LG V10 este un smartphone lansat în 2015 ce abia în 2016 a ajuns în țara noastră pe canal oficial. Este un produs care am văzut că v-a atras atenția și de aceea am acceptat să-l primesc la review.
LG V10 îl putem considera a fi propunerea companiei sud-coreene în sectorul phablet, acolo unde Samsung GALAXY Note 5 face legea. Bineînțeles, phablet premium. LG V10 se individualizează prin prezența a două ecrane în partea frontală, display-ul principal de 5.7 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli și cel secundar de 2.1 inch cu rezoluție 160×1040 pixeli. Ideea acestui ecran secundar a fost de a afișa notificări, scurtături către diverse aplicații, afișarea ceasului fără a activa display-ul principal, iar toate aceste informații să mențină activ un display ce consumă mai puțină energie.
Android 6.0 Marshmallow afișează o multitudine de informații pe ecranul blocat al smartphone-ului, iar cumva aș spune că funcționalitatea display-ului secundar de pe LG V10 s-a pierdut, a intrat în desuetudine. Important este că prețul lui LG V10 a intrat serios la apă, iar de la peste 3000 de lei cât costa inițial deja a coborât sub pragul a 2000 de lei, iar în vara sau toamna lui 2016 s-ar putea să-l vedem și sub 1400 – 1500 lei, deja devine un terminal de luat în calcul. LG a mai avut un smartphone cu ecran mare ce a devenit atractiv când prețul s-a înjumătățit, mă refer la LG G Flex 2.
Specificații LG V10;
Design
În pachet dați de smartphone, bateria de 3000 mAh, căștile intraauriculare LG Quad Beat 3 produse împreună cu AKG pe jack aurit de 3.5 mm, încărcător cu output de 5.0V la 1.8A sau 9.0V la 1.8A.
Avem de-a face cu un phablet elegant, cu structură clasică. Când spun clasic mă refer la faptul că spatele telefonului este acoperit într-un plastic cauciucat cu o textură ce-i aduce un grip senzațional, capacul bateriei merge a fi îndepărtat și oferă acces la acumulatorul încorporat, la slotul microSD ce poate primi carduri microSD de până la 256 GB și la slotul dedicat cartelei de tip nanoSIM. Nu a fost nevoie de o soluție sofisticată, în genul celei folosite la LG G5, dar nici nu avem caracterul semi-modular al flagship-ului sud-coreean.
Lateral stânga și dreapta sunt îmbrăcate în metal pentru un plus de rigiditate, baza smartphone-ului pare a fi luată de la un telefon de 50 – 100 dolari, aici ar fi fost necesară un plus de atenție. Spre exemplu, integrarea difuzorului zici că este de telefon chinezesc C-list. În rest, simplitate, eleganță, un phablet pe care-l folosești fără teama că în secunda viitoare îți va aluneca din mână. Punctează bine în ce privește caracterul practic. Apropo, telefonul nu dispune de certificare în ce privește rezistența la contactul cu apa, dar LG V10 a trecut testele și a primit certificare MIL-STD-810G pentru rezistența la șocuri (MIL-STD-810G folosește unele standarde ale armatei americane).
Ecran și sunet
IPS de 5.7 inch cu rezoluție de 2560×1440 pixeli + display secundar cu rezoluție 160×1040 pixeli. Folosește sticlă de protecție Corning Gorilla Glass 4, raportul display / corp este de 70.8%, iar densitatea pixelilor urcă la 515 ppi.
Display-ul îl consider a fi luminos, unghi larg de vizualizare, culori plăcute și naturale, fără a fi suprasaturate. Totuși, parcă un pic cam șterse față de așteptările mele sau cine știe am rămas blocat pe AMOLED-urile ce le folosesc mai des în ultima perioadă (Nexus 6P și Allview X3 Soul PRO). Nu am simțit nevoia să-l folsesc dincolo de pragul a 60 – 70% din luminozitatea oferită și-l consider a se descurca decent și sub acțiunea razelor de soare, păstrează caracterul lizibi. Alt aspect apreciat, tratamentul oleofobic ce previne acumularea amprentelor în regim alert.
Sunetul provine de la un difuzor poziționat la bază, acoperit de o grilă argintie ce sugerează ideea de ieftin, făcut în mare grabă etc. La maxim se aude puternic, dar fără un bass corect și te zgârie pe ureche. Reglat pe la 50 – 60% din puterea difuzorului și tot păstrează frecvențele înalte ce acoperă pe cele joase. Este un mic fail din acest punct de vedere, mai ales că vorbim de un telefon din liga premium.
Jack-ul de 3.5 mm se află la bază și căștile Quad Bet 3 din pachet sunt geniale, mai ales că telefonul activează un HiFi DAC pe 32 bit în momentul în care sunt conectate. Totul se schimbă la 180 de grade, excelent fiind cuvântul de ordine, bass reglat superb, destul de puternice, redare a fidelă a întregului spectru. Jos pălăria pentru ce au realizat și aș recomanda ca Samsung să ia câteva notițe de aici. Se vede că au apelat la AKG pentru aceste căști intraauriculare cu conector aurit. Nu ai nevoie să cumperi o pereche de căști separat, iar Sennheiser-urile mele pentru Android – tot intraauriculare, erau depășite complet. Pe partea de sunet, avem una rece și una caldă, difuzor infect și audiție de calitate pe jack-ul dedicat, ceea ce și contează până la urmă.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Folosește un ansamblu hardware ce l-aș încadra în segmentul mid-range, la trecerea spre premium. Avem procesorul de pe LG G4 cu mai multă memorie RAM. Fac o mică recapitulare la nivel de CPU și GPU: Qualcomm Snapdragon 808 de tip hexa-core cu 2 x ARM Cortex-A57 la 1.82 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.44 GHz, Adreno 418 GPU, 4 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare din care 22.6 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.
Telefonul a primit Android 6.0 Marshmallow în oferta unor operatori telecom din SUA, dar OTA pe smartphone-ul primit de la LG România nu a sosit. Mă aștept să facă trecerea spre 6.0 Marshmallow OTA în această vară. Există posibilitatea de a forța update-ul prin LG Bridge, dar fiind un exemplar ce se întoarce la LG și fără a dori să le stric jucăria, l-am lăsat cu Android 5.1 Lollipop. Este suficient să parcurgeți recenzia lui LG G5 ca să vedeți spre ce va evolua LG V10.
Informații furnizate de CPU-Z pentru LG V10;
Ca software aș putea spune că LG a rămas în urma concurenței, modific Android-ul destul de puternic prin al lor LG UX UI și din multe puncte de vedere nu mai are nicio treabă cu sistemul de operare oferit nativ de către compania americană, setările sunt supra-aglomerate, cauți câte un element de modificat și abia-l găsești. Interfața lor are nevoie de un redesign care să țină cont de limbajul Android L.
Ca idee, Qualcomm Snapdragon 808 + 4 GB RAM = posibilitatea de a rula orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime. Nu agață în meniu și se mișcă prompt și când desfășoară mai multe acțiuni în fundal, nu trădează vreo lipsă a resurselor.
Ecranul secundar poate fi activat tot timpul sau dezactivat din secțiunea dedicată regăsită în setări. Poți face swipe pe suprafața sa și ai parte de notificări sau aplicațiile favorite pe care le setezi în funcție de preferințele personale. Din păcate, cu ecranul secundar activat, LG V10 pierde procente serioase în stand-by – cădere de 20 – 25% peste noapte, ceea ce mi se pare de-a dreptul inacceptabil pentru un device ce se dorește a avea veleități high-end și uite cum din nou, display-ul secundar punctează doar la impresia artistică.
Aplicații preinstalate pe LG V10;
Aplicații Google – Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Docs, Setări Google, Foi de calcul, Prezentări, Căutare vocală Google, Magazin Play;
Aplicații LG – Calculator, Calendar, Cameră, Transmisie celulară, Ceas, Contacte, Descărcări, E-mail, Evernote, Gestionarul de fișiere, Radio FM, Galerie, LG Backup, LG Health, Mesaje, Muzică, Telefon, QuickMemo+, Quick Remote ce se folosește de portul infraroșu încorporat, RemoteCall Service, SmartWorld – magazin de aplicații recomandate de LG, Obiective, Reportofon, Meteo.
De precizat că folosește touch buttons la baza display-ului de 5.7 inch, acestea pot fi configurate în funcție de cum s-a obișnuit fiecare utilizator în parte. Important este că urmează a face pasul spre Android 6.0 și sunt șanse ca LG să se gândească a aduce și Android N pe LG V10, dacă nu, primește suport din partea CyanogenMod – cu siguranță.
Interfața Android 5.1 Lollipop pe LG V10;
Performanță
L-am comparat cu LG G4, fratele său lansat în 2015. Nu epatează în testele de benchmark, dar nu agață în interfață, nu oferă lag de vreun fel și rulează orice joc și aplicație din Google Play, indiferent de gradul de complexitate. Totuși, am făcut și testele de benchmark pentru că sunt entuziaști interesați de asta.
Galerie cu testele de benchmark rulate pe LG V10;
Conectivitate
Am testat LG V10 cu iterația LG-H960A, iar spectrul acoperit l-am detaliat mai jos:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE Band 1 pe 2100, LTE band 3 pe 1800, LTE Band 7 pe 2600, LTE Band 8 pe 900, LTE Band 20 pe 800. Da, nu are suport pentru 4G-ul pe TDD-LTE, cel pe care funcționează rețeaua Digi Mobil, dar se descurcă în rețelele Vodafone, Orange și Telekom.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi ac, dual-band, hotspot, bluetooth 4.1, A-GPS și GLONASS, radio FM, NFC, port infraroșu pentru funcția de telecomandă ad-hoc pentru electronicele din locuință, cititor de amprentă încorporat în butonul de power regăsit sub camera principală de 16 Megapixeli.
În partea superioară se află portul infraroșu, în lateral dreapta și stânga niciun element de conectivitate, la bază dați de portul microUSB, jack-ul de 3.5 mm și difuzorul device-ului. Pe spate se află butonul de Home și reglarea volumului, toate sub camera principală, o dispunere ce necesită un minim timp de acomodare.
Pe internetul Fiberlink 1000 și pe Wi-Fi ac în 5 GHz am atins viteze în jurul a 180 Mbps la download și upload. Totuși, se mișcă rapid în download-ul aplicațiilor, am atins și 15 MB/s fără a da vreun semn că se blochează la navigarea prin interfață făcută concomitent.
Cameră foto și video
Un mare punct PRO pentru care recomand LG V10. Se descurcă foarte bine în ce privește captura foto și video, iar sample-urile de mai jos dovedesc ceea ce afirm. Folosește un senzor de 16 Megapixeli cu f/1.8 și autofocus cu laser, dar dispune și de stabilizare optică de imagine, filmează la 2160p cu 30 fps sau la 720p cu 120 fps. Camera frontală este de 5 Megapixeli cu f/2.2 și are niște moduri de înfrumușețare destul de brutale, nici piele de bebeluș nu arată așa de fin. Noroc că poți înlătura modurile respective și te alegi cu un selfie mai natural.
Interfața camerei de pe LG V10;
Focalizează prompt, se descurcă decent și în condiții low-light sau pe întuneric, fără a fi excelent într-un astfel de mediu. Focalizează frumos și la clipurile video. Una peste alta, îl recomand pentru ce știe la acest capitol.
Fotografii făcute cu LG V10;
Autonomie
În testul de autonomie făcut pe Gadget.ro a strâns doar 3 ore și 20 de minute (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube). Este foarte, foarte puțin și asta pentru că au optat pentru o baterie de doar 3000 mAh, deși avem 1 ecran de 5.7 inch și altul de 2.1 inch, ecranul principal și cu o mega-rezoluție de 2560×1440 pixeli, de aici și autonomia foarte slabă oferită de LG V10.
Folosit intensiv abia te duce spre jumătate de zi și deja are nevoie de un recharge, cu luminozitatea la maxim, notificări în fundal, ceva browsing + YouTube, fără jocuri. Dispune de tehnologia QuickCharge 2.0 și în 40 de minute se încarcă de la 0 la 50% cu încărcătorul din pachet.
Preț
LG V10 – 1969 lei la eMAG.
Concluzii
Și uite că am ajuns la final, tragem concluziile pentru LG V10. Nu pot să spun că m-a impresionat, iar prețul se menține încă sus. Pe la 1300 – 1400 – 1500 lei devine best-buy, iar de Black Friday s-ar putea să-l vedem și sub această valoare.
Mă uit că între timp au fost lansate telefoane cu display de 5.5, Snapdragon 820, 6 GB RAM și cost mai mic față de LG V10 ce vine cu 5.7 inch și QHD, Snapdragon 808 și 4 GB RAM.
Înainte de a structura punctele sale PRO și CONTRA, cred că LG ar fi făcut o treabă minunată dacă mergea pe un acumulator de 4000 – 4500 mAh.
PRO
- display bun + ecran secundar ce punctează la impresia artistică, dar cât de cât și ca utilitate practică;
- sunet excelent livrat pe jack-ul de 3.5 mm cu căștile Quad Bet 3 din pachet;
- grip senzațional + smartphone practic ce oferă acces la bateria de 3000 mAh – capac ce se îndepărtează în modul clasic;
- update spre Android 6.0 Marshmallow;
- conectivitate bună: Wi-Fi ac, dual-band, port infraroșu, radio FM, cititor de amprentă etc;
- nu agață în meniu, rulează orice aplicație sau joc din Google Play;
- captură foto și video de bună calitate.
CONTRA
- difuzor principal mediocru;
- preț măricel, chiar și la 1900 de lei;
- dimensiuni ușor pantagruelice – 192 gr. și 8.6 mm grosime și asta în contextul în care au optat pentru un acumulator de doar 3000 mAh;
- autonomie derizorie, noroc că se încarcă rapid și cu o baterie externă rezolvi problema;
- în stand-by, ecranul suplimentar consumă bateria în regim intensiv.