Maraton business: iOS & iPhone (later edit)

04/06/2015

Trebuie să fiu cinstit și să recunosc că acest „Maraton business” a început din două motive: a) îmi doream să testez iPhone 6 însă „îmi era urât” să-mi reconfigurez întregul mod de comunicare; b) dragul meu Q10 a „căzut la datorie” și aveam nevoie de un alt device pe perioada reparației.

De asemenea trebuie să mai recunosc faptul că, înainte de prezentul iPhone, am utilizat pentru o săptămână un Nexus 4 (nu mai găsesc nicăieri garanția lui Q10, soarta!). Prezentul „review” a fost deci influențat de factorii specificați anterior. Acum că am terminat cu disclaimer-ul, să-i dăm bătaie.

Hardware

iPhone-6-1-630x420

Nu mă interesează specificațiile tehnice. Pe bune, chiar nu sunt curios. Vreau doar ca device-ul sa ruleze fluent, indiferent dacă este dual-core, quad-core sau octa-core.

Pot spune însă că iPhone este cel mai „slick” device pe care l-am utilizat vreodata. E subțire, sexy, cu o personalitate bine definită. Când îl iei în mână simți atenția la detalii, simți „ceva” aparte. Îți inspiră calitate.

De ce zic „inspiră„ și nu zic „e de calitate”? Pentru că device-ul, utilizat de Emil pentru câteva luni, avea colțurile din partea de jos dezlipite. Nu, nu-i „fluturau marginile” nici nu mi s-a desprins în mână (cu toate că la asta mă așteptam), însă atunci când plătești 4000ron pe un device te aștepți ca, măcar pe perioada garanției, să nu ai problemele avute cu un device de 300ron. Poate a fost doar ghinionul acestui device; cu siguranță s-ar fi rezolvat în service. Însă repet, cine cumpără Apple o face pt. calitate (și fală), calitate care însă – se pare – lipsește.

Ecranul este „normal”. Cu toate că mă așteptam să fiu brusc teleportat într-o lume a culorilor vii, sincer am rămas pe aceeași planetă. Am pierdut de mult șirul PPI, însă – atâția câți ori fi ei – fac o treabă cât se poate de normală. Sunetul este „normal” spre „slab” (vezi HTC).

Un aspect care m-a deranjat a fost cablul proprietar (Lightning) pe care l-am „înjurat” în fiecare zi. Am plâns cu lacrimi de crocodil după zilele în care, pentru a-mi încărca telefonul, trebuia doar să găsesc un micro-USB.

Later edit: O altă problema extrem de frustrantă a fost lipsa unui led de notificare. Nu pot să înțeleg de ce Apple se încăpățânează să nu ofere o facilitate bazică și – pentru unii – vitală. Ca să mă explic. Zilnic primesc câteva sute (chiar mii) de notificări. Este vital să știu când am primit un mesaj pe WhatsApp vs BBM vs Mail pe fiecare adresă în parte vs Skype vs SMS vs etc. De asemenea este important să știu dacă am pierdut vreun apel din partea familiei sau a partenerilor de afaceri.

Cum poți face asta pe un device cu led?

Simplu: faci o combinare între numărul de vibrații și culoarea ledului. Led galben + 2 vibrații: SMS. Led roz + 2 vibrații: SMS din partea soției. Led roșu: apel pierdut. Led roșu + 3 vibrații: alertă prioritară. Aflu deci toate aceste informații doar aruncând o privire spre telefon. Cum poți afla această înformație pe iPhone? N-ai cum, pentru că așa a zis Steve! Sau ai cum: deblochezi telefonul și te uiți. Sincer după ce timp de 3-4 zile deblochezi telefonul de 1000 de ori pe zi, îți cam piere tot cheful de viață și produse Apple. În final soluția a fost să dezactivez toate notificările, mai puțin apelurile. Nu vreți să știți câte comunicări importante am pierdut.

Și dacă tot vorbeam de deblocarea telefonului, trebuie să precizez faptul că Apple a făcut o treabă excelentă cu cititorul de amprentă. Soluția este genială și enorm de folositoare. Sincer cred că îmi va fi lehamite să revin din nou la introducerea PIN-ului. Îmi doresc ca toate telefoanele business să aibă această funcție în mod implicit. Alături de led. Led + cititor de amprente = Epic Win!

Deoarece nu am scăpat niciodată un telefon, nu obișnuiesc sa utilizez huse sau carcase. Însă pentru iPhone 6 am simțit nevoia unei huse. Dacă porți pantaloni de stofă și ții telefonul în buzunar va trebui să ai întodeauna grijă să nu-l „lași în urmă”. În aproape două săptămâni de utilizare am „pierdut” telefonul pe scaunul mașinii de trei ori, de asemenea l-am lăsat pe vreo două sau trei canapele.

Este perfect pentru amatorii de terase, ceaiuri, cafele și Dorobanți. Pentru mine însă a fost total nepotrivit. Nu m-am simțit productiv. N-am simțit masculinitate și „putere” ci din contră, m-am simțit efeminat. Pentru mine smartphone-ul trebuie sa fie un partener de încredere, nu o blondă frumoasă, firavă și fițoasă.

Software

iPhone-6 (15)

Ca să citez din clasici „șoc și groază, șoc și groază!”. Trăiam cu impresia că iOS este cel mai frumos, intuitiv și stabil sistem de operare pentru smartphone-uri. Însă după ce am utilizat Android 5.1 pot afirma cu tărie că iOS este mai „urât” și mai instabil decât Android (în versiunea 5). Ok, ok, e vorba de gusturi și preferințe. Însă totul, de la sistemul de notificare, comenzile rapide și multitasking, mi s-a părut mult mai peste mână decât la Android, pe alocuri chiar și decât BlackBerry OS.

Cu toate câ device-ul era proaspăt reinstalat, m-am lovit deseori de lag și diverse bug-uri în locuri „la vedere”, ca de exemplu dialer-ul și preluarea apelurilor. Apropos de preluarea apelurilor, nu m-am prins nici acum cum se respinge un apel fără a apăsa butonul „power”. Chiar mi-am dat silința să trag slider-ul ăla în toate direcțiile, iar IQ-ul meu este cât se poate de normal, parol! Și de ce atunci când utilizez device-ul voi prelua un apel într-un anumit fel, iar când îl scot din buzunar trebuie să-l preiau in altfel?! De asemenea, dacă refuz un apel prin trimiterea unui SMS, de ce mama minunii nu pot finaliza mesajul în momentul în care cel care mă sună a obosit să aștepte?!  Cu siguranță fanii Apple au răspunsurile „pe țeavă” însă eu, cel care vrea pur și simplu să utilizeze un device, nu am reușit să înțeleg (i)logica anumitor lucruri.

O altă preconcepție personală era faptul că aplicațiile arată mult mai bine pe iOS decât pe Android. Sincer, sunt fie identice, fie extrem de asemănătoare. Nu contest faptul că, de la mijloc în josul topului de aplicații, iOS este superior. Nu contest statisticile. Însă în cazul meu aplicațiile pe care la utilizez sunt absolut identice. Mă încumet chiar să afirm că anumite aplicații au mai multe funcționalități pe Android și BlackBerry OS decât pe iOS. Încercați vă rog Evernote și Wunderlist, diferența e frapantă.

La capitolul productivitate nu vorbim doar de șoc și groază, ci de un adevărat infern. Am încercat să descarc un document Word apoi să-l editez. O adevărată aventură când vine vorba de administrarea fișierelor, însă în final m-am resemnat și am mers pe ideea că „toate trebuie să fie puse acolo unde vrea Apple, nu Răzvan”. Ok, fie. Surpriza maximă a venit în momentul în care am încercat să trimit un atașament ca răspuns la un email. Vă provoc, încercați să faceți chestia asta din aplicația Mail. Ca să citez de pe StackExchange, You can’t. Simply said. În momentul în care trebuie să cauți „pă Gugăl” despre cum se trimite un atașament la un răspuns, înseamnă că pe undeva e o problemă; iar eu insist, IQ-ul meu e chiar ok! Da, am descoperit în final Microsoft Outlook însă haideți să fim serioși… Cum să fi obligat să instalezi o aplicație Microsoft pe un device Apple, doar ca să ai funcționalități de bază?!

Nu insist la capitolul notificări, nivele de notificări, mesaje prioritare etc. Da, există funcția VIP și Do Not Disturb, însă ambele sunt extrem de limitate.

La capitolul integrare și servicii third-party lucrurile stau la fel de „trist”. Am suspinat îndelung după webmessenger-ul WhatsApp, Tasker-ul de pe Android sau automatizările de pe BlackBerry OS. Am încercat să utilizez SwiftKey însă nu am înțeles de ce aplicația înlocuiește tastatura standard doar în diferite ocazii, de ce nu pot introduce parola utilizând SwiftKey, sau de ce tastatura (oricare din ele, pentru Dumnezeu!) refuză pur și simplu să apară dacă sari în mod curent dintr-o aplicație în alta. E pur și simplu trist și descurajator.

Foto & Video

iPhone-6 (11)

Succint, iPhone 6 are cea mai bună cameră foto pe care am utilizat-o vreodata pe un smartphone. Am rămas cu gura căscată atunci când device-ul a „văzut” mai multă lumină decât am perceput eu. Cred că în ultimele două săptămâni am realizat cele mai frumoase poze cu familia și natura. Aplicația e foarte reușită și ușor de utilizat. N-am inteles de ce poți realiza panorame doar ținând telefonul în mod portrait însă hei…dacă Steve a zis așa, înseamnă că așa se face!

Baterie

Până acum am utilizat „șoc și groază” și „iad”. Cred că rămân fără termeni de comparație. Inițial m-am gândit la „oribil” însă haideți deci să-i spunem „hidos”. Au fost zile în care a fost necesar să încarc device-ul de trei ori. Nu glumesc, de trei ori! Nu am stat să contorizez ce, cum și care însă știu doar atât: bătrânul meu Q10 ar fi tras la jug alături de mine o zi întreagă, fără să crâcnească. Singurele zile în care bateria m-a ținut 12 ore au fost weekendurile, când am accesat în special conținut media via WiFi. Când însă au intrat în joc apelurile telefonice și comunicarea prin e-mail, lucrurile au fost…hidoase.

Am discutat acest aspect cu mai mulți utilizatori Apple și majoritatea mi-au spus că, de fapt, problema nu e la device ci…la mine! Că deh, doar nu vreau să mă țină bateria de dimineață până seara la – citez – „modul în care îl utilizezi tu!”. Măi, știți ce. Chiar vreau să mă țină. Chiar trebuie să mă țină! Nu, nu voi căra după mine baterii externe sau huse cu baterii incluse doar pentru că nea’ Ive a hotărât chestia asta.

Concluzii

  • iPhone este cel mai frumos smartphone pe care l-am utilizat vreodata;
  • iOS este un sistem de operare cel puțin dezamăgitor;
  • fotografiile realizate cu iPhone sunt geniale;
  • bateria este „noaptea minții”.

Am reușit să mă adaptez sau să găsesc „portițe”, însă nivelul de productivitate a fost inferior. Chiar doream să-mi placă (vroiam să fiu și eu trendy!) însă din păcate iPhone nu m-a ajutat ci, din contră, mi-a pus constant piedici.

Cui îl recomand?

iPhone-6 (20)

Până acum două săptămâni aș fi zis că-l recomand utilizatorilor începători sau celor care doresc să aibă o experiență de utilizare optimă. Acum însă m-am răzgândit.

Îl recomand celor care pur și simplu nu sunt interesați de ce face telefonul ăsta, ci doar de cum arată. Sau celor care vor să pară înstăriți. Pentru toți ceilalți…există variante mai bune.

Îl voi cumpăra?

Nu. În niciun caz.

Categorii
Tag-uri
Razvan Rosca
Fondator Gadget.ro. Scrie atunci când timpul îi permite. Axat pe partea de productivitate.