Logitech G29 și G920 sunt considerate cele mai bune volan cu preț de sub 1700 – 1800 lei. Mai toate recenziile îl scot în fața concurenței și îl consideră best-buy. Așa că atunci când Logitech anunță o ediție revizuită, atenția celor pasionați de sim racing pe PC, Xbox sau PlayStation vine de la sine.

Logitech G923 debutează în septembrie 2020, iar prețul recomandat este de 1899 lei (Logitech G29 și G920 sunt pe la 1500 – 1600 lei, iar cu promoții au ajuns și pe la 1200 – 1300 lei). Este compatibil cu PC, PlayStation 4 și viitorul PlayStation 5.

Pe noul volan au adus o tehnologie nouă de force feedback – TRUEFORCE ce simulează cu precizie fizică și se concentrează pe sunetul motorului spre a o livra o experiență cât mai realistă.

TRUEFORCE folosește fizica din joc și componenta audio spre a simula realist sunetul accelerației, tracțiunea pneurilor, mișcarea pe pistă, rezistența mașinii la diverse acțiuni, prin transmiterea unor vibrații și efecte specifice. Are o capacitate de 4000 impulsuri pe secundă.

Volanul și pedalele sunt echipate cu finisaje metalice, textură netedă, înveliș de piele pentru volan. Au introdus o sumă de alte tehnologii:

  • Control Dual-Clutch programabil – ambreiaj dublu programabil ce facilitează tracțiunea și reduce patinarea;
  • Indicator de turație integrat – indicator pentru RPM de tip LED, alertă când se atinge punctul maxim;
  • Comenzi de joc amplasate pe volan;
  • Pedală progresivă de frânare – arc ce răspunde progresiv (se promite mai mult realism și control);
  • Disc selector cu 24 de poziții (ajustare pentru tracțiune, cuplu, gestionare automată a stabilității, balansul frânării și altele).

Declarații oficiale:

Un volan de curse genial poate fi diferența dintre terminarea cursei pe primul loc sau pierderea controlului și ieșirea în decor fără să poți să termini cursa” a declarat pilotul McLaren de Formula 1, Lando Norris. „Noul volan Logitech G923 cu TRUEFORCE le oferă piloților o experiență autentică în spatele volanului și simulează momente și elemente cheie pe care noi le simțim ca piloți de curse. Pot să simt dacă partea din spate a mașinii pierde aderență sau dacă sunt pe punctul de a se învârti, ceea ce îmi oferă cea mai bună șansă să o corectez rapid și să rămân în fața concurenței“.

Lando este unul dintre piloții F1 pe care-i apreciez și urmăresc cu maxim interes. Înțeleg de ce l-au ales spre a deveni imaginea Logitech G923 (public tânăr, pasionat de gaming etc).

Cam așa arăta setup-ul său la un moment dat:

Este realizat de către CoolPerformance și costă în jur de 30.000 de euro (24350 lire sterline + taxe). Cu siguranța nu va folosi un Logitech G923 pentru sesiunile sale de antrenament sau relaxare.

Am observat că sunt multe comentarii legate de faptul că nu sunt cine știe ce diferențe vizuale între G920 și G923. Probabil, Logitech nu a vrut să strice o rețetă ce funcționează bine și se bucură de apreciere.

Logitech G920;

Logitech G29;

Logitech G923;

Adevărul este că între G29 și G923 nu sunt cine știe ce schimbări la nivel de design. Probabil, noutățile sunt la interior, în tehnologia pe care Logitech a insistat în comunicatul de PR.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.