Iarna a venit și, indiferent de sursa de încălzire (curent electric, gaze, lemne etc), costurile cu întreținerea locuinței sigur vor fi mai mari ca în anii anteriori. Cu toții am auzit sau am avut nevoie de certificat energetic pentru casă, dar puțini știu cu adevărat ce înseamnă.

Clasificarea energetică este dată de necesarul de energie al unei cladiri pentru o perioada de un an. Astfel, o clădire este clasificata A dacă are nevoie de mai puțin de 125 kwh/mp/an, pentru încălzire, apa caldă și iluminat (dacă beneficiază de ventilație mecanică și climatizare limita crește până la 150 kwh/mp/an).

Pentru clasa G (cea mai ineficientă energetic) limita este de peste 850 kwh/mp/an (respectiv 1150 kwh/mp/an cand dispune de ventilație mecanică și climatizare).

Ce înseamnă asta?

Dacă avem o casă de 100 mp, cu încalzire electrică, boiler electric și evident iluminat electric, pentru a fi clasificată A, cantitatea de curent consumată pe perioada unui an nu trebuie să depășească 125 kwh x 100 mp = 12.500 kwh (doar pentru încălzire, apă caldă și iluminat). În cazul gazelor naturale se aplică același principiu la care se adaugă costurile cu energia electrică (pe factura la gaze apar kwh consumați). Pentru combustibili solizi (lemne, peleți) se ia în considerare puterea calorică a materialului ars, care se măsoară tot în kw.

Puțini sunt cei care cunosc noțiunea de casă pasivă. Acestea sunt superioare din punct de vedere al eficienței energetice chiar și celor de clasă A. Astfel, o casă pasivă trebuie să utilizeze doar 15 kwh/mp/an pentru încălzire, iar totalul utilizat trebuie sa fie de maxim 120 kwh/mp/an – aici includem nu numai climatizarea,  apa caldă și iluminatul ci toți consumatorii din casă (electrocasnice, electronice etc).

Pentru a atinge aceste performanțe o casă pasivă beneficiază de izolație termică de minim 25 cm grosime, tâmplărie cu 3 chedere și sticlă tripanel, lipsa totală a punților termice (câțiva centimetri pătrați neizolați reprezintă o punte termică), ventilație centralizată cu recuperator de căldură (pentru a elimina nevoia de aerisire), geamuri orientate preponderent spre sud, pompă de căldură, etc.

Și dacă credeați că enumerarea se oprește aici, există și locuințe “0” net. Adică o casă care produce cel puțin atât cât consumă. Evident panourile fotovoltaice și turbina eoliană fac parte din dotările unei astfel de case.

Într-un articol viitor vom dezbate metodele prin care ne putem crește eficiența energetică a locuinței.