În cadrul evenimentului One More Thing, Apple a prezentat procesorul M1 și unul dintre primele MacBook-uri cu noul chipset – MacBook Air 13 în ediția 2020.

Bineînțeles, s-a făcut referire la prima generație de Air (dispozitiv pe care Steve Jobs l-a scos dintr-un plic) și s-a spus că MacBook Air pe nișa sa este cel mai vândut notebook din lume (cumva logic, exact ce se întâmplă și la iPhone vs restul – concurență mult mai mare între o pleiadă de notebook-uri de tip ultraportabil).

MacBook Air 13 2020 folosește procesorul Apple M1 dezvoltat pe 5nm și arhitectură ARM. Este un chipset octa-core despre care am scris mai multe într-un articol dedicat.

Câteva detalii legate de MacBook Air 13 2020:

  • de 3.5x mai rapid la nivel de CPU, de 5x mai rapid în ce privește grafica integrată, Neural Engine de 9x mai rapid pe partea de machine learning (de obicei s-au raportat la un MacBook Air cu Intel Core i7 de tip quad-core din generația precedentă, ambele dispozitive echipate cu 16 GB memorie RAM și SSD de 2 TB);
  • display LED-backlit IPS de 13.3 inch cu rezoluție 2560 x 1600 pixeli, luminozitate de 400 nits, cu 20% mai multe culori față de standardul sRGB;
  • procesor Apple M1 de tip octa-core, GPU de tip 7-core pe modelul entry-level și 8-core pe cel mai puternic, Neural Engine cu 16 nuclee, 8 / 16 GB memorie integrată, SSD de 256 / 512 GB / 1TB sau 2 TB;
  • MacOS Big Sur;
  • Wi-Fi ax, bluetooth 5.0, 2 x Thunderbolt / USB 4, jack de 3.5 mm, difuzoare stereo, suport pentru playback Dolby Atmos, tastatură backlit Magic, cameră web ce filmează la 720p, senzor Touch ID;
  • baterie ce ar oferi autonomie de până la 18 ore (cu 6 ore peste generația precedentă);
  • dimensiuni de 30.4 x 21.24 x 0.41 – 1.61 cm și greutate de 1.29 kg;
  • sunt mai multe variante de culoare: Gold, Silver și Space Gray;
  • prețurile pornesc în SUA de la 999 dolari, iar de săptămâna viitoare ajunge a fi livrat din stoc.

Sunt câteva elemente noi în MacOS Big Sur pe laptopurile cu Apple M1. Poți folosi aplicațiile de pe iPhone și iPad, iar toate aplicațiile pentru Mac sunt disponibile prin Rosetta 2 (așa că nu ești prins descoperit pe noul MacBook pe ARM).

Memoria este unificată și accesată direct de către CPU, GPU etc. De aici și o parte din sportul de viteză, dar și eficiența energetică. Cele două porturi Thunderbolt permit transfer la viteze de până la 40 GB/s și pot fi conectate la display-uri cu rezoluție de până la 6K.

Sursa: Apple.com

Categorii: applenotebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.