Diverse

Start-up-ul elveţian Climeworks a lansat în ultimii ani un concept inovator de captare a CO2-ului din atmosferă prin intermediul unui proces tehologic. Testele au fost realizate cu succes prin intermediul unei centrale de mici dimensiuni denumită Orca, iar acum Climeworks a pus în funcţiune cea mai mare central construită până în prezent, Mammoth.

De 10 ori mai mare decât Orca, Mammoth este încă o fabrică mică, capacitatea acesteia de captare fiind de doar 36 de mii de tone de CO2 anual (cantitate produse anual de aproximativ 8000 de maşini cu motoare termice).

Deşi mai este mult până departe, Mammoth este dovada că se poate, iar viitorul sună bine. Cei de la Climeworks îşi propun ca până în 2030 să ajungă în toată lumea la o capacitate de captare de 1 milion de tone de CO2 anual, iar până în 2050 la o capacitate de captare de 1 miliard de tone de CO2 anual.

Cum funcţionează tehnologia de captare a CO2-ului din atmosferă ?

Aceasta presupune aspirarea aerului din atmosferă, iar ulterior în interiorul centralei are loc un proces de separare a CO2-ului de restul elementelor. Ulterior aerul filtrat este readus în atmosferă, în timp ce CO2-ul extras este injectat în pământ, acolo unde în contact cu solul se pietrifică şi se transformă într-un soi de cărbune gri.

Din păcate această tehnologie are două mari probleme:

  • este o mare consumatoare de energie electrică, deci pentru a putea rămâne nepoluantă are nevoie de energie verde;
  • procesul de transformare a CO2-ului în cărbune are nevoie de anumite condiţii, de un anumit sol, de anumite roci etc.

Tocmai de aceea inginerii Climeworks au ales Islanda pentru Orca şi Mammoth, ţară unde energia provine 100% din surse regenerabile, iar pământul este ideal pentru procesul de transformare.

Cu siguranţă în viitor vor fi dezvoltate şi alte tehnologii de captare a CO2-ului din atmosferă, unele mult mai accesibile şi mai uşor de implementat.

Sursa: piataauto.md