LG Q7 este propunerea companiei sud-coreene în segmentul mid-range. Sunt câteva elemente ce-l individulează la nivel de cameră foto și video, sunet, rezistența la contactul cu apa și praful etc.
Avem o întreagă familie de modele mid-range: LG Q7 Plus, LG Q7 și LG Q7 a. L-am testat în combinația cu 3 GB de memorie și 32 GB stocare, în varianta de culoare pe negru, fix modelul din mijloc, ce-l ce dă și denumirea gamei – LG Q7.
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone, încărcător ce alimentează la 5V și 1.A, dar și la 9V și 1.8A, cablu de tip USB type-C – USB. Nu am dat și de căști în pachet, ar fi făcut pereche bună cu tehnologia DTS:X 3D Surround. Funcționează cu orice pereche de căști din comerț, nu trebuie să vă faceți griji din acest punct de vedere.
La prima vedere pot să spun că m-a impresionat în mod plăcut prin dimensiunile sale compacte, prin carcasa metalică vizibilă în marginile sale ce-i conferă rigiditate structurală. Avem jack de 3.5 mm, dar nu face nicio concesie în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful. Are atât certificare IP68 (până la 1 metru și jumătate pentru 30 de minute sub apă), dar și MIL-STD-810G (standard definit de armata americană).
Toate aceste standarde nu-și pun amprenta în ce privește designul său: elegant și zvelt. LG Q7 este un smartphone ce-l poți opera fără probleme cu o singură mână, nu alunecă la o utilizare ușor neatentă. Spatele a fost îmbrăcat într-un plastic ce seamănă cu sticla.
LG Q7 = telefon fabricat cu maximă atenție la detalii, linii simple și elegante. Galeria de imagini + materialul de tip hands-on ce însoțește articolul ar trebui să vă formeze o impresie din acest punct de vedere.
Ecran și sunet
IPS de 5.5 inch cu rezoluție 2160×1080 pixeli / FHD+ cu aspect 18:9, raport display / corp de 77.3% și 442 ppi. Pot spune că avem un panel ok, nu epatează prin luminozitate, unghiul de vizualizare este larg, dar parcă reflectă un pic cam tare spațiul ambiant. Sub acțiunea razelor de soare sunt ceva probleme în a vedea caracterele afișate, aici cred că era loc de îmbunătățire. Are filtru pentru lumina albastră și poți seta un interval în care să se activeze automat. Culorile sunt naturale, fără a fi postprocesate. Ecranul are o sticlă rezistentă la zgârieturi aplicată, nu am găsit informații concrete, dar nu cred că avem sticlă Corning Gorilla Glass pentru că ar fi punctat acest aspect imediat.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază, în dreapta portului USB type-C. La volum maxim se descurcă de un 6 spre 7 (bass modest), nici amplitudinea nu este punctul său forte. Pe la 70 – 80% parcă aduce un sunet mai bun, mai rotund, fără distorsiuni care să zgârie urechea. Lucrurile se schimbă când sunt conectate căștile pe jack-ul de 3.5mm. Dispune de certificare DTS:X 3D Surround (emulează un sound de până la 7.1 canale) și discutăm cu totul altceva. LG Q7 livrează un bass profund, plin, redare clară a întregului spectru, o adevărată plăcere să asculți (l-am conectat la căștile Sennheiser in-ear pentru Android). Jos pălăria pentru sunetul livrat pe jack-ul de 3.5mm. Reglarea volumului se face din lateral stânga, taste dedicate pentru Up și Down.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Unitatea sosită la review dispunea de procesorul MediaTek octa-core pe ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz, 3 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare + acceleratorul grafic Mali-T860 MP2. Este un procesor dezvoltat pe 28nm, o tehnologie ce nu putem spune că este adusă la zi pe segmentul din care face parte – mid-range. Apropo, cei 32 GB sunt de fapt 18.5 GB în mod real pentru fotografii, fișiere, jocuri etc. Are slot pentru cardurile microSD de până la 512 GB, cumva din acest punct de vedere este acoperit.
Rulează Android 8.1 Oreo, iar patch-urile de securitate sunt la nivelul lui mai 2018. Și aici aș spune că este loc de mai bine, să zicem că Android 9 Pie nu este chiar așa important ca noutăți aduse față de 8.1 Oreo, dar patch-urile de securitate era de bun augur să le avem la nivelul septembrie sau octombrie.
Informații furnizate de CPU-Z pentru LG Q7;
Procesorul MediaTek octa-core ar trebui să fie suficient spre a rula majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, dar fără a epata prin cine știe ce putere de procesare. Și fără jocuri instalate, prin interfața grafică sunt momente în care primești o ușoară întârziere în preluarea comenzilor.
Android 8.1 Oreo în customizarea LG aduce tot felul de tips & tricks. Au păstrat împărțirea setărilor Rețea, Sunet, Afișaj și General, nu au trecut pe scroll între ele. Recunosc că este mai ușor să ajungi în secțiunea dorită. Controalele de tip touch buttons pot fi configurate în funcție de preferințe. Prin LG AirDrive te poți conectat de pe PC la telefon, să transferi fișiere etc. Necesită o aplicație instalată pe PC. Pot fi partajate fișiere spre un server din apropiere prin tehnologia DLNA.
Prin funcția KnockOn poți prin dubla apăsare a ecranului să blochezi sau deblochezi display-ul de 5.5 inch. Smart Doctor este o aplicație ce elimină fișierele stocate în cache, aplicațiile din fundal, promite un plus de viteză.
Aplicații preinstalate pe LG Q7;
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Documente, Foi de calcul și Prezentări, Chrome;
Alte aplicații: Contacte, Ceas, Obiective, Muzică, Calculator, E-mail, Înregistrare audio și Radio FM, LG Mobile Switch, Centru de actualizare, Smart Doctor, Coșul aplicației, Descărcări, LG SmartWorld, RemoteCall Service, Asistent Amazon.
Aș spune că nu are cine știe ce bloatware preinstalat. LG SmartWorld este un magazin de aplicații, LG Mobile Switch permite trecerea de pe un telefon Android mai vechi, asistentul Amazon nu-și are rostul.
Interfața Android 8.1 Oreo pe LG Q7;
Performanță
L-am trecut prin testele de benchmark devenite cumva uzuale pe Gadget.ro. Rezultatele vorbesc de la sine.
Teste de benchmark rulate pe LG Q7;
Conectivitate
În ce privește spectrul:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – TDD-LTE 2600(band 38) / 2300(band 40) / 2500(band 41) FDD-LTE 2100(band 1) / 1800(band 3) / 2600(band 7) / 900(band 8) / 700(band 28) / 850(band 5);
Are suport pentru 4G-ul Digi Mobil în TDD-LTE, pe lângă 4G-ul normal (cu ghilimelele de rigoare). Alte elemente de conectivitate: bluetooth 4.2, Wi-Fi în standardele b/g/n de tip single band pe 2.4 GHz, radio FM stereo cu RDS, A-GPS și GLONASS pe partea de localizare.
În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în dreapta dați de butonul de power, la bază de USB type-C, jack de 3.5 mm și difuzor, în stânga de reglarea volumului + slotul pentru SIM și cardurile microSD de până la 512 GB. Cititorul de amprentă se află sub camera de 13 Megapixeli și recunoaște amprentele prompt, rapid. Este și ușor de accesat, asta pentru că a fost poziționat în mod corect, iar telefonul are dimensiuni destul de compacte pentru standardele din 2018.
În SpeedTest pe conexiune Wi-Fi a atins 38.4 Mbps la download și 49.5 Mbps la upload (se vede lipsa Wi-Fi ac și a benzii pe 5 GHz).
Cameră foto și video
Camera principală este de 13 Megapixei cu f/2.2, LED flash și autofocus realizat prin tehnologia PDAF, filmează la 1080p cu 30 fps. Camera frontală este de 8 Megapixeli cu f/1.9 (diafragmă mai deschis față de cea de la camera principală).
Interfața camerei foto și video de pe LG Q7;
Una dintre funcțiile pe care LG a adus-o pe Q7 se numește QLens. Este o funcție ce permite recunoașterea imaginilor și ajută în căutarea de imagini + shopping-ul online. Fotografiezi un obiect și primești informații legate de loc, recomandări de obiecte similare etc.
Cu și fără Modul Portrait activat pentru camera frontală;
Fotografiile sunt de bună calitate, aplică un fel de oversharpness ca totul să fie cât mai clar. Își face focusul în mod rapid și corect. Camera frontală nu pot să spun că a reușit să mă impresioneze, trebuie să ai o mână de oțel ca să nu preia un tremur cât de mic. Modul Portret permite realizarea de selfie-uri cu fundal blurat, un efect bokeh cât mai artistic.
Fotografii făcute cu LG Q7;
Autonomie
Bateria este de doar 3000 mAh la un ecran FHD+ de 5.5 inch cu panel IPS, procesor pe 28nm cu 8 nuclee pe ARM Cortex-A53. În testul Gadget.ro a obținut 3 ore și 45 de minute (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).
Trece testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive de utilizare doar dacă luminozitatea ecranului este setată până în 50%.
În ce privește încărcarea cu energie, de la 0 – 100% are nevoie de 1 oră și 36 de minute cu încărcătorul din pachet ce alimentează la 9V și 1.8A.
Preț
LG Q7 – de la 950 – 1000 lei în magazinele online autohtone.
Concluzii
LG își dorește să evidențieze câteva elemente pro în cazul telefonului său din segmentul mid-range: QLens cu recunoaștere a imaginilor și shopping online, DTS:X 3D Surround cu emultare de tip 7.1 pentru sunet, display de 5.5 inch cu rezoluție FHD+ de tip FullVision cu aspect 18:9, încărcare rapidă, senzor de amprentă multifuncțional (pe lângă cititor de amprentă primește și funcții legate de navigarea în interfață etc), certificare IP68 și MIL-STD-810G pe partea de rezistență la contactul cu apa și praful = durabilitate în timp.
Dacă au pus suficiente de multe elemente PRO o să descopere prin intermediul vânzărilor generate de dispozitiv. Îl văd de luat în calcul pe la un cost de comercializare ceva mai așezat.
PRO
- design elegant și cu atenție în ce privește finisarea și materialele;
- certificare IP68 + MIL-STD-810G, nu ai de ce să te temi în a-l folosi în contact cu apa;
- Modul Portret aduce selfie-uri interesante;
- sunet de bună calitate pe jack-ul de 3.5 mm;
- smartphone compact, grip bun.
CONTRA
- autonomie modestă;
- performanțe hardware ce ar fi putut fi mai bune;
- lipsă Wi-Fi ac și dual-band.