LTE și LTE-A – câteva idei

10/08/2014

Presupun că ați auzit de lansarea lui GALAXY S5 LTE-A sau LG G3 LTE-A pentru piața sud-coreeană. Sunt modele care, cel mai probabil, nu vor părăsi țara asiatică și nu vor fi comercializate world wide.

4G-ul în România se limitează la un maxim de 75 Mbps în download, 150 Mbps cu plata unei taxe modice lunare. Arealul de acoperire este destul de restrâns, cu excepția Orange care stă ceva mai bine la acest capitol.

LTE-A este acronimul de la LTE-Advanced și presupune un set de tehnologii noi ce aduc un spor la viteză la download-ul și upload-ul de date în rețeaua telecom. Vitezele ar fi și de 2 – 3 ori mai mari decât standardele LTE. Pe unele site-uri tech se discută de LTE-A sub denumirea de adevăratul 4G. Sunt multe companii telecom care sub denumirea de 4G oferă de fapt un 3G îmbunătățit.

Vitezele LTE-A se vor situa în jurul unui maxim de 300 Mbps, GALAXY S5 LTE-A suportă până la 255 Mbps. Teoretic, LTE-A se duce până la 3 Gbps, dar în condiții de laborator.

LTE-A = mai mult trafic de date în spectrul de frecvență pe baza unor tehnologii hardware și software de ultimă generație, conexiunea nu se pierde când treci dintr-o celulă de semnal în alta.

Mai multe detalii aici. Nu am idee dacă și când LTE-A va debuta în România. Știu că Orange promitea la un moment dat viteze de până la 300 Mbps, atunci când și telefoanele & tabletele vor suporta trafic de date la o asemenea valoare. Majoritatea telefoanelor 4G se opresc la 100 – 150 Mbps.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.