreno 320

Sistem de operare

Android 4.4 KitKat

Android 4.3 Jelly Bean

Conectivitate

4G cu viteze de până la 100 Mbps în download, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

3G cu viteze de până la 42 Mbps în download, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

8 Megapixeli cu OIS / Optical Image Stabilization, LED flash, geo-tagging, touch focus, detecție a feței, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli

8 Megapixeli cu LED flash, geo-tagging, touch focus, detecție a feței, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli

Baterie

2300 mAh

2100 mAh

Greutate

130 gr.

139 gr.

Grosime

8.6 mm

9.1 mm

LG Nexus 5 este o evoluție clară din toate punctele de vedere față de LG Nexus 4. Au mizat pe cel mai puternic ansamblu CPU + GPU la momentul actual, display de top cu rezoluție FHD, conectivitate 4G, primul device cu Android 4.4 KitKat, cameră de 8 Megapixeli cu OIS, mai ușor și mai subțire decât predecesorul său, versiune cu 32 GB spațiu de stocare.

Pe de altă parte, LG Nexus 4 este suficient de puternic să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play. Abia prin 2014 să vedem software care să pună LG Nexus 5 cu adevărat în valoare. Nexus 5 cu hardware de top și display FHD include baterie de doar 2300 mAh față de 2100 mAh la LG Nexus 4 cu specificații mai modeste. Vor conta optimizările făcute de Google la Android 4.4 pe partea consumului de resurse, astfel s-ar putea să avem un fiasco major. LG G2 cu specificații similare lui LG Nexus 5 include acumulator de 3000 mAh.

Care sunt diferențele de ordin estetic între LG Nexus 5 și LG Nexus 4?

IMG_2160

LG Nexus 4 mizează pe un design plăcut și se lupta de la egal la egal cu HTC One X sau Samsung GALAXY S III. LG Nexus 5 pare a fi mai degrabă din segmentul mid-range, iar până și telefoane ca Allwiew X1 Soul sunt ușor superioare.

LG Nexus 5 este mat pe spate, promite a nu aduna amprentele la fel de rapid ca sticla de la LG Nexus 4. Lipsește marginea cromată de la predecesorul său. La Nexus 5 mi-a displăcut modul în care au implementat elementele de conectivitate, butoanele de control și micuța boxă de la bază poziționată pe lateral. Apropo, boxa lui Nexus 4 este pe spate, iar cea laterală în stilul iPhone este ușor de obturat când ai smartphone-ul în landscape mode.

Apreciez dimensiunile lui Nexus 5, nu zici că este un smartphone cu display a cărui diagonală urcă la 4.95 inch. Îl poți opera facil cu o singură mână.

Ce să cumperi între LG Nexus 4 și LG Nexus 5?

IMG_2159

Este clar că LG Nexus 4 nu mai are nicio șansă în fața lui LG Nexus 5. Dacă vrei experiență fără compromis și un telefon care să-l utilizezi fără probleme în 2014 și 2015 mizezi direct pe noul smartphone Nexus. Nu știu dacă vor comercializa LG Nexus 4 în paralel cu LG Nexus 5, dar și vechiul Nexus phone este capabil să ofere o experiență completă de utilizare a sistemului Android plus că prețul îl transformă într-un device mai ușor de achiziționat.

Din păcate, Google mai fură din atuurile lui LG Nexus 4 cu această întârziere la update-ul spre Android 4.4 KitKat. Este prima dată când noua versiune Android debutează pe un device nou anunțat, iar Nexus-urile din trecut sunt lăsate să aștepte.

Și concluzie de final: LG Nexus 4 era cam pe aceeași linie cu LG Optimus G, cu un oarece plus la Nexus 4 (update de software la timp, design mai bine închegat, interfață ceva mai prietenoasă etc). LG G2 pare din altă lume față de LG Nexus 5 și mă refer în sensul bun pentru vârful de gamă al companiei sud-coreene. La design nici nu merită să faci comparație, LG G2 rules.

LG Nexus 4 – 1389 lei;

LG Nexus 5 – 1999 lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.