Smartphone

Seria Optimus L a fost prezentată în premieră mondială la MWC Barcelona 2012. Au mai sosit în țara noastră și LG Optimus L3 și Optimus L5 am văzut că este afișat cu mesajul În curând pe un pliant al Germanos.ro.

LG Optimus L7 a sosit la noi prin intermediul magazinului quickmobile.ro. Îl găsiți în oferta lor la prețul de 1.199 lei. Vorbim de un smartphone single core ce rulează Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Mai jos vedeți care sunt datele hardware de la care pornim review-ul smartphone-ului sud-coreean:

Smartphone
Date tehnice
LG Optimus L7 P700
Ecran IPS LCD de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 16 milioane culori, protejat de Corning Gorilla Glass
Procesor Single core Qualcomm MSM7227A la 1 GHz Cortex-A5
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU Adreno 200
Sistem de operare Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 3.0, microUSB, NFC, GPS, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, filmeaz VGA cu 30 fps, cameră frontală
Baterie 1.700 mAh
Greutate 122 gr.
Grosime 8.7 mm

Design

Au ales să mizeze pe forme rectangulare, unghiuri drepte. Măcar din acest punct de vedere nu se poate spune că LG a copiat de undeva, deși au fost unele persoane care au spus că LG Optimus L7 amintește într-un mod subtil de Samsung Galaxy S II. Telefonul vine într-o cutie micuță, glossy, un fel de wenge și telefonul pe negru.

În cutie dați de telefon, bateria de 1.700 mAh, căștile rotunde pe jack de 3.5 mm, încărcător și cablu de conectare la calculator microUSB – USB 2.0. Capacul ce acoperă bateria, slotul pentru microSD și cartela SIM este din plastic. Trebuie să aveți grijă de el, pe capacul de plastic este și plasturele, dacă-mi permiteți expresia, pentru NFC. Mi-a plăcut că se poate monta cartela SIM și cardul microSD fără a scoate bateria din locașul său.

Marginea telefonului este din metal și asta contribuie la impresia de soliditate și rezistență atunci când este ținut în mână. Apreciez că nu scoate niciun sunet ciudat când este ținut în mână. La baza ecranului de 4.3 inch se află două butoane  capacitive și o tastă centrală fizică care nu-i tocmai inspirat montată, mai jos decât profilul telefonului. Noroc că este ușor de accesat. Logo-ul LG este în partea frontală, superior cât și pe spate, dar nimic care să amintească că-i Optimus L7. Camera de 5 Megapixeli cu LED flash este montată pe spate, superior, central. Au pus-o pe un spațiu din metal. Boxa este la bază, tot în spate, în lateral.

Capacul bateriei are o serie de striații care atunci când îl țineți în mână oferă un grip plăcut și mai ales nu scapă când este utilizat și cu o singură mână.

Are 122 gr. și o grosime de doar 8.7 mm. Îl simți ca pe un telefon slim. Sunt puține telefoane din segmentul de mijloc care coboară sub 9 mm. Formele rectangulare îl individualizează față de alte telefoane Android. Majoritatea aleg să ofere forme rotunjite. Mai este Motorola RAZR care merge pe unghiuri drepte și acum LG cu seria Optimus L. Nu-l alegeți pentru artificiile de design ci pentru simplitate, rezistență în timp, fiabilitate a materialelor.

Ecran și sunet

Spun din start că acesta este punctul său forte. Aduce un IPS LCD de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 16 milioane culori, protejat de sticla Corning Gorilla Glass. Se vede bine, culorile nu sunt denaturate și oferă un contrast plăcut. Luminozitatea device-ului este de top. De aceea se vede decent și în razele directe ale Soarelui.

Până și un posesor de iPhone a rămas uimit de display-ul lui Optimus L7. Unghiul de vizualizare este larg, deși nu văd cine ar utilizat telefonul și s-ar uita la el doar din lateral. În 99% dintre cazuri ne uităm direct spre ecran. L-au montat simplu.

Amprentele se adună ușor și aș recomanda să-l accesorizați cu o husă ca să nu vă treziți cu zgârieturi fine. Touch-ul răspunde ușor la comenzi. La baza display-ului se află o tastă fizică cu rol de a ieși din orice aplicație direct pe ecranul de start. Această tastă este însoțită de către două butoane capacitive: cel din stânga cu rol de Back, iar cel din dreapta după cum este desenat ai spune că este pentru Aplicațiile Recente. Nu-i așa și oferă acces către diverse setări: Setări Temă, Setări aplicații, Setări de sistem.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spate, pe lateral. Și când este ținut în mod landscape nu se ajunge a fi obturată boxa. Se aude clar, nu-i gălăgios și lipsește orice urmă de bass. Domină treble și de aceea pare ușor pițigăiat. Căștile sunt clasice pe jack de 3.5 mm și rotunde, aș fi ales unele de tip in-ear pentru o audiție mai bună. Boxa din spate trimite ușoare vibrații în carcasă.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Rulează Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich și reușește asta deși are un procesor single core Qualcomm de 1 GHz și un accelerator grafic Adreno 200. Ambele au ceva vechime și nu sunt deloc noi ca și tehnologie încorporată. Spațiul de stocare pe care-l aduce terminalul este de 4 GB și poate fi suplinit cu un microSD de până la 32 GB. Se poate ajunge la maxim 36 GB – o valoare bună pentru un smartphone middle-level.

Telefonul ținând cont de hardware se mișcă nesperat de bine prin meniul oferit de Android 4.0. Au fost unele momente în care s-a simțit un oarecare lag care-i deranjant, dar de înțeles dacă te uiți la ce procesor și GPU au fost incluse în Optimus L7. Nu strica un hardware mai performant.

LG a pus o interfață personalizată de ei peste Android 4.0. Prespun că așa va arăta Android 4.0 și când va sosi pe alte telefoane sud-coreene în genul LG Optimus 2X. Când intri în meniul cu aplicațiile se păstrează fundalul transparent în loc de negrul specific Android 4.0.

Bara de notificări relevă o sumă de informații ce pot fi accesat mai facil. Acolo dai de controale rapide pentru Sunet, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Editați – de aici se pot seta comenzile rapide. Ecranul de start este format din 5 bucăți ca să spun într-un mod mai plastic – loc suficient pentru aplicațiile și widget-urile favorite.

Dintre aplicațiile cu care vine din stoc:
Alarmă / Ceas;
Manager Aplicații;
Calculator, Reportofon;
Calendar – se sincronizează cu Google Calendar;
Trimteți un mail – client de mail ce poate lucra cu diverse conturi;
Finanțe – își ia informațiile din Yahoo! Finance;
Radio FM;
Gmail, Google+, Messenger, Latitude, Google Talk, YouTube;
LG Tag+ – se bazează pe NFC;
Hărți, Navigare, Locații;
Știri – se poate seta un flux de informații în funcție de țara în care te afli, interese, etc;
SmartShare – permite conexiunea între telefon și calculator în mod direct via Wi-Fi direct;
Memento, Polaris Office;
LG SmartWorld – magazin de aplicații al LG, un fel de supliment față de ceea ce oferă Google Play;
Meteo – informații meteorologice pentru zona în care te afli atât pentru prezent cât și pentru viitorul apropiat. S-au dovedit a fi destul de ok.

Am făcut și o serie de teste de benchmark și observați ce rezultate a avut LG Optimus L7 alături de alte telefoane cu Android 4.0.

Smartphone
Test benchmark
LG Optimus L7 Samsung Galaxy Nexus HTC One X
Quadrant Standard 1.745 puncte 1.916 puncte 4.256 puncte
AnTuTu Benchmark 2.973 puncte 6.024 puncte 10.553 puncte
NenaMark1 46.7 fps 51.5 fps 58 fps
NenaMark2 19.3 fps 24.7 fps 47.1 fps
Vellamo 871 puncte 1.024 puncte 1.548 puncte
BrowserMark* 58.105 105.249 104.095
HTML5test* 369 369 369

*Teste făcute rulând browserul Chrome beta disponibil pentru telefoanele cu Android 4.0.

Nu se mișcă rău ținând cont de hardware, dar mi-aș fi dorit un spor de performanță. Rulează majoritatea aplicațiilor din Google Play, dar se va sesiza uneori un lag care-i deranjant pentru un smartphone din 2012.

Conectivitate

Aici nu au mai făcut economie ca la hardware și au pus tot ce au mai bun. Aduce 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, bluetooth 3.0, GPS. Nu a fost uitat nimic. Pe lateral în partea superioară găsiți jack-ul de 3.5 mm și butonul de power stilizat într-un mod plăcut. Are rol și în blocarea / deblocarea ecranului. În partea stângă se află tasta de volum, destul de mică și cam greu de accesat. La bază se află portul microUSB. Observați că s-a mizat pe simplitate. Nu există buton dedicat pentru camera foto.

Cameră foto și video

Hardware-ul nu-i permite să filmeze HD și va trebui dacă alegi acest telefon să te mulțumești cu filmare VGA – 640×480 pixeli cu 30 fps. Camera foto are 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, focusul poate fi setat pe un gest touch. Interfața camerei foto se deschide relativ repede. Își face focus rapid și rezultatele sunt bune. Găsiți o serie de controale și informașii pe lateral. Are și zoom.

Sunt mai multe moduri pentru fotografie: Normală, Panoramă, Fotografiere continuă. La modul Panoramă combină trei imagini și rezultatul este o imagine panoramică cu mai multe detalii, merge în spațiile deschise. Blițul poate fi activat, dezactivat cât și pe mod Auto. Focalizarea oferă opțiunea auto sau de urmărire a feței. Fotografiile făcute sunt la mai multe rezoluții:
5 Megapixeli – 2560×1920 pixeli;
3 Megapixeli – 2048×1536 pixeli;
Wide 3 Megapixeli – 2240×1344 pixeli;
1 Megapixel – 1280×960 pixeli;
Wide 1 Megapixeli – 1280×768 pixeli.

La Peisaj se oferă opțiunile: Normal, Portret, Peisaj, Sporturi, Apus de soare, Noapte. ISO se poate seta între 100, 200, 400 și Auto. Balansul de alb aduce modurile: Auto, Incandescent, Însorit, Fluorescent, Înnorat. Există și efecte de culoare: Monocrom, Sepia, Negativ.

Declanșarea poate fi setată la 3, 5 și 10 secunde. Sunt mai multe sunete ce pot fi setate pentru momentul în care se captează o fotografie.

Camera foto poate fi utilizată în landscape sau portrait. Spun că oferă multe opțiuni și aveți o gamă largă de efecte din care să alegeți pentru o fotografie cât mai ok. Vă las cu o mică galerie foto făcută cu LG Optimus L7.

[nggallery id=287]

Autonomie

Bateria este de 1.700 mAh. O baterie mare pentru un telefon single core, dar trebuie să ținem cont și de display-ul generos de 4.3 inch. Cum spuneam se poate înlătura capacul bateriei și se oferă acces la SIM și microSD slot. Capacul din plastic are striații la exterior și-i un pic rigid. Se poate îndepărta ușor punând degetul în portul microUSB de la bază și trâgând în sus. Montarea la loc se face mult mai facil.

Te-ai aștepta să reziste mai mult, dar display-ul consumă și nu impresionează deloc. Rezistă la o zi de utilizare cu diverse tips & tricks, utilizare moderată.

Concluzii

LG nu a făcut treaba până la capăt. Mai trebuiau să pună un procesor potent și un GPU mai recent. Mai degrabă îl dezvoltau pe Tegra 2 ca LG Optimus 2X. Să vedem care ar fi punctele fote și slabe pentru Optimus L7:

Puncte forte
– design original cu unghiuri drepte și forme rectangulare;
– Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich, dar interfața pusă de LG este plictisitoare;
– camera foto și numeroase opțiuni incluse;
– ecranul de 4.3 inch cu tehnologie IPS care se vede excelent.

Puncte slabe
– hardware cu procesor și GPU în vechit;
– un oarecare lag întâlnit în unele momente;
– autonomie redusă, deși se folosește o baterie de 1.700 mAh.